Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Πολίτες για την Ανατροπή»: Η πρότασή τους για το πάρκο Πυρσινέλλα

Εικόνα του άρθρου «Πολίτες για την Ανατροπή»: Η πρότασή τους για το πάρκο Πυρσινέλλα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2020, 16:02
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη δική της πρόταση για την αξιοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, καταθέτει και η δημοτική παράταξη «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» με επικεφαλής τον Λάζαρο Νάτση. Και η παράταξη του κ. Νάτση έρχεται με τη σειρά της να χαρακτηρίσει την πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Ιωαννιτών σε διαβούλευση, ως μια «έκθεση ιδεών ατάκτως ερριμμένες».

Οι «Πολίτες για την Ανατροπή» ξεκινούν την τοποθέτησή τους με ένα «κατηγορώ» σε παρατάξεις και πολιτικούς χώρους για την παραμέληση των δημόσιων χώρων διαχρονικά, διεκδικώντας για τον χώρο της Αριστεράς και τους προοδευτικούς πολίτες το επίμονο και χρόνιο ενδιαφέρον. «Τον δημόσιο χώρο στα Γιάννενα τον υπερασπίστηκε η Αριστερά με ήττες αλλά και νίκες» τονίζει, με την παράταξη να κάνει αναφορά στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επί των ημερών της οποίας έγινε η παραχώρηση του πάρκου Πυρσινέλλα στον Δήμο Ιωαννίνων.

Για τη δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, η ενοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα με το στρατόπεδο Βελισσαρίου για τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου αποτελεί προτεραιότητα. «Το δικό μας ‘Central Park’ θα μπορούσε να είναι το ενιαίο μητροπολιτικό πάρκο Ιωαννίνων» αναφέρει. Παράλληλα, βάζει στο πλάνο και την επιτακτική ανάγκη για ελεύθερους χώρους περιπάτου και επαφής με τη φύση που αναδείχθηκε κατά την περίοδο της καραντίνας.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα (άνευ δηλαδή στρατοπέδου Βελισσαρίου), η παράταξη εκτιμά ότι το πάρκο θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως υπερτοπικό πάρκο, όπως και να «ανοίξει» άμεσα στον γιαννιώτικο λαό «με έναν σαρωτικό του καθαρισμό». Για την αξιοποίησή του, η πρόταση των «Πολιτών για την Ανατροπή» βασίζεται στους εξής άξονες: ελεύθερη πρόσβαση-ελεύθερες χρήσεις, εκτεταμένο αστικό πράσινο, αναψυχή-περίπατος-οικογένεια, αθλοπαιδιές-ήπιες αθλητικές παρεμβάσεις, υπαίθριοι χώροι πολιτισμού, περιβαλλοντική εκπαίδευση, ήπιες χρήσεις εστίασης, καφέ-κυλικεία, ενεργειακή αυτονόμηση πάρκο.

ΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟΥ

Πιο συγκεκριμένα, για την παράταξη, το πάρκο Πυρσινέλλα πρέπει να αποτελεί ένα αστικό πάρκο πρασίνου, όπως εξάλλου πρωτοσχεδιάστηκε. Προς αυτήν την κατεύθυνση, προτείνει τη συμπλήρωση του πρασίνου με βοτανικό κήπο και θερμοκήπιο, αλλά και τη φύτευση οπωροφόρων δέντρων. Η παράταξη, όπως όλοι σχεδόν οι φορείς (με εξαίρεση τον Δήμο Ιωανιτών) βάζει στο πλάνο και το απέναντι τμήμα του πάρκου Πυρσινέλλα των 80 στρεμμάτων, προτείνοντας τη σύνδεση των δύο γεωτεμαχίων (μέσα από τα οποία περνάει η εθνική οδός) με μια πεζογέφυρα, «η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο, ισχυρό τοπόσημο των Ιωαννίνων».

Για την πρόσβαση στο πάρκο, η πρόταση αναφέρει σύνδεση με υφιστάμενους ή υπό σχεδίαση ποδηλατόδρομους, χώρους στάθμευσης και σύνδεσής τους με διαδρομές mini bus, μέσα μαζικής μεταφοράς.

ΧΩΡΟΣ ΤΕΛΕΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΓΑΜΩΝ

Εντός του πάρκου, η παράταξη προτείνει παγκάκια, πέργολες, μόνιμα μπάρμπεκιου στο μη δασωμένο τμήμα, μεγαλύτερη παιδική χαρά από την προτεινόμενη, πάρκο σκύλων, μικρούς σταθμούς αποθήκευσης προσωπικών ειδών. Μια διαφορετική πρόταση είναι αυτή της δημιουργίας χώρου τέλεσης πολιτικών γάμων. «Στην πιο σημαντική στιγμή ενός ζευγαριού, που επιλέγει την τέλεση πολιτικού γάμου, η τελετή σήμερα πραγματοποιείται στην άχαρη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ο χώρος έχει όλες τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης ιδανικού σκηνικού για την τέλεση τους ώστε ακόμα και ζευγάρια από άλλα μέρη να επιλέξουν την τέλεση του γάμου τους μέσα στη φύση, σε ένα υπέροχο αστικό πάρκο» τονίζεται χαρακτηριστικά.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Για την αθλητική διάσταση του πάρκου, η παράταξη ξεκινά από τους χώρους του τένις. Προτείνει ανοιχτό διαγωνισμό εκμίσθωσης γηπέδων τένις και του αναψυκτηρίου τους σε αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία, όπως και αναβάθμιση των υποδομών αλλά και μετατροπή των μη χωμάτινων γηπέδων τένις σε γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ με ελεύθερη χρήση. Στη σημερινή ελεύθερη αλάνα στα ανατολικά του πάρκου, προτείνει τη δημιουργία ενιαίου ελεύθερου χώρου με γκαζόν χωρίς καμία παρέμβαση. Επιπλέον προτείνει τη λειτουργία δύο τουλάχιστον υπαίθριων γυμναστηρίων, διαδρομές ανωμάλου δρόμου σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ, διακριτές διαδρομές περιπάτου, τρεξίματος και ποδηλάτου. Είναι σαφέστατα κde ατά της κατασκευής skate park.

Επί της πολιτιστικής διάστασης του πάρκου, οι «Πολίτες για την Ανατροπή» προτείνουν ανακαίνιση του μικρού λίθινου ημικυκλικού θεάτρου δίπλα από τα γήπεδα τένις και κατασκευή συναυλιακού stage με κατασκευή ανάλογη της πρότασης της τεχνικής υπηρεσίας, με μέγιστο αριθμό όμως τα 500 άτομα.

ΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ

Για το κεντρικό κτίριο του Γιαννιώτικου Σαλονιού, η παράταξη αναφέρεται σε «διαχρονική αποτυχία εκμίσθωσης του κεντρικού χώρου στην εστίαση» και εκτιμά ότι ο σχεδιασμός πρέπει να κινηθεί εκτός εστίασης. Η ίδια προτείνει έναν διαδραστικό πολυχώρο πολλαπλών αιθουσών, όπως χώρο σύγχρονης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολείων, χώρο φιλοξενίας μικρής κλίμακας εκδηλώσεων συλλόγων, συλλογικοτήτων, φορέων, δημοτικών παρατάξεων κ.α., εσωτερικό χώρο τέλεσης πολιτικών γάμων.

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, η θέση της παράταξης είναι ότι θα πρέπει να γίνουν ένα αναψυκτήριο στο υφιστάμενο κιόσκι (δίπλα από την παιδική χαρά) και σημεία στάσης (με ερμάρια, δωρεάν πόσιμο νερό, φόρτιση συσκευών, αυτόματοι πωλητές φυσικών χυμών κ.λπ.). Η παράταξη επιμένει επίσης ότι θα πρέπει το πάρκο να είναι ενεργειακά αυτόνομο.

Κλείνει δε την πρότασή της με τη διαπίστωση ότι για την υλοποίηση του σχεδιασμού του πάρκου θα πρέπει να γίνει ανοιχτός διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός –μια θέση που έχουν καταθέσει όλοι οι φορείς (πλην του Δήμου Ιωαννιτών). «Μέχρι τότε, το πάρκο Πυρσινέλλα πρέπει να είναι ένας ζωντανός χώρος, επισκέψιμος και κάθε μέρα βελτιούμενος» καταλήγει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back