Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και το κλειστό ξιφασκίας στο αγρόκτημα Κατσικά;

Εικόνα του άρθρου Και το κλειστό ξιφασκίας στο αγρόκτημα Κατσικά;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2022, 15:25
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Κι ενώ το προκάτ κλειστό γυμναστήριο της ξιφασκίας λύνεται και καταφτάνει ανά τμήματα στα Ιωάννινα, το ζήτημα της χωροθέτησης της υποδομής αυτής παραμένει ανοιχτό. Κρίσιμο ζήτημα καθώς η χωροθέτηση πρέπει να προηγηθεί της οποιασδήποτε μελέτης εγκατάστασης και συναρμολόγησης.

Και ενώ, μέχρι τώρα, έκταση του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ) ήταν το (επίσημο) φαβορί, το κλειστό γυμναστήριο της ξιφασκίας του Ελληνικού «διεκδικεί» και το αγρόκτημα Κατσικά.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με δήλωσή του το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στον «Τύπο Ιωαννίνων» επιβεβαιώνει ότι υπάρχει η σκέψη να χωροθετηθεί το κλειστό ξιφασκίας στην περιοχή αυτή. «Θα το μελετήσουμε. Δεν έχουμε πάρει ακόμα απόφαση» τονίζει, καταθέτοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι το αγρόκτημα Κατσικά είναι μια τεράστια έκταση με πολλές προοπτικές. 

Στην εξίσωση, θέτει και το οδικό έργο του μεγάλου δακτυλίου της πόλης των Ιωαννίνων, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει άμεσα – ο νέος δρόμος περνάει δίπλα από το αγρόκτημα. «Με τον δρόμο αυτόν, η απόσταση μεταξύ αγροκτήματος και ΠΕΑΚΙ θα είναι αυτή των 500 μ.» αναφέρει. Προσθέτει δε ότι η έκταση είναι τόσο μεγάλη που προσφέρεται και για δραστηριότητες αναψυχής, όπως περπάτημα κ.λπ. υπενθυμίζοντας και τον σχεδιασμό για τον παραλίμνιο ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο που αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Διαβάστε: Ποδηλατόδρομος-πεζόδρομος: Οι δυσκολίες του εγχειρήματος

Η επιλογή του αγροκτήματος ως μια ενδεχόμενη θέση για το κλειστό γυμναστήριο είχε διαφανεί τις τελευταίες ημέρες, με τον κ. Καχριμάνη να ανάγει ενδεικτικά, με δηλώσεις του την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, το αγρόκτημα Κατσικά σε έναν τόπο με πολλές δυνατότητες. «Πιστεύω ότι είναι μια μεγίστη ευκαιρία αυτά τα στρέμματα των οποίων η χρήση δίνεται για 35 χρόνια, να αλλάξουν τα πάντα», «μπορούμε να αλλάξουμε διάφορα πράγματα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας» και «είναι μια περιοχή που μπορεί να αποδοθεί και στην ‘αναπνοή’ του κόσμου (sic)» ήταν μερικές από τις δηλώσεις του.

Kαι φυσικά ο κ. Καχριμάνης δεν εννοούσε, όπως αποδεικνύεται, μόνο το πάρκο αγροτικής καινοτομίας, με την ανάπτυξη ερευνητικών κέντρων για τα αρωματικά φυτά και τις ντόπιες φυλές ζώων και αγοράς παραγωγών, που είχε αποφασιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου τον Ιούνιο του 2020 και για το οποίο δεν έχουν γίνει ακόμη ουσιαστικές κινήσεις. Το πάρκο αγροτικής καινοτομίας χωροθετείται στο πάνω μέρος του αγροκτήματος, όπου υπάρχουν και οι παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις του πρώην γεωργικού σταθμού. 


Φωτό αρχείου


Διαβάστε: Πάρκο αγροτικής καινοτομίας στον Κατσικά

Πριν από λίγες ημέρες δε, την έκταση στον Κατσικά είχε επισκεφθεί και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς ο οποίος έχει εμπλακεί και στην υπόθεση του κλειστού γυμναστηρίου ξιφασκίας (μια επίσκεψη που έγινε γνωστή μέσω του facebook του κ. Καχριμάνη). Συζητήσεις φέρεται να έχουν γίνει και με τη διοίκηση του ΠΕΑΚΙ, δεδομένου ότι αποτελεί έναν από τους εταίρους της προγραμματικής σύμβασης για τη λειτουργία του κλειστού της ξιφασκίας.

Το αγρόκτημα Κατσικά λοιπόν βρίσκεται στο «παιχνίδι». Η χωροθέτηση ωστόσο μιας τόσο μεγάλης αθλητικής υποδομής απαιτεί σοβαρό σχεδιασμό και έχει πολλές παραμέτρους. Καταρχάς, το ενδεχόμενο της εγκατάστασης του κλειστού γυμναστηρίου στην εν λόγω περιοχή θα επιφέρει πολλές αλλαγές στο πώς θα «κινείται» η πόλη. Και γι’ αυτό θα πρέπει να έχει λόγο ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αφήνοντάς το στα χέρια του κ. Καχριμάνη.

Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, όπως της καλύτερης δυνατής λειτουργίας της αθλητικής υποδομής και των απαιτούμενων έργων (π.χ. αντιπλημμυρικά) και φυσικά των επιτρεπόμενων χρήσεων γης. 

Το μεγαλύτερο κομμάτι του αγροκτήματος Κατσικά βρίσκεται σήμερα σε Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ). Ωστόσο εκκρεμεί το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) για τη Λίμνη. Παλιότερα σχέδια Π.Δ. είχαν προτείνει στην περιοχή τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού-υγροτοπικού πάρκου ενώ και ο (υπό κατάργηση πια) Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας έχει προτείνει στο master plan που έχει εκπονήσει, τη δημιουργία οικολογικού πάρκου (με λίμνες και υγροβιότοπους). 

Όπως και να’ χει, οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να μελετήσουν επαρκώς τη χωροθέτηση του νέου κλειστού γυμναστηρίου, ιδίως όταν υποψηφιότητα θέτουν χώροι που μέχρι σήμερα έχουν μείνει ανέπαφοι και που βρίσκονται δίπλα στη λίμνη. Και επιπλέον να απαντήσουν στο ερώτημα κατά πόσο όντως χωράνε τα πάντα στην έκταση αυτή των 1000 στρεμμάτων.

Η έκταση των 1000 περίπου στρεμμάτων ανήκει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Τον Απρίλιο του 2021, το υπουργείο την παραχώρησε στην Περιφέρεια Ηπείρου για τη δημιουργία του πάρκου αγροτικής καινοτομίας για 25+10 χρόνια. Στην προχτεσινή του τοποθέτηση, ο κ. Καχριμάνης είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: «Ο υπουργός μού έδωσε το ‘πράσινο φως’ για κάποιες σκέψεις που έχουμε για την αξιοποίηση της έκτασης»…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back