ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι γίνεται με τις μετακινήσεις;

Εικόνα του άρθρου Τι γίνεται με τις μετακινήσεις;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/10/2020, 16:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κατάσταση στα Γιάννενα του «επιπέδου 4» την πρώτη μέρα, παρουσιάζει αρκετά κενά και ασάφειες. Το βασικότερο ίσως όλων, είναι το θέμα των μετακινήσεων.

Καταρχάς, αυτό που ορίζει ο νόμος ρητά και καλούνται να εφαρμόσουν οι αρμόδιες αρχές και η αστυνομία, είναι ότι δεν επιτρέπονται μετακινήσεις, πλην μεταφορών:

«Απαγόρευση μετακινήσεων εκτός της περιφερειακής ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα (εξαιρουμένων των εμπορευματικών μεταφορών με φορτηγά οχήματα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης» αναφέρει επακριβώς το ΦΕΚ της 23ης Οκτωβρίου. 

Αυτή είναι και η επίσημη απάντηση που δίνει η αστυνομία, ότι πρέπει να ακολουθήσει το γράμμα του νόμου δηλαδή. Από το πρωί υπάρχουν σημεία ελέγχου σε οδικούς άξονες του νομού Ιωαννίνων.

Η διατύπωση του νόμου πάντως, είναι ελλιπής.

Σήμερα για παράδειγμα, δεν παρεμποδίστηκαν εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε γειτονικούς νομούς, να πάνε στα σχολεία. Ωστόσο, επί του παρόντος, η ανοχή σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι εντελώς άτυπη. Μόνο προφορικές είναι και κάποιες κυβερνητικές διατυπώσεις, από τη μέρα που μπήκε ο νομός Κοζάνης στο επίπεδο 4, για τη μετακίνηση εχόντων εργασία.

Την ίδια στιγμή, το υπεραστικό ΚΤΕΛ εκτελεί μόνο τα εξής δρομολόγια ασφαλείας: Από και προς Αθήνα στις 15.30 και προς Θεσσαλονίκη στις 12.00 και από Θεσσαλονίκη στις 16.00.

Το υπεραστικό ΚΤΕΛ ενημερώνει ότι για τη μετακίνηση απαιτείται η βεβαίωση μόνιμης κατοικίας, εισιτήριο αεροπλάνου (πτήσης που δεν έγινε δηλαδή) ή ραντεβού για ιατρικούς λόγους. Παραπέμπει επίσης στην πολιτική προστασία για περαιτέρω λεπτομέρειες. 

H δε Πολιτική Προστασία ενημερώνει πως δεν πρόκειται να ανακοπεί μετακίνηση για εργασία ή για λόγους υγείας (προγραμματισμένο χειρουργείο κ.λπ.)

Όλα αυτά βέβαια είναι άτυπα. Το τυπικό αυτή τη στιγμή, εκτός από το νόμο (που είναι προφανώς προβληματικός), είναι ότι αυτή η καραντίνα είναι επίσης… τυπική, σε αρκετά της σημεία.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΦΛΟΥΤΣΑΚΟΣ
Καλησπέρα εγώ στις 12 Νοεμβρίου πρέπει να ταξιδέψω για πύργο μέσο Ολυμπίας οδού και μένω Ηγουμενίτσα μπορώ να πάω από εκεί? Ευχαριστώ..
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back