dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Πυρσινέλλα: Η άλλη, διαφορετική πρόταση

Εικόνα του άρθρου Πάρκο Πυρσινέλλα: Η άλλη, διαφορετική πρόταση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/04/2020, 18:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πρότασή της για την αξιοποίηση του πάρκου Πυρσινέλλα καταθέτει η παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον Θωμά Μπέγκα, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης η οποία παίρνει παράταση, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τον Δήμο Ιωαννιτών, μέχρι τις 15 Μαΐου. 

Η φιλοσοφία της πρότασης της παράταξης είναι τελείως διαφορετική από αυτήν που διακατέχει την πρόταση της δημοτικής αρχής. Ο πυρήνας της είναι ο πράσινος χαρακτήρας του πάρκου, και με βάση αυτόν τον χαρακτήρα «χτίζονται» οι όποιες παρεμβάσεις, ακόμα και στο κεντρικό κτίριο του Γιαννιώτικου Σαλονιού. Στον αντίποδα η δημοτική αρχή Ιωαννίνων βλέπει το πάρκο ως έναν πολυτομεακό χώρο (διαβάστε εδώ). «Από την πρόταση της δημοτικής αρχής φαίνεται ότι το πάρκο Πυρσινέλλα λαμβάνει τα χαρακτηριστικά ενός αθλητικού συγκροτήματος σε μίξη με μια πολιτιστική παρέμβαση...» τονίζει η «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα».

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών αφορά, συνοπτικά, γήπεδα ποδοσφαίρου, γήπεδο μπάσκετ, skate park, περιμετρική ποδηλατική  διαδρομή, εκπαιδευτικούς κήπους, χωμάτινες και περιπατητικές διαδρομές, ανακατασκευή της παιδικής χαράς, ανάπλαση του χώρου γύρω από τη λίμνη  για πολιτιστικές εκδηλώσεις και επισκευή του κεντρικού κτιρίου. Χωρίζει  δε το πάρκο σε τρεις τομείς: πολιτιστικό, αθλητικό και φυσικό.

Καταρχάς, η παράταξη εκτιμά ότι ο χρόνος που επέλεξε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων για δημόσια διαβούλευση δεν είναι ο κατάλληλος. Γίνεται εν μέσω αποκλεισμού λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και με το πάρκο Πυρσινέλλα όντας κλειστό («διάλογος με τις πόρτες κλειστές δεν γίνεται»). «Είμαστε σίγουροι ότι δεν αποκλείονται κάποιοι; Τι γίνεται με όσους δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικά μέσα και στην πλατφόρμα διαβούλευσης; Μήπως η πόλη είναι απούσα από τη διαβούλευση;» αναφέρει καταθέτοντας τον προβληματισμό της. Όσο για την παράταση στη δημόσια διαβούλευση που δόθηκε, θεωρεί ότι είναι αναγκαία, αλλά όχι επαρκής.

Προϋπόθεση η διαχειριστική μελέτη

Η πρώην δημοτική αρχή καταθέτει και μια ενδιαφέρουσα παράμετρο. Όπως αναφέρει, βάσει της νομοθεσίας, της διαβούλευσης θα έπρεπε να προηγηθεί η εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για το πάρκο Πυρσινέλλα την οποία εγκρίνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας. Στην ουσία η διαχειριστική μελέτη θέτει τους όρους παρέμβασης σε ένα πάρκο (π.χ. εξαιρούνται ενδεχόμενες αναδασωτέες εκτάσεις), μια μελέτη που δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα καθώς εκκρεμούσε η απόφαση εξαίρεσης του πάρκου από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, η οποία βγήκε τον Ιανουάριο του 2020 (διαβάσατε εδώ).

Μία ακόμη σημαντική παρατήρηση είναι ότι η πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών δεν περιλαμβάνει όλο το πάρκο Πυρσινέλλα, αλλά μόνο αυτό που είθισται να αποκαλείται Γιαννιώτικο Σαλόνι. Το πάρκο Πυρσινέλλα διαθέτει κι άλλα 80 στρέμματα, τα οποία βρίσκονται απέναντι, δίπλα από τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας (το πάρκο το χωρίζει η εθνική οδός). 

Όχι αθλητικές εγκαταστάσεις

Επί του περιεχομένου της πρότασης του Δήμου, η παράταξη του κ. Μπέγκα, όσον αφορά τη χωροθέτηση νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, είναι σαφής: «Η πόλη δεν χρειάζεται ακόμη ένα αθλητικό κέντρο σε απόσταση μόλις 1,5 χιλιομέτρων από το Πανηπειρωτικό στάδιο». Σε αυτό το σημείο θέτει διάφορα προβλήματα που θα προκύψουν: φωτορύπανση, ενεργειακή σπατάλη, ηχορύπανση, όπως και προβλήματα λειτουργίας των χώρων (φύλαξη, συντήρηση κ.λπ.).

Τι προτείνει η παράταξη; Πάνω απ’ όλα, η πρώην δημοτική αρχή βλέπει το πάρκο Πυρσινέλλα (και την απέναντι έκταση που έχει αποκλειστεί από τη διαβούλευση) ως πνεύμονα πρασίνου αλλά και ως ένα υπερτοπικό πάρκο, βάσει και της μελέτης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, και εκτιμά ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη σε επίπεδο σχεδιασμού και η μελλοντική σύνδεση με το στρατόπεδο Βελισσαρίου. 

Για την πρόσβαση στο πάρκο, προτείνει σύνδεση με τον αστικό ιστό μέσω του δικτύου ποδηλατόδρομων που σχεδιάζονται (ποδηλατόδρομος παραλίμνιου μετώπου, ποδηλατόδρομος στον νέο δρόμο του μεγάλου δακτυλίου, ποδηλατόδρομος στον προς ανακατασκευή δρόμο της Νιάρχου) . «Τι νόημα έχει να δημιουργήσεις έναν εσωτερικό ποδηλατόδρομο ή ένα skate park αν φτάνεις σε αυτό μόνο με αυτοκίνητο;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

Στο αθλητικό κομμάτι, δεδομένης της σχετικής δραστηριότητας που ήδη αναπτύσσεται στο πάρκο (γήπεδα τένις), προτείνει τον σχεδιασμό πιο ήπιων δραστηριοτήτων κι όχι εγκαταστάσεων, όπως και εναλλακτικές μορφές αθλητισμού  (αναρρίχηση, canopying, δραστηριότητες ανώμαλου δρόμου κλπ). Ιδιαίτερη επισήμανση κάνει για τη βλάστηση που υπάρχει στο πάρκο, τονίζοντας ότι ο χαρακτήρας του πάρκου δεν πρέπει να αλλοιωθεί.

Για την παιδική χαρά, αναφέρει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη ότι έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση για την υλοποίηση παιδικής χαράς με προδιαγραφές ΑμεΑ, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ», και επισημαίνει ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη κι άλλα σημεία ενδιαφέροντος για παιδιά σε όλη την έκταση του πάρκου.

Στο απέναντι, μικρό τμήμα του πάρκου Πυρσινέλλα, που γειτνιάζει με τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας, η παράταξη εκτιμά ότι ο χώρος αυτός μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός πάρκου ευεξίας (θεραπευτικού πάρκου) το οποίο θα περιλαμβάνει θεματικούς κήπους.

Η αξιοποίηση του κεντρικού κτιρίου

Ενδιαφέρουσα είναι δε η πρόταση της παράταξης για την αξιοποίηση του κεντρικού κτιρίου του Γιαννιώτικου Σαλονιού, που λειτουργούσε ως εστιατόριο-αναψυκτήριο. Η παράταξη προτείνει τη μετατροπή του κτιρίου σε πολιτιστικό χώρο ψηφιακών δράσεων περιβαλλοντικού περιεχομένου και διαδραστικού χαρακτήρα, ο οποίος θα λειτουργήσει ως ένας επισκέψιμος χώρος από σχολεία της πόλης αλλά και όλης της χώρας.

Για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, προτείνει τη δημιουργία μικρών και χαμηλής όχλησης αναψυκτηρίων σε σημεία του πάρκου.

Ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός, όπως υπογραμμίζει, προϋποθέτει όμως την ύπαρξη εγκεκριμένης διαχειριστικής μελέτης, όπως και ενός κανονισμού λειτουργίας. Η παράταξη θέτει δε επί τάπητος και την αναγκαιότητα προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ως επόμενο βήμα (βέβαια, η δημοτική αρχή δεν τα πάει καλά, προς το παρόν, με τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, δεδομένου ότι ακύρωσε το αρχιτεκτονικό αποτέλεσμα για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας).

Η πρόταση της «Ενότητας Πολιτών» κλείνει με μια πιο πολιτική τοποθέτηση. «Η παράταξη, αντιλαμβανόμενη το σημαντικό φορτίο ευθύνης και έχοντας διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο στην επιστροφή του πάρκου Πυρσινέλλα στην πόλη και τον Δήμο, λέει ναι στην προετοιμασία μιας ολοκληρωμένης πρότασης ανάπλασης. Εκφράζει όμως τον έντονο προβληματισμό της στην αρχική αντιμετώπιση ενός τόσο σημαντικού αισθητικού και περιβαλλοντικού ορόσημου της πόλης (του σημαντικότερου) με την απλουστευμένη κατάτμηση σε επιφάνειες με εμφανή την απουσία οράματος για τον χαρακτήρα του πάρκου».

ΣΧΟΛΙΑ
Παναγιώτα
Κάντε κάτι επιτέλους!!! Τα παιδιά των Ιωαννίνων δεν έχουν πράσινο, δεν έχουν παιδικες χάρτες, δεν έχουν αλάνες, όπως μεγαλώσαμε εμείς... Με μια απλή έστω εκδρομή στο γιαννιώτικο σαλόνι για πρωτομαγιά, για περπάτημα για αλλαγή παραστάσεων
Αράπογλου Η. Μιχάλης
Να οικοδομηθεί ένα σύγχρονο θέατρο στο πάρκο Πυρσινέλλα μετά από διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Για τις αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν πολλοί άλλοι χώροι...
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ
ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΚΟ ΒΡΕ .... ΑΛΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ .... Η ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΜΑΣ ΕΛΛΕΙΠΕ !!!!!
Χαρά
Το γιαννιώτικο σαλόνι έχει ήδη έναν όμορφο σχεδιασμό και ένα φυτικό πλούτο που πρέπει να τον σεβαστούμε. Αυτό που χρειάζεται είναι καθάρισμα, συντήρηση, αναβίωση της ανακύκλωσης του νερού στα ήδη κατασκευασμένα ρυάκια και λιμνούλες, σωστό κλάδεμα των φυτών και όχι ξερίζωμα για να φτιάξουμε αθλητικές εγκαταστάσεις οι οποίες σε μικρό διάστημα θα μείνουν στο έλεος και θα καταστραφούν. Πρέπει να παραμείνει ένας χώρος ήπιας άσκησης για δρομείς, περιπατητές, με χωμάτινες διαδρομές και όχι τσιμενταρισμένες. Μια παιδική χαρά για τα παιδιά είναι απαραίτητη με την προϋπόθεση της συντήρησης. Εννοείται ότι πρέπει να συνδεθεί με τον αστικό ιστό με ποδηλατόδρομο και ασφαλή πεζόδρομο. Ο φωτισμός επίσης είναι απαραίτητος για να είναι προσβάσιμο από τους κατοίκους και τις νυχτερινές ώρες με ασφάλεια. Όλα αυτά στοιχίζουν πολύ λιγότερο απ'το ποσό των 7 εκατ.€ που έχουν βγάλει ως προϋπολογισμό για να τα φάνε πάλι χωρίς να χορταίνουν οι επιτήδειοι του δήμου!!! Επιτέλους κάντε κάτι αξιόλογο, λιτό και με αισθητική. Δεν χρειάζονται μεγάλα και τρελά σχέδια.
ΔΙΚΑΙΟΣ
ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΑ ΧΑΡΑ ..... ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΛΟΦΑΙΝΕΤΑΙ ..... ΑΚΟΥ 8.000.0000 ???!!!!!!!!!! ΙΔΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΝΩ ........ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΚΟΠΗ ΔΕΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΕ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ....... ΑΝ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ..... ΘΑ ΦΥΤΡΩΣΟΥΝ ...ΤΕΡΑΤΑ .... ΟΣΟΙ ΑΓΑΠΑΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΝΟΥ ΜΑΣ ..!!!!!! ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ .... ΟΙ ΠΟΝΗΡΟΙ ΚΑΡΑΔΟΚΟΥΝ ......
Κωνσταντινος
Συμφωνώ και εγώ απόλυτα με τη Χαρά. Έλεος με τα μεγαλεπήβολα σχέδια . Να αφήσουν το γιαννιωτικο σαλόνι στην ησυχία του. Να γίνουν μόνο οι απαραίτητες παρεμβάσεις. Όλα τα είχε η μαριορη ο φερετζές της έλειπε!!! Αντί να κοιτάξουν τι θα γίνει με την αιθαλομίχλη που δεν μπορούμε να πάρουμε ανάσα. Καλά όλοι βλέπουν το πρόβλημα κανένας δεν κάνει τίποτε;;;;;;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3