Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο κ. Καχριμάνης, η «Λαϊκή Συσπείρωση»… και οι προσλήψεις

Εικόνα του άρθρου Ο κ. Καχριμάνης, η «Λαϊκή Συσπείρωση»… και οι προσλήψεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2021, 18:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα «απόνερα» της πρόσφατης (19 Μαρτίου) συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου με θέμα την πορεία του έργου των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) συνεχίζουν να ταράζουν το πολιτικό προσκήνιο και κατ’ επέκταση την ίδια την πόλη.

Η περιφερειακή αρχή έρχεται να απαντήσει στην παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», με αφορμή ανακοίνωση που εξέδωσε την περασμένη εβδομάδα. Είναι από τις λίγες φορές που η περιφερειακή αρχή του Αλέκου Καχριμάνη απαντά σε παράταξη, και δη με αυτόν τον τρόπο. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ήταν αυτή που προκάλεσε τη συζήτηση για τους Σ.Μ.Α. στο Περιφερειακό Συμβούλιο, μια συζήτηση στην οποία δεν δόθηκαν σαφείς απαντήσεις από τον κ. Καχριμάνη. Παράλληλα, η παράταξη του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα έχει ζητήσει, με εισαγγελική παραγγελία, έγγραφα για τους Σ.Μ.Α. τα οποία δεν δίνονταν από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Με την ανακοίνωσή της, η περιφερειακή αρχή επιτίθεται στη «Λαϊκή Συσπείρωση» για τα όσα σχολίασε η τελευταία για τις τοποθετήσεις-«παρεμβάσεις» του περιφερειάρχη προς την «Αειφορική Ηπείρου» (θυγατρική της ΤΕΡΝΑ), την εταιρία που διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Κατά τη συνεδρίαση εκείνη, ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι έχει ζητήσει την αντικατάσταση του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας («γιατί δεν μπορώ να συνεννοηθώ μαζί του» όπως είπε) ενώ έκανε γνωστή την αποτυχημένη προσπάθειά του να γίνει η πρόσληψη ενός συγγενικού του προσώπου…

«Από πού προκύπτει το δικαίωμα του περιφερειάρχη να διορίζει εργαζόμενους σε εργοστάσιο που χτίστηκε με κρατικό χρήμα και από πού προκύπτει το δικαίωμα να παρεμβαίνει μέχρι και δημόσια για την αλλαγή του διευθύνοντα συμβούλου του επιχειρηματικού ομίλου» είχε διερωτηθεί λίγες μέρες μετά η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Η περιφερειακή αρχή προσπαθεί να αντιστρέψει την… κατάσταση και να θέσει την αυτοδιοικητική παράταξη ενώπιον ενός διλήμματος: «Αν στηρίζει ή όχι τη διοίκηση της ιδιωτικής εταιρίας που διαχειρίζεται το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και ιδιαίτερα τον διευθύνοντα σύμβουλό της». Κάτι ανάλογο είχε επιχειρήσει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή τα όσα γνωστοποίησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» περί διεκδίκησης εκ μέρους της εταιρίας 3,8 εκατ. ευρώ ως αποζημίωση (για απώλεια εσόδων κ.λπ.) από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η τελευταία διεκδικεί από την εταιρία 690.000 ευρώ ως ποινή για την καθυστερημένη λειτουργία της μονάδας. Τα στοιχεία που είχε παρουσιάσει η παράταξη, προήλθαν από την ιστοσελίδα της ίδιας της εταιρίας.

Για την ίδια την περιφερειακή αρχή δεν υφίσταται κάτι το μεμπτό στο ότι ο κ. Καχριμάνης έχει ζητήσει την αντικατάσταση του διευθύνοντα συμβούλου. Σημειωτέον ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τις δικαστικές διαμάχες μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και «Αειφορική Ηπείρου», με τον κ. Καχριμάνη να έχει υποστηρίξει ότι τη σύμβαση την έχει υπογράψει ο περιφερειάρχης κι όχι το Περιφερειακό Συμβούλιο.

«Από ό,τι φαίνεται όμως για τη Λαϊκή Συσπείρωση όλα είναι διορισμοί. Όμως το εργοστάσιο απορριμμάτων Ηπείρου το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρία (ΣΔΙΤ) και στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχουν διορισμοί, αλλά μόνο προσλήψεις, χωρίς μοριοδότηση, ούτε με άλλα αντικειμενικά κριτήρια» αναφέρεται στη σημερινή ανακοίνωση.

«Ο περιφερειάρχης στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ζήτησε να προσληφθεί στο εργοστάσιο συγγενικό του πρόσωπο με σοβαρό πρόβλημα υγείας για να δείξει ακριβώς αυτό: Ότι παρόλο που απευθύνθηκε σε ιδιώτη, όπως θα απευθυνόταν οποιοσδήποτε συμπολίτης μας που ψάχνει να βρει δουλειά, δηλαδή ‘χτύπησε πόρτα’ από ανάγκη, ‘έφαγε πόρτα’ στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη συγκεκριμένη εταιρεία. Αυτό είναι το… μεγάλο παρασκήνιο κατά τη ‘Λαϊκή Συσπείρωση’, που το αποκάλυψε μάλιστα μόνος του ο περιφερειάρχης!» επισημαίνεται. 

Βέβαια, ο κ. Καχριμάνης δεν είναι ένας απλός πολίτης και η παρέμβασή του έγινε για συγγενικό του πρόσωπο (ανεξαρτήτως της κατάληξης της υπόθεσης).

Η περιφερειακή αρχή κατηγορεί ακόμη τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ότι «’έκανε σημαία’ το γεγονός ότι ζήτησε με εισαγγελική παραγγελία από την Περιφέρεια δημόσια έγγραφα, στα οποία και η ίδια είχε συμπράξει». Και σε αυτό το σημείο την προ(σ)καλεί: «Μετά τη… μεγάλη αυτή επιτυχία και αφού έχει μεγάλη άνεση σε εισαγγελικές παραγγελίες, ας κάνει μια ακόμη ώστε να ενημερωθεί και να ενημερώσει τους πολίτες της Ηπείρου ποιοι απασχολούνται στο εργοστάσιο, ώστε να ξεκαθαριστεί άπαξ δια παντός ποιος ή ποιοι είχαν πρόσβαση στην ιδιωτική εταιρεία. Πάντως όχι ο περιφερειάρχης» (σ.σ. στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχε πει με έμφαση ότι «άλλοι έχουν τους συγγενείς τους εκεί»).

Η παρέμβαση της περιφερειακής αρχής κλείνει με σχολιασμούς επί των εκφράσεων που χρησιμοποίησε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην τελευταία της ανακοίνωση (π.χ. «τα χαΐρια σας… πάει πολύ… πάρα πολύ» και για «κατήφορο». Κάνει λόγο για «εκφράσεις που προκαλούν λύπη στον δημόσιο λόγο» και επισημαίνει ότι «κανείς δεν ακολουθεί κανέναν στον κατήφορο. Ο κατήφορος είναι ατομική υπόθεση και ευθύνη».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back