Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Άλλη μια απάντηση χωρίς απαντήσεις

Εικόνα του άρθρου Άλλη μια απάντηση χωρίς απαντήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/05/2022, 18:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H περιφερειακή αρχή με τη σημερινή (30/5) ανακοίνωσή της για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και το κλειστό ξιφασκίας, δύο έργα για τα οποία δέχεται ιδιαίτερη, έως και σφοδρή κριτική, απαντάει με τον προσφιλή της τρόπο: χωρίς ουσιαστικές απαντήσεις, επιθετικά, χωρίς καν να κατονομάζει τους αποδέκτες, αλλά μόνο να «φωτογραφίζει» και εν τέλει, αναπαράγει τη λανθασμένη τακτική της: φροντίζουμε εμείς για εσάς, εσείς δεν χρειάζεται να τα ξέρετε και όλα.

Λέει λοιπόν μεταξύ άλλων ότι «έχει κάνει,  κατ΄ επανάληψη,  κοινωνούς τους πολίτες της  Ηπείρου τόσο για το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας, όσο και για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας» κάτι το οποίο είναι εν μέρει ανακριβές, καθώς δεν υπάρχει καμία συνολική και λεπτομερής παρουσίαση των σκοπών της, παρά μόνο σκόρπιες ειδήσεις σε ανακοινώσεις και κυρίως, δηλώσεις του περιφερειάρχη. Μερικές από αυτές είναι στη σημερινή ανακοίνωση, όπου αναφέρεται εκ νέου ότι τα Γιάννενα παίρνουν… δύο κλειστά:

 «Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει υπογράψει δύο συμβάσεις με την ΙΝΤΡΑΚΑΤ  Α.Ε., ύψους 1.227.000 (με ΦΠΑ) η κάθε μία, η οποία περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο το κόστος της αποσυναρμολόγησης και παραλαβής μόνο του σκελετού των δύο κλειστών (Ξιφασκίας) και Προπονητηρίου (μπάσκετ) συν ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος» αναφέρει μεταξύ άλλων. Για το δεύτερο κλειστό (προπονητήριο-μπάσκετ), ο κ. Καχριμάνης δεν έχει δώσει ποτέ, ακόμα και με τον συνήθη, αποσπασματικό τρόπο, πληροφορίες για το μέγεθος της έτερης αυτής υποδομής και τον τρόπο αξιοποίησής της. Επαναλαμβάνει δε ότι το πρώην κλειστό ξιφασκίας θα γίνει ένα κέντρο πολλαπλών χρήσεων.

Εμμέσως απαντάει σε ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Γιάννενα. Πολίτες για την Ανατροπή» λέγοντας τα εξής: «Η σύγκριση με την αντίστοιχη προσπάθεια του Δήμου Αλεξανδρούπολης είναι και άκαιρη και άστοχη, καθώς αφορά το  μεγάλο γήπεδο μπάσκετ με το σύνολο των υλικών του, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου δεν έχει παραλάβει από τα δύο κλειστά (Ξιφασκίας- προπονητηρίου) ούτε πλαγιοκαλύψεις, ούτε οροφοκαλύψεις, ούτε και κλιματιστικά καθώς κρίθηκαν ότι είναι ασύμφορα λόγω παλαιότερης τεχνολογίας».

Κατηγορεί δε «διάφορους» ότι εγκαλούν «την Περιφέρεια Ηπείρου για έλλειψη ‘σχεδιασμού’, ‘μελετών’, για ‘προχειρότητα’  κ.λπ και την ίδια στιγμή να επικαλούνται τον δήθεν προγραμματισμό του Β΄ Κλειστού Γυμναστηρίου Ιωαννίνων των 15 εκ. ευρώ, που είναι η επιτομή του προεκλογικού εμπαιγμού και της κοροϊδίας των Ηπειρωτών». Η αναφορά αυτή απευθύνεται στη σχετική δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Βέβαια, η Περιφέρεια που όντως λειτουργεί αν όχι πρόχειρα, σίγουρα μονοπρόσωπα και συγκεντρωτικά, για μια ακόμα φορά δεν παραθέτει ένα τελικό κόστος για τη μεταφορά, εγκατάσταση και χρήση του γηπέδου. Αυτό το κόστος που συνήθως προκύπτει από σχεδιασμό, ο οποίος συνήθως προηγείται των υπόλοιπων ενεργειών…

Επίσης, η Περιφέρεια αναφέρει ότι «για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, μόλις την περασμένη εβδομάδα έγινε αναλυτική συζήτηση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην οποία δόθηκαν απαντήσεις». 

Η συγκεκριμένη συνεδρίαση όμως ήταν μια συνεχής αμυντική προσπάθεια του περιφερειάρχη και της περιφερειακής αρχής και μια συνομολογία του συμβουλίου ότι δεν έχει κατανοήσει ακόμα περί τίνος ακριβώς πρόκειται, ένα τέτοιο πάρκο και όχι μια κατατοπιστική, αναλυτική συζήτηση (μακροσκελής, ναι). Αυτά, σε συνδυασμό με τη γνωστή επιθετικότητα και τους συνδικαλισμούς που επιστρατεύονται στις συνεδριάσεις.

Το θετικό είναι ότι η περιφερειακή αρχή δείχνει, αν όχι υπαναχώρηση από τις αρχικές της θέσεις, τουλάχιστον κατανόηση και καλή θέληση, λέγοντας ότι «είναι ανοικτή σε προτάσεις και θα δοθεί η δυνατότητα για ένταξη  και άλλων επιχειρήσεων έρευνας, χωρίς όμως να αλλοιώνεται ο βασικός προσανατολισμός του Πάρκου». 

Τέλος, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει και μια.. ενωτική διατύπωση: Είναι δύο πρωτοβουλίες οι οποίες προσθέτουν και δεν αφαιρούν από την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου» και έχει δίκιο. Βέβαια, η διατύπωση είναι στην αρχή της ανακοίνωσης, της οποίας η συνέχεια δεν είναι και πολύ ενωτική…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back