Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια: Απαντήσεις για αγρόκτημα Κατσικά και κλειστό ξιφασκίας

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια: Απαντήσεις για αγρόκτημα Κατσικά και κλειστό ξιφασκίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2022, 18:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με μια σύντομη ανακοίνωσή της η περιφερειακή αρχή Ηπείρου προσπαθεί να εξηγήσει τι θα γίνει στο αγρόκτημα Κατσικά, αν και όχι με επαρκείς λεπτομέρειες που να δίνουν μια καλή εικόνα για το μέλλον αυτής της μεγάλης έκτασης των 1000 στρεμμάτων.

Η παρέμβαση της περιφερειακής αρχής έρχεται ως απάντηση στις ανακοινώσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Ιωαννίνων που εκφράζουν τους έντονους προβληματισμούς τους με τη χωροθέτηση του κλειστού ξιφασκίας στην επίμαχη περιοχή.

Η περιφερειακή αρχή ξεπερνά τους προβληματισμούς αυτούς, αποδίδοντας στον Σύλλογο Προστασίας Περιβάλλοντος «έλλειψη ενημέρωσης» (σ.σ. βέβαια η ίδια η Περιφέρεια είναι αυτή που κάνει κινήσεις χωρίς να ενημερώνει κανέναν) και «καθησυχάζοντας» τον ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων ότι «πριν την εγκατάσταση του κλειστού ξιφασκίας, θα ληφθούν όλες οι απαιτούμενες αποφάσεις και εγκρίσεις».

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση, η Περιφέρεια Ηπείρου έχει σχέδιο για το αγρόκτημα Κατσικά. «Το σχέδιο -για το οποίο εκπονείται συνολική μελέτη- περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ευρύτερου μητροπολιτικού-περιβαλλοντικού πάρκου στο οποίο θα συνυπάρχουν αγροτικές δραστηριότητες, αγορά παραγωγών και αθλητικές-πεζοπορικές  δραστηριότητες αναψυχής» τονίζει. Περισσότερα στοιχεία για την εκπόνηση αυτής μελέτης δεν δίνονται. Άρα παραμένουν τα ερωτήματα ποιος την εκπονεί, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα και ποιες συγκεκριμένες κατευθύνσεις έχουν δοθεί. Η αναφορά δε σε «περιβαλλοντικό πάρκο» δεν σημαίνει τίποτα.

Ο καθένας μπορεί να ορίσει ένα περιβαλλοντικό πάρκο όπως νομίζει. Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας, πριν καταργηθεί, το είχε ορίσει σε master plan που είχε εκπονήσει, ως ένα οικολογικό πάρκο με λίμνες και υγροβιότοπους. Οπότε τα περί περιβαλλοντικού πάρκου σηκώνουν πολλή συζήτηση για το τι ακριβώς είναι.

Και επιπλέον υπάρχει ένα ακόμη ερώτημα: Από τη στιγμή που ακόμα εκπονείται μελέτη για την αξιοποίηση του αγροκτήματος Κατσικά, γιατί γίνονται εργασίες διαμόρφωσης χώρων και δρόμων στην περιοχή;

Βέβαια, στην ανακοίνωσή του, ο κ. Καχριμάνης μιλάει μόνο για «εργασίες καθαρισμού». «Ήδη με τις εργασίες καθαρισμού που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα, η περιοχή αρχίζει να αναδεικνύεται και σταδιακά αποκαθίσταται η θλιβερή εικόνα που επί δεκαετίες υποβάθμισε και το περιβάλλον και τον οικισμό του Κατσικά» τονίζεται.

Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα του πρώην κλειστού ξιφασκίας, αναφέρει ότι αυτό θα χρησιμοποιείται για πολλαπλές χρήσεις και δραστηριότητες. Η περιφερειακή αρχή διατείνεται δε ότι «δεν υποβαθμίζει το περιβάλλον, η χωροθέτηση και η εγκατάστασή του είναι νόμιμη και απολύτως συμβατή με το σύνολο των παρεμβάσεων και σκοπών που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή και για τις οποίες παραχωρήθηκε η έκταση στην Περιφέρεια από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης».

Καταρχάς, η έκταση, που παραδοσιακά είχε μια γεωργική χρήση, παραχωρήθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου για να γίνει κέντρο αγροτικής καινοτομίας. Για πολλοστή φορά, γίνεται δύσκολα κατανοητό πώς συνάδει η χωροθέτηση ενός μεγάλου, όχι μόνο σε όγκου αλλά και σε ύψος, κλειστού γηπέδου δίπλα στη λίμνη (σε μια... γωνία, που, όπως λέγεται ανεπίσημα, είναι κοντά στον πρώην ιχθυογεννητικό σταθμό της ΔΕΛΙ) με «ένα μητροπολιτικό-περιβαλλοντικό πάρκο». Εκτός και αν η μελέτη που εκπονείται, έχει απαντήσεις…

Και για πολλοστή φορά, το ζήτημα εδώ είναι η απουσία σχεδιασμού.

Τέλος, η Περιφέρεια Ηπείρου, στην ανακοίνωσή της, δίνει επί της ουσίας εύσημα στον εαυτό της για την απόφασή της να διεκδικήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις εκτάσεις στον Κατσικά και να τις αναβαθμίσει για να μην τεθεί σε κίνδυνο η περιοχή. «Ήταν επί χρόνια εγκαταλειμμένες και αποτελούσαν εστίες ρύπανσης και συσσώρευσης καύσιμης ύλης που μπορούσε ανά πάσα στιγμή να θέσει σε κίνδυνο την περιοχή» αναφέρεται.

Προφανώς, και η απόφασή της να αναλάβει τις εκτάσεις αυτές είναι σωστή, και κάθε άλλο παρά κριτική έχει δεχτεί. Η τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο σε τέτοιες περιπτώσεις. Καλώς ή καλώς, τα πάντα όμως κρίνονται εκ του αποτελέσματος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3