Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τι γράψαμε και τι διαβάσατε το 2020

Εικόνα του άρθρου Τι γράψαμε και τι διαβάσατε το 2020
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/01/2021, 11:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η θεματική που κυριάρχησε το 2020 (και) στον «Τύπο Ιωαννίνων», ήταν η πανδημία και οι «παρενέργειές» της, στην κοινωνική και οικονομική ζωή.

Τα 10 πιο διαβασμένα θέματα αποτυπώνουν, όχι μόνο αυτή την κατάσταση, αλλά και τις διακυμάνσεις της αυτούς τους δύσκολους και περιέργους 10 μήνες.

Με το βλέμμα στην Αλβανία (28 Μαΐου)

Ένα βασικό ζήτημα που αφορούσε ιδιαίτερα τον τουριστικό επιχειρηματικό κλάδο, αλλά και τους πολίτες, τον περασμένο Μάιο, ήταν πώς θα διασωθεί η τουριστική περίοδος. Η Αλβανία και ο οδικός τουρισμός, στα τέλη του Μαΐου ήταν σχεδόν… δισκοπότηρο για τον κλάδο. Η εξέλιξη όμως δεν ήταν αυτή που περίμεναν, ο τουρισμός δεν δούλεψε και έγινε μια από τις αποτυχημένες στιγμές, τα πράγματα πήραν αντίθετη τροπή, την οποία η κυβέρνηση προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να διασκεδάσει και μετά από ένα διάλειμμα 3,5 μηνών, επιστρέψαμε σε καραντίνα.

Γιατί είπε όχι η Ηγουμενίτσα (7 Μαΐου)

Εν μέσω του κυρίαρχου οικονομικού θέματος του 2020 στην Ήπειρο, το φωτισμό led, με τις πολλές συζητήσιμες πτυχές του και την «πρεμούρα» της τοπικής αυτοδιοικητικής εξουσίας να προχωρήσει, παρά τις μύριες ενστάσεις και την έντονη κριτική, ο Δήμος Ηγουμενίτσας αρνείται να εγκρίνει το έργο. Η απόφαση θα αλλάξει αργότερα, ωστόσο τότε, είναι μια από τις πιο διαβασμένες στιγμές της επικαιρότητας

Οι 289 περισσότεροι κάτοικοι των Ιωαννίνων (2 Ιανουαρίου)

Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται, ωστόσο ένα χρόνο πριν, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην καθιερωμένη στο τέλος κάθε έτους ενημέρωση των πληθυσμικών στοιχείων της χώρας, εμφανίζουν το νομό Ιωαννίνων με 289 περισσότερους κατοίκους το 2019, από το 2018.

Πέντε φοιτητές-τριες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων καταγγέλλουν (24 Νοεμβρίου)

Η αστυνομική βία και καταστολή στα Γιάννενα, στις 17 Νοεμβρίου, άφησε πίσω της τραυματίες και πολλές συλλήψεις. Το κρεσέντο βίαιων συμπεριφορών, ειδικά από τις εποχούμενες αστυνομικές δυνάμεις, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, όπως η επώνυμη καταγγελία πέντε φοιτητών-τριων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που την υπέστησαν. Παρά την κατακραυγή, το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη έμεινε σε μια γενικόλογη δήλωση για «έρευνες» για τυχόν παρεκκλίνουσες συμπεριφορές, ενώ φορείς όπως ο Δήμος Ιωαννιτών αρνήθηκαν να καταγγείλουν τα γεγονότα εις βάρος πολιτών, τα οποία αναίτια προκάλεσε και πρωτοστάτησε με υπερβάλλοντα ζήλο και βιαιότητα, η ΕΛΑΣ.

Τι γίνεται με τις μετακινήσεις (29 Οκτωβρίου)

Ενώ η χώρα βαδίζει στη δεύτερη καραντίνα και η κυβέρνηση δεν έχει «ψελλίσει» ακόμα την παραδοχή ότι το σχέδιο του καλοκαιριού απέτυχε, επιβάλλεται περιορισμός στο νομό Ιωαννίνων. Ναι, από τις 29 Οκτωβρίου έχουμε «κλεισμένοι», δύο μήνες πλέον… Ωστόσο, οι «οδηγίες Χαρδαλιά» έχουν διάφορες ασάφειες σχετικά με το ποιος μπορεί και ποιος όχι να μετακινείται εκτός νομού, που φέρνουν σε δύσκολη θέση ακόμα και την τοπική αστυνομία…

Ανάγκη για περισσότερη ενημέρωση (15 Μαρτίου)

Η επίσημη και υπεύθυνη ενημέρωση δεν περνάει τις καλύτερες μέρες της, στην πανδημία. Όταν γράφτηκε το άρθρο, ο ΕΟΔΥ δεν είχε προλάβει να… αναταράξει την Ήπειρο με τις πλημμελείς του ενημερώσεις και τη γενική στάση του. Ούτε όμως οι φορείς, όπως η 6η ΥΠΕ ή η Πολιτική Προστασία κατάφεραν να δημιουργήσουν μια συνθήκη καθιερωμένης, επίσημης ενημέρωσης, επιτρέποντας (ή και πρωτοστατώντας) σε διαρροές, ανώνυμες «πληροφορήσεις» και άλλα παρεμφερή, για ένα πολύ σοβαρό θέμα όπως η εξέλιξη της πανδημίας.

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο: Αντιμετωπίζοντας την εσωτερική κρίση (14 Μαρτίου)

Από τις πρώτες μέρες της πανδημίας στην Ελλάδα, οι υγειονομικοί φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά ευάλωτοι, όντας στην πρώτη γραμμή. Τα πρώτα περιστατικά μολύνσεων αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Εννιά μήνες αργότερα, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των υγειονομικών, το προσωπικό δεν έχει ενισχυθεί σημαντικά, ώστε να μπορεί να αντιπαρέλθει τα κρούσματα και τις καραντίνες στελεχών του.

Τι άλλαξε στα Γιάννενα, σε δέκα χρόνια

Δεν λείπουν και τα «μη πανδημικά» θέματα, μέσα στην πρώτη δεκάδα. Ένα από τα πρώτα θέματα του χρόνου, είναι η επιχείρηση μιας μικρής αναδρομής στα βασικά πράγματα που άλλαξαν αρκετά στα Γιάννενα, από το 2010 μέχρι το 2020, μέσα σε μια δεκαετία βαθιάς κρίσης, η οποία δεν έχει υποχωρήσει ακόμα.

Φαντάροι στα Γιάννενα: Αποκλεισμένοι και ανήσυχοι (26 Μαρτίου)

Πίσω στην αρχή της πανδημίας, οι πρώτοι που αντιμετωπίζονται ως «δεύτερης κατηγορίας» πολίτες, είναι όσοι φοράνε στολή, οι φαντάροι. Το ΓΕΕΘΑ έχει κόψει τις άδειες νεοσυλλέκτων και οι φαντάροι στα στρατόπεδα των Ιωαννίνων ανησυχούν, όντας έγκλειστοι ή και καταγγέλλουν ότι στις μεταθέσεις, μεταφέρονται χωρίς να τηρούνται οι γενικοί κανόνες ασφάλειας. Οκτώ μήνες αργότερα, στην κορύφωση της «δεύτερης φάσης», θα νοσήσουν μαζικά φαντάροι στο στρατόπεδο Περάματος, χωρίς μάλιστα να έχουν βγει από το στρατόπεδο, από τη μέρα κατάταξής τους…

Οι επιδημίες στα Γιάννενα πριν από έναν αιώνα (14 Μαρτίου)

Η επικαιρότητα δίνει πάντα τις ευκαιρίες για αναδρομή. Πριν από έναν αιώνα, την επταετία 1916-1923, τα Γιάννενα βίωσαν πάνω από 3.000 θανάτους από μολυσματικές ασθένειες. Φυματίωση, ελονοσία, ευλογιά, χολέρα, δυσεντερία, σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς υγειονομικές δομές, αλλά και τη δεδομένη φάση της επιστήμης τότε, οδήγησαν σε αυξημένη νοσηρότητα, στον πληθυσμό της περιοχής.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back