ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Ορεινή Παραγωγή: Μια πρώτη απόπειρα στα Γιαννενα

Εικόνα του άρθρου Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Ορεινή Παραγωγή: Μια πρώτη απόπειρα στα Γιαννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/07/2024, 13:25
ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

Τα "Ψηλά Βουνά" ξεκινούν ένα ταξίδι προς την τοπική διατροφική αυτάρκεια και την στήριξη των μικρών ορεινών παραγωγών. Σήμερα, γράφουν για το εγχείρημά τους, στο Εξώφυλλο.

 

Το Σεπτέμβρη ξεκινά το πειραματικό στάδιο της Κοινωνικά Υποστηριζόμενης Ορεινής Παραγωγής με 30 νοικοκυριά των Ιωαννίνων να είναι έτοιμα να παραλάβουν τα πρώτα τους εβδομαδιαία καλάθια με τοπικά προϊόντα διατροφής. Η Κοινωνικά Υποστηριζόμενη Ορεινή Παραγωγή είναι ένα μοντέλο της Κοινωνικά ή Κοινοτικά Υποστηριζόμενης Γεωργίας (Κ.Υ.Γεω., Community Supported Agriculture) που εφαρμόζεται σε χώρες της ΕΕ εδώ και χρόνια, προσαρμοσμένο βέβαια στα Ελληνικά δεδομένα. 

Αξίζει να σημειωθεί οτι στις χώρες της Ευρώπης που εφαρμόζεται υπάρχει ειδικό νομικό και φορολογικό πλαίσιο για να διευκολύνει την απευθείας διάθεση των προϊόντων των μικρών παραγωγών στους καταναλωτές. Μάλιστα, μέχρι έναν αριθμό νοικοκυριών οι συναλλαγές τους με τους παραγωγούς παραμένουν αφορολόγητες. Στην Ελλάδα παρά τις προσπάθειες του κινήματος “Χωρίς Μεσάζοντες” να ικανοποιήσουν την κοινωνική ανάγκη για απευθείας διάθεση των προϊόντων των παραγωγών στους καταναλωτές, ακόμα δεν έχουμε ένα αντίστοιχο πλαίσιο που να ικανοποιεί αυτή την κοινωνική ανάγκη. [1] 

 

Πως λειτουργεί;

Η δημιουργία μιας κοινότητας Παραγωγών-Καταναλωτών είναι η απαραίτητη προυπόθεση. Τα νοικοκυριά δεσμεύονται να καταγράψουν τις ετήσιες διατροφικές τους ανάγκες με τη βοήθεια της ομάδας των Ψηλών Βουνών και να ενταχθούν στο πρόγραμμα για τουλάχιστον 3 μήνες. Με αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουν τους μικρούς παραγωγούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να συνεχίσουν να ζουν και να παράγουν στον τόπο τους, αλλά και νέους ανθρώπους που επιθυμούν να κάνουν το βήμα της αποκέντρωσης, να ζήσουν και να παράξουν στα βουνά. Από την άλλη οι παραγωγοί δεσμεύονται να παράγουν ποιοτικά τρόφιμα, με υπεύθυνες μεθόδους παραγωγής που σέβονται το περιβάλλον και την υγεία του καταναλωτή. 

Ακόμη, δεσμεύονται να είναι στη διάθεση της κοινότητας, ωστε να εξηγούν τις μεθόδους και τη διαδικασία παραγωγής των προϊόντων τους και να δέχονται τις επισκέψεις της κοινότητας στον τόπο της παραγωγής. Και φυσικά να παραδίδουν τα προιόντα τους μια φορά την εβδομάδα στον χώρο προσωρινής αποθήκευσης και ανασυσκευασίας των Ψηλών Βουνών. 

Τα Ψηλά Βουνά αναλαμβάνουν τον ρόλο του συντονιστή της κοινότητας Παραγωγών-Καταναλωτών. Δηλαδή αναλαμβάνουν να καταγράφουν τις ανάγκες των νοικοκυριών, να τις ταυτίζουν με την διαθέσιμη παραγωγή, να παραλαμβάνουν τα προϊόντα, να φτιαχνουν τα καλάθια και να τα διανέμουν στα νοικοκυριά που συμμετέχουν, μια φορά την εβδομάδα. 

Σε συνεργασία με μια ακόμη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση της περιοχής μας, την Κοιν.Σ.Επ. Ιχώρ, μοιράζονται χώρους και υποδομές, ωστε να φέρουν σε πέρας αυτή τη διαδικασία με ένα μη κερδοσκοπικό μοντέλο. 

 

Τα οφέλη: Η καταγραφή των αναγκών των καταναλωτών (ζήτηση) και η δέσμευσή τους για τουλάχιστον 3 μήνες είναι το κλειδί για την επιτυχία. Κάνοντας αυτά τα δύο βήματα στην ουσία η κοινότητα των καταναλωτών αφαιρεί το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου του παραγωγού, ο οποίος πλέον γνωρίζει και την ποσότητα και την τιμή των προϊόντων που θα διαθέσει τους επόμενους μήνες στα νοικοκυριά. 

Επιπλέον, οι παραγωγοί πληρώνονται κάθε φορά που παραδίδουν τα προϊόντα τους, ενώ στόχος είναι σταδιακά να τους προκαταβάλλεται ένα ποσό για την παραγωγή που πρόκειται να παραδώσουν, ωστε να μειωθεί ακόμα περισσότερο το ρίσκο τους. 

Ακόμη, για τα νέα ατομα που κάνουν το βήμα της αποκέντρωσης και της ενασχόλησης με την παραγωγή σε ορεινές περιοχές προβλέπεται να τους προκαταβάλλεται το σύνολο του ποσου που αντιστοιχεί στα προϊόντα που πρόκειται να παράξουν για την κοινότητα των καταναλωτών. Ετσι ωστε να βοηθηθούν ακόμη περισσότερο και στη διαδικασία εγκατάστασής τους στα ορεινά, αλλά και στην προσπάθειά τους να ασχοληθούν με την παραγωγή τροφής.

Τα οφέλη για τους καταναλωτές πέρα από τα ηθικά, οτι στηρίζουν δηλαδή τους μικρούς παραγωγούς της περιοχής τους, την τοπική οικονομία και την αναζωογόνηση των ορεινών περιοχών, είναι οτι θα παραλαμβάνουν στο σπίτι τους μια φορά την εβδομάδα ποικιλία από φρέσκα προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας σε μια πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής. Επιπλέον, θα μπουν ισως για πρώτη φορά σε μια διαδικασία ανακάλυψης, καταγραφής και αλλαγής των διατροφικών τους συνηθειών ενώ θα αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για τα τρόφιμα και τις διαδικασίες παραγωγής τους.

Για την κοινωνία μας απο την άλλη τα οφέλη έχουν να κάνουν με την αλλαγή του μοντέλου παραγωγής διανομής και κατανάλωσης τροφίμων, με την δημιουργία ενός πιο δίκαιου αγροδιατροφικού συστήματος που σέβεται το περιβάλλον, την υγεία του καταναλωτή, και αποδίδει στον παραγωγό την πραγματική αξία των προιόντων που παράγει. 

Τα Ψηλά Βουνά υπόσχονται ένα ενδιαφέρον και γόνιμο ταξίδι επανασύνδεσης με τον τόπο, την τροφή μας και τους ανθρώπους που φροντίζουν την υγεία και το περιβάλλον μας! 

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3