Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κλειστά γυμναστήρια στον αέρα…

Εικόνα του άρθρου Κλειστά γυμναστήρια στον αέρα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/09/2020, 01:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμυράς  εμφανίστηκε «από το πουθενά» στην υπόθεση της μεταφοράς του κλειστού της ξιφασκίας ή/και υλικού από τις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού στα Γιάννενα και δημιούργησε θέμα, αφενός γιατί δεν αναφέρεται πουθενά στη μεταφορά του προκάτ κλειστού, αφετέρου γιατί εμφανίζει, σε ένα βαθμό, ως «κατόπιν ενεργειών μου» μια συμφωνία για την οποία υπάρχει ήδη αίτημα από φορέα (Περιφέρεια Ηπείρου).

Το απόγευμα της Τετάρτης, ήρθε η ανακοίνωση του Δήμου Ιωαννιτών για να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα. 

Ο Δήμος Ιωαννιτών αναφέρει ένα αίτημα του περιφερειάρχη προς το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο για την «παραχώρηση έκτασης στην Ανατολή και στο σημείο όπου βρίσκεται και λειτουργεί το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο», το συνδέει με τη συζήτηση για το… νέο νέο κλειστό (αυτό που έχει υποσχεθεί στην πόλη ο υπουργός Άδωνης Γεωργιάδης).

«Με αφορμή την επιστολή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη προς το δήμαρχο και όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για την παραχώρηση έκτασης στην Ανατολή και στο σημείο όπου βρίσκεται και λειτουργεί το Νέο Κλειστό Γυμναστήριο, η δημοτική αρχή θεωρεί ότι μπορεί να ανοίξει ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος για τις πραγματικές αθλητικές ανάγκες της πόλης και του Δήμου» αναφέρει.

Βέβαια, η επιστολή του περιφερειάρχη, που επικαλείται ο Δήμος, δεν είναι δημόσια. Οι… διαρροές της (άγνωστο από ποια πλευρά) αναφέρουν το αίτημα της Περιφέρειας για την παραχώρηση της έκτασης.

Εκεί, ο περιφερειάρχης (φέρεται να) χωροθετεί, δυνητικά και το προκάτ κλειστό στον «ενιαίο αθλητικό χώρο» που θέλει να δημιουργήσει στην περιοχή του Πανηπειρωτικού.

Έτσι απλά, χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση, χωρίς να υπάρχει καμία δημόσια δέσμευση από το υπουργείο Ανάπτυξης, το κλειστό της ξιφασκίας, αν έρθει κάποτε στα Γιάννενα, «τοποθετείται» εκεί που υπάρχει ήδη ένα κλειστό γυμναστήριο και διπλα, ένα αθλητικό κέντρο που ανηκει στη ΓΓΑ. 

Από την άλλη, η δημοτική αρχή  μέχρι στιγμής δεν έχει συζητήσει αναλυτικά σε όργανο του Δήμου το θέμα, παρότι έχει κληθεί να το κάνει. Απέφευγε τη συζήτηση, παραπέμποντας συνεχώς στον περιφερειάρχη και τους χειρισμούς του. Τώρα, με αφορμή μια μη δημόσια επιστολή, αναπτύσσει πολιτικά επιχειρήματα.

Το αίτημα του περιφερειάρχη έχει και τυπικό χαρακτήρα πάντως, καθώς, για να είναι καθ΄ όλα καλυμμένη η Περιφέρεια σε σχέση με το υπάρχον γήπεδο, το νέο κλειστό δηλαδή, πρέπει να γίνει η παραχώρηση της έκτασης.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με αφορμή την επιστολή του περιφερειάρχη, προσπαθεί επιπλέον να καλύψει την πρωτοβουλία του κ. Αμυρά, η οποία είναι περισσότερο επικοινωνιακής φύσης και λιγότερο ουσιαστική.

Αναφέρει ότι «θεωρεί σημαντική την πρωτοβουλία του», όπως σημαντική θεωρεί και την πρωτοβουλία της Περιφέρειας να ζητήσει το νέο κλειστό.

 Ο Δήμος καταλήγει τονίζοντας ότι «ένας διάλογος χωρίς προκαταλήψεις και αγκυλώσεις που θα μπορέσει να οδηγήσει στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες» και ότι «η ανάγκη για ένα δεύτερο (sic) Κλειστό Γυμναστήριο με σύγχρονες υποδομές που θα καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της πόλης είναι δεδομένη. Ο ουσιαστικός διάλογος που ξεκινά μπορεί να οδηγήσει στην καλύτερη λύση με την συναίνεση όλων».

Η πραγματικότητα μάλλον απέχει από τη συγκεκριμένη συζήτηση, ακριβώς γιατί δεν «πατάει» σε κάτι υπαρκτό, παρά σε ιδιωτικές κυρίως συζητήσεις.  

Επίσης, η πόλη έχει ήδη δύο κλειστά, το ένα μάλιστα άρτι ανακαινισμένο, στη Λιμνοπούλα, (φιλοξένησε ήδη προπονήσεις και φιλικά Α1), το άλλο καινούργιο, σύγχρονο και έδρα της μοναδικής ομάδας μπάσκετ της πόλης σε Α1 κατηγορία, του ΠΑΣ Γιάννινα WBC, αλλά και του συνόλου σχεδόν του τοπικού μπάσκετ.

Οπότε, η ανακοίνωση του Δήμου κάνει… λάθος στο μέτρημα. Φυσικά, αμφότερα τα γυμναστήρια έχουν περιορισμένο αριθμό θέσεων και η ανάγκη για κάτι καλύτερο, είναι υπαρκτή.

Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές  η ΓΓΑ είχε ανακοινώσει τη δέσμευση 4,5 εκατ. ευρώ για κλειστό 2.500 θέσεων και ο Δήμος Ιωαννιτών είχε δηλώσει διατεθειμένος να παραχωρήσει την έκταση. Μάλιστα, εξαγγελία προεκλογικής φύσεως είχε κάνει και ο τότε πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Το θέμα που ήταν ανοιχτό στη συγκεκριμένη τοποθεσία, είναι ότι βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό και ενδεχομένως δεν «χωράει» μια τέτοια εγκατάσταση. Ήταν ωστόσο μια επίσημη απόφαση για χρηματοδότηση και χωροθέτηση.

Στη συνέχεια, πριν από ένα χρόνο,  το σχέδιο μάλλον εγκαταλείφθηκε, καθώς ο κ. Καχριμάνης σε δηλώσεις του εκτίμησε «η προμέτρηση μαζί με ΦΠΑ δείχνει ένα κόστος περίπου 15 εκατ. Ευρώ, με έκπτωση άντε να φτάσουμε 7-8 εκατ. ευρώ» για τον Βοτανικό και ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει, με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, αλλά και την υπόσχεση του υπουργού Ανάπτυξης, τη μεταφορά ενός προκάτ (της ξιφασκίας, τελικά…) στα Γιάννενα.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back