Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι» από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου «Όχι» από τον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2022, 16:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tην αντίθεσή του με τη χωροθέτηση του κλειστού ξιφασκίας σε έκταση του αγροκτήματος Κατσικά υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος.

«Η έκταση ακόμα δεν έχει γνωστοποιηθεί, αλλά ήδη υλοποιούνται εργασίες (διανοίξεις οδών με αμμοχάλικο και βελτίωση υφιστάμενων οδών)  εντός των υγρολίβαδων Κατσικά, μιας από τις κρισιμότερες εκτάσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της λίμνης» τονίζεται.

Ο Σύλλογος επισημαίνει τη σημασία των υγρολιβαδικών εκτάσεων για τα απειλούμενα ενδιαιτήματα και για τη διατροφή και αναπαραγωγή των αμφίβιων. Μάλιστα, αναφέρει ότι σε πρόσφατη έρευνα που είχε πραγματοποιηθεί την περίοδο 2011-2013 αποδείχτηκε ότι τα υγρολίβαδα Κατσικά φιλοξενούν τουλάχιστον 59 είδη υδρόβιων και παρυδάτιων πουλιών και απ’ όλα τα απειλούμενα υδρόβια είδη που απαντώνται στη λίμνη το 80% παρατηρείται σε αυτές τις εκτάσεις.

Υγρολιβαδικές εκτάσεις που έχουν περιοριστεί πια μόνο στην περιοχή του Κατσικά.


Φωτογραφία από τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου του 2021 στην περιοχή του Κατσικά (Νίκος Μπούκας)

«Εάν η Περιφέρεια Ηπείρου επιθυμεί να αναβαθμίσει την εν λόγω περιοχή όπως επικαλείται, οφείλει να το κάνει με τρόπο που δεν υποβαθμίζει το περιβάλλον αλλά αντίθετα το προστατεύει και το αναδεικνύει. Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων εδώ και χρόνια έχει υποστηρίξει τη δημιουργία ενός περιβαλλοντικού πάρκου στην περιοχή με σκοπό την προστασία και την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της περιοχής. Σε συνδυασμό με την κατάλληλη ανάπτυξη και ανάδειξη κλάδων της πρωτογενούς παραγωγής όπως η κτηνοτροφία που παραδοσιακά ασκείται εκεί, θα μπορούσε να δώσει μια πραγματική ώθηση σε αυτό το τμήμα της πόλης και ταυτόχρονα να αποδείξει πως άνθρωπος και φύση μπορούν να συνυπάρξουν» αναφέρεται.


Ένας από τους δρόμους που έχουν... διαμορφωθεί εντός του αγροκτήματος από την Περιφέρεια Ηπείρου (Νίκος Μπούκας)

Ο Σύλλογος ζητά από την Περιφέρεια Ηπείρου να επαναξιολογήσει τη θέση μετεγκατάστασης του κλειστού ξιφασκίας σε έκταση η οποία μπορεί να θεωρηθεί κατάλληλη για μια τέτοια υποδομή και που ταυτόχρονα δεν υποβαθμίζει άκρως σημαντικές περιβαλλοντικές εκτάσεις όπως στην περίπτωση των υγρολίβαδων του Κατσικά.

«Η Περιφέρεια Ηπείρου και ο κάθε κάτοικος αυτής της πόλης οφείλει να προστατέψει και να σεβαστεί τις τελευταίες υγρολιβαδικές εκτάσεις της λίμνης» καταλήγει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων.


*Photo credit: Νίκος Μπούκας

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3