Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Θα σας κάνουμε και πάρκο (υψηλής τεχνολογίας)…

Εικόνα του άρθρου Θα σας κάνουμε και πάρκο (υψηλής τεχνολογίας)…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/05/2022, 22:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η περιφερειακή αρχή αποφάνθηκε από μόνη της ότι το πάρκο υψηλής τεχνολογίας είναι περίπου μάννα εξ ουρανού στη σημερινή συνεδρίαση (24/5) του περιφερειακού συμβουλίου. Το θέμα είναι ότι η συγκεκριμένη υποδομή όντως μπορεί να γίνει αναπτυξιακή και μια σειρά άλλα θετικά πράγματα για την περιοχή, αλλά ο περιφερειάρχης και η περιφερειακή αρχή, τουλάχιστον τα μέλη της που τοποθετήθηκαν, δεν έδειξαν ότι κατανοούν την ουσία της υπόθεσης. 

Εν ολίγοις, η συζήτηση κυμάνθηκε αντιπαραθετικά, με τοποθετήσεις που κάποιες ήταν ενδιαφέρουσες, κάποιες συζητήσιμες, κάποιες παντελώς άστοχες και κάποιες έγιναν απλά από στελέχη της περιφερειακής αρχής που επιστρατεύονται μόνο για συνδικαλισμό, όπως για παράδειγμα ο αντιπεριφερειάρχης Οδυσσέας Πότσης που ενέταξε στην τοποθέτησή του την… Κούβα και τη Γιουγκοσλαβία.

Η σημερινή συνεδρίαση είχε και καλεσμένο, τον Βασίλη Κωστάκη, καθηγητή Ομότιμης Διακυβέρνησης στο TalTech και στο Χάρβαρντ και μέλος της πρωτοβουλίας «Πολίτες για την ανοιχτή τεχνολογία», η οποία έχει καταθέσει μια σειρά προτάσεις για τη λειτουργία και τον χαρακτήρα του πάρκου.

Ο κ. Κωστάκης, στο λίγο χρόνο που κατάφερε να μιλήσει, παρουσίασε μια σειρά παραμέτρους, οι οποίες αποτυπώνονται στην επιστημονική βιβλιογραφία για τα αντίστοιχα πάρκα, τονίζοντας επανειλημμένα ότι δεν έγινε δημόσια διαβούλευση, ούτε δημοσιεύτηκε κάποια μελέτη σκοπιμότητας για τις θέσεις εργασίας, τις ρήτρες που βάζουν οι εταιρίες κ.λπ. «Την όποια δημιουργική κριτική κάνουμε -γιατί δεν λέμε ‘όχι’ σε αυτό, αλλά σε θέματα που προκύπτουν από την έρευνα που κάνουμε, σε αντίστοιχα πάρκα σε όλο τον κόσμο- τη βασίζουμε στη σταχυολόγηση των δηλώσεων, κυρίως του κ. Καχριμάνη δεξιά και αριστερά, γιατί δεν έχουμε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Θα μπορούσαμε δηλαδή να συμφωνήσουμε, αλλά πάνω σε τι;».

Ο κ. Καχριμάνης παρενέβη λέγοντας ότι «δεν έχετε ζητήσει τίποτε από  μένα», ωστόσο ο κ. Κωστάκης του αντέτεινε ότι υπάρχει πρωτοκολλημένη η   σχετική αλληλογραφία. Πιο μετά, ο κ. Καχριμάνης παραδέχθηκε ότι υπάρχει  ένα σχετικό αίτημα «που τους απαντήσαμε ελάτε να συζητήσουμε, αλλά δεν  ήρθαν ποτέ». Ωστόσο, αυτό που ζητούσαν από τον κ. Καχριμάνη είναι  δημόσια διαβούλευση και όχι ιδιωτικές συναντήσεις...

Ο κ. Στράτος Ιωάννου εκθείασε το «έργο Καχριμάνη», εκτιμώντας ότι η αντιπολίτευση «δεν καταλαβαίνει βασικές αρχές», προειδοποιώντας μάλιστα ότι… δεν θα συμμετάσχει ξανά σε συνεδρίαση. Παρεμπιπτόντως, ο κ. Ιωάννου είναι αντιπεριφερειάρχης… Άστοχες τοποθετήσεις δεν έλειψαν και από την αντιπολίτευση, όπως αυτή του Ζώη Γαλατά από την ΑΡΠΗ, ο οποίος διαφώνησε με τις ΚΟΙΝΣΕΠ «γιατί δημιουργούν αυταπάτες»… Επίσης, όχι καλή εικόνα δημιούργησε η απουσία των επικεφαλής των παρατάξεων "Ήπειρος Όλον" και "Ορίζοντες Ηπείρου".

Ο κ. Κωστάκης υποστήριξε ότι «η σίλικον βάλεϊ πέτυχε γιατί οι εταιρίες δεν έθεσαν τέτοιες (σ.σ. ανάλογες με τις παρούσες στα Γιάννενα) προϋποθέσεις, γιατί ήταν μια από τα κάτω συζήτηση που έγινε». Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχουν τοπικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται, είτε στον τομέα των νέων τεχνολογιών, είτε γενικά στο χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, που επίσης απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων.

Κάπου εκεί επήλθε το σύνηθες χάος του συμβουλίου. Ο κ. Ιωάννου διέκοψε τον κ. Κωστάκη ρωτώντας «τι προτείνετε», ο κ. Κωστάκης του απάντησε ότι οι προτάσεις έχουν αποσταλεί, αλλά, όπως είχε πει και νωρίτερα, δεν έχει το χρόνο να τις παρουσιάσει αναλυτικά, λόγω του περιορισμού της συνεδρίασης και ότι είχε ζητήσει να κάνει μια δεκάλεπτη συνοπτική παρουσίαση. Λίγο πριν ο ομιλητής ολοκληρώσει, η πρόεδρος έδωσε το λόγο στον κ. Καχριμάνη, διατυπώνοντας μάλιστα τη θέση ότι «αν σε όλα αυτά που σχεδιάζονται γίνονταν τέτοιου είδους (συζητήσεις;) δεν θα καταλήγαμε ποτέ και πουθενά».

Ο κ. Καχριμάνης που έκλεισε τη συζήτηση, ξεκίνησε ως εξής: «είχαμε ένα τεχνολογικό πάρκο που έβαζε νερό και κάτσαμε μόνοι μας με τον κ. Πομώνη και το φτιάξαμε». Το γεγονός ότι δεν έχει αντιληφθεί ακριβώς περί τίνος πρόκειται, φαίνεται από τη φράση του ότι «αυτό, ήταν μια θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων σαν αυτές που λέει ο κ. Κωστάκης, αλλά δεν ήρθε κανένας». Ούτε ο κ. Κωστάκης όμως μιλάει για «θερμοκοιτίδες», ούτε καν ισχύει το «δεν ήρθε κανένας» που αναφέρει ο κ. Καχριμάνης. Απλά, μιλάει με σημερινά δεδομένα, για προ 15 ετών καταστάσεις που ήταν έτσι και αλλιώς προβληματικές και όχι μόνο επειδή «έβαζαν νερό».

Εν τέλει, διατύπωσε τη θέση ότι «το Πάρκο συνδέει το Πανεπιστήμιο με την αγορά εργασίας, που ήταν και είναι διαχρονικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας» κάτι που είναι πολύ σχετικό και συζητήσιμο και ότι «αυτοί είναι οι στόχοι μας και δεν μπορώ να διανοηθώ ότι υπάρχουν Ηπειρώτες που μπορεί να πούνε όχι στο όλο εγχείρημα». Κοινώς, ο περιφερειάρχης επιμένει να βάζει αντιθετικά απόψεις που ενδεχομένως να ταυτίζονται με τις δικές του, απλά και μόνο γιατί αρνείται πεισματικά να ακούσει πράγματα που είναι νέα, ακόμα και για τη δική του εμπειρία…

Τελικά, δήλωσε ότι "είμαστε ανοιχτοί, αλλά όχι ανοιχτοί στο τίποτα", επιμένοντας να αποδομεί τις θέσεις που έχει καταθέσει η πρωτοβουλία. Εν τέλει, η πρόεδρος του σώματος ζήτησε από τον κ. Κωστάκη να ξαναστείλει τις προτάσεις της πρωτοβουλίας -μιας και φάνηκε ότι δεν τις είχαν υπόψη τους όλοι-ες οι σύμβολοι- και δεσμεύτηκε ότι θα γίνει συζήτηση σε προσεχές συμβούλιο.

Έτσι και αλλιώς, λίγη σημασία έχει, καθώς στο τέλος του μήνα η  Περιφέρεια θα πρέπει να καταθέσει την πρόταση στο υπουργείο και κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα λέει...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back