Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: «Προχειρότητα άνευ προηγουμένου»

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: «Προχειρότητα άνευ προηγουμένου»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/05/2022, 19:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Kριτική στην περιφερειακή αρχή Ηπείρου ασκεί για μια ακόμη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων. Αυτή τη φορά η κριτική αφορά δύο μεγάλα έργα που δρομολογεί η Περιφέρεια Ηπείρου και για τα οποία έχουν κατατεθεί ευρύτερα πολλοί προβληματισμοί και πολλά ερωτηματικά: το πρώην κλειστό γήπεδο ξιφασκίας και το πάρκο «υψηλής τεχνολογίας και έρευνας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. εκτιμά με τη σειρά του ότι και τα δύο έργα, με κόστος πολλών εκατομμυρίων ευρώ, η περιφερειακή αρχή τα προχωρά «με μια προχειρότητα άνευ προηγουμένου και χωρίς ουσιαστικό σχεδιασμό».

Όπως επισημαίνει, το χαρακτηριστικό γνώρισμα και των δύο έργων, πέραν της απουσίας μελετών, είναι ότι απουσιάζει οποιαδήποτε διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Για το πάρκο υψηλής τεχνολογίας, το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί κατά το ήμισυ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. και το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με δάνειο, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ιωαννίνων αναφέρει ότι «απουσιάζουν από τη φιλοσοφία και την κουλτούρα της περιφερειακής αρχής οι έννοιες της ισότιμης πρόσβασης των τοπικών επιχειρήσεων και συνεργατικών ομάδων σε ένα δημόσιο τεχνολογικό πάρκο». Βέβαια το θέμα είναι λίγο πιο περίπλοκο καθώς οι ενστάσεις και οι προβληματισμοί που κατατίθενται, άπτονται της μορφής που θα πρέπει να έχει ένα τέτοιο πάρκο.

Όσον αφορά το πρώην κλειστό γήπεδο ξιφασκίας, για τον ΣΥΡΙΖΑ η όλη υπόθεση «έχει ξεπεράσει κάθε όριο προχειρότητας. Χωρίς καμία μελέτη χωρίς κανέναν προϋπολογισμό και συζήτηση-έγκριση στο περιφερειακό συμβούλιο πληρώνονται  ήδη εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα υλικά της σιδηροκατασκευής του πρώην κλειστού. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Ηπείρου, το οποίο καλείται να αποφασίσει χωρίς καμία εμπεριστατωμένη εισήγηση και μελέτη».

Επιπλέον, όπως αναφέρει, είναι αδιευκρίνιστο ακόμη το τελικό κόστος και το τι θα προκύψει ως τελική κατασκευή μιας και δεν είναι αποτυπωμένο σε επίσημα έγγραφα και σχέδια. «Πιθανότατα το συνολικό κόστος να είναι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ και να πλησιάζει το κόστος της κατασκευής ενός νέου και σύγχρονου κλειστού του οποίου η κατασκευή είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει υπενθυμίζοντας την πάγια θέση του για ένα νέο, σύγχρονο μεγάλο κλειστό γυμναστήριο.

Προσθέτει επίσης ότι και στα δύο έργα δεν λαμβάνονται υπόψη οι σύγχρονες ανάγκες για αθλητικές και ανοιχτές τεχνολογικές υποδομές, αντίστοιχα. «Και πώς να ληφθούν αφού δεν έχουν συζητηθεί και αποτυπωθεί με τον ενδεδειγμένο τρόπο και μεθοδολογία;» αναρωτιέται.

Ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει ευθύνες όχι μόνο στην περιφερειακή αρχή και στον κ. Καχριμάνη αλλά και στην κυβέρνηση, τους αρμόδιους υπουργούς και τους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ «οι οποίοι φαίνεται να αγνοούν το ρόλο και την ευθύνη τους στα τοπικά ζητήματα» όπως αναφέρεται.

«Η περιοχή μας έχει ανάγκη από έργα που θα στηρίζουν τις τοπικές κοινωνίες και θα καλύπτουν τις ανάγκες για αθλητικές και τεχνολογικές υποδομές με ισότιμους όρους και διαφάνεια, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα το δημόσιο συμφέρον» καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back