Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Δημιουργεί τετελεσμένα στις χρήσεις γης γύρω από τη λίμνη»

Εικόνα του άρθρου «Δημιουργεί τετελεσμένα στις χρήσεις γης γύρω από τη λίμνη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/02/2022, 14:24
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η πρόθεση της περιφερειακής αρχής Ηπείρου να εγκαταστήσει σε μια… γωνία του αγροκτήματος Κατσικά το πρώην κλειστό ξιφασκίας (διαστάσεων 155x70 όπως λέει ο περιφερειάρχης, με το ύψος να λείπει από την εξίσωση) συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων και τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων, στο «μέτωπο» κατά του σχεδιασμού της περιφερειακής αρχής έρχεται να προστεθεί και η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η περιφερειακή παράταξη με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα ζητά την παύση κάθε διαδικασίας μεταφοράς του πρώην κλειστού ξιφασκίας στο αγρόκτημα Κατσικά, ακόμα και για λόγους αποθήκευσης.

Η πολιτική εκτίμηση και της παράταξης του ΚΚΕ είναι ότι επιχειρείται να δημιουργηθούν τετελεσμένα στις χρήσεις γης γύρω από τη λίμνη, αφενός μεν το κλειστό γήπεδο ξιφασκίας και αφετέρου με τη φιλοδοξία της αλλαγής της οριοθέτησης της λίμνης που έθεσε η βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα, με πρόσχημα το έργο του παραλίμνιου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου. Kι όλα αυτά βέβαια σε μια περίοδο που ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης καταργείται και που το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τη Λίμνη καθυστερεί να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Επί της πρώην ολυμπιακής εγκατάστασης, η «Λαϊκή Συσπείρωση» εκτιμά ότι ούτε η χωροθέτηση ούτε η τοποθέτησή της στη συγκεκριμένη έκταση είναι νόμιμη. Και «πατάει» εύλογα στην απόφαση παραχώρησης της έκτασης των 1000 στρεμμάτων στην Περιφέρεια Ηπείρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, στις 7 Απριλίου του 2021.

Η τεράστια αυτή έκταση παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου  για τη «δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας Πρωτογενούς και Δευτερογενούς Μεταποιητικού Τομέα με την ονομασία «Πάρκο Αγροτικής Καινοτομίας». Όπως αναφέρεται στην απόφαση (ΑΔΑ ΒΨΦ4653ΠΓ-ΜΥ5) το εν λόγω πάρκο θα φιλοξενεί δράσεις σχετικές με ερευνητικούς σκοπούς σε συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα καθώς και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα». Η Περιφέρεια δε, υποχρεούται «να χρησιμοποιεί το ακίνητο για τη χρήση για την οποία παραχωρήθηκε» ενώ η απόφαση «ανακαλείται σε περίπτωση αλλαγής του σκοπού της παραχώρησης χωρίς την έγγραφη συναίνεση» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Επειδή δεν έχει γίνει καμία αλλαγή της απόφασης, είναι δεδομένο ότι ούτε η χωροθέτηση ούτε η εγκατάσταση είναι νόμιμη όπως αναφέρει η Περιφέρεια. Ούτε καν η μεταφορά του σκελετού του κλειστού γυμναστηρίου στο χώρο δεν επιτρέπεται» τονίζει η παράταξη.

«Δεν φτάνει δηλαδή που με απόφαση του ΥΠΑΑΤ αντί να προστατευθεί η έκταση που είναι ακριβώς δίπλα στην λίμνη, αυτή παραχωρείται για να γίνει πάρκο αγροτικής καινοτομίας, δεν φτάνει που γίνονται εργασίες χωρίς εγκρίσεις όπως ομολογεί μόνη της η Περιφέρεια Ηπείρου, έρχονται να αλλάξουν εκβιαστικά ακόμα περισσότερο τις χρήσεις γης είτε για να αποθηκεύσουν το σκελετό του κλειστού ξιφασκίας, είτε ακόμα χειρότερα για να το εγκαταστήσουν μόνιμα εκεί» προσθέτει.

Διαβάστε: Περιφέρεια: Απαντήσεις για αγρόκτημα Κατσικά και κλειστό ξιφασκίας

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητά να σταματήσει άμεσα κάθε εργασία μεταφοράς του κλειστού γηπέδου στο χώρο και την προστασία όλων των εκτάσεων γύρω από τη λίμνη από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Αποδεικνύεται και από την ‘ανάπλαση’ της Γεωργικής Σχολής και από τα πεντάστερα ξενοδοχεία που χωροθετούνται ‘πάνω στο κύμα’ και από τις υπόλοιπες επενδύσεις γήπεδα γκολφ κλπ πως εξελίσσεται ένα σχέδιο άγριας επιχειρηματικής εκμετάλλευσης στην περιοχή με διπλά αρνητικές συνέπειες για το λαό: αφενός μεν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και του υγροβιότοπου με ανεπανόρθωτες συνέπειες και αφετέρου τον αποκλεισμό της λίμνης από την πόλη. Η εικόνα από το μέλλον που σχηματίζεται θα έχει τους τουρίστες να απολαμβάνουν δραστηριότητες πολυτελείας δίπλα από τη λίμνη και τους Γιαννιώτες να πρέπει να ανεβούν στο Μιτσικέλι για να καταφέρουν έστω να δουν πως είναι αυτές οι δραστηριότητες» καταλήγει η παράταξη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back