Oikonomou pisoi
ΑΠΟΨΕΙΣ

Επίσημη ενημέρωση κατά φημών και διαδόσεων

Εικόνα του άρθρου Επίσημη ενημέρωση κατά φημών και διαδόσεων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2020, 14:27
ΑΠΟΨΕΙΣ

Εδώ και πέντε μέρες, η Ελλάδα μπήκε στο κάδρο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, με τις προεκτάσεις που ακόμα δεν τις έχουμε δει σε όλη τους την έκταση.

Εδώ και λίγες μέρες, τα Γιάννενα συγκαταλέγονται πλέον στην «κρουσματική γεωγραφία». Το ίδιο και η γιαννιώτικη κοινωνία που ανησυχεί και με το δίκιο της.

Τα δύο κρούσματα που διαπιστώθηκαν και επιβεβαιώθηκαν, αναδεικνύουν, πέρα από τα ήδη γνωστά και απαραίτητα, μια ακόμα ανάγκη:

Τόσο στα Γιάννενα, όσο και σε όλη τη χώρα, είναι απαραίτητη η πιο άμεση, πιο τοπικής φύσης, ενημέρωση από επίσημους φορείς. Ο καθημερινός, στις 18.00, πανελλαδικός απολογισμός από τα χείλη του καθηγητή κ. Τσιόδρα, όσο… καταπραϋντική και να είναι η παρουσία του, δεν είναι αρκετός.

Η τοπική, επίσημη ενημέρωση χρειάζεται για να γνωρίζουμε τι γίνεται και να συνειδητοποιούμε την απαρέγκλιτη ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα προφύλαξης. Η 6η ΥΠΕ και ο ΕΟΔΥ που είναι υπεύθυνοι και δίνουν το «πράσινο φως» για τις ανακοινώσεις εν μέσω κρίσης, πρέπει να μεριμνήσουν και να αδειοδοτήσουν αυτού του τύπου την επίσημη ενημέρωση.

Χρειάζεται, όχι για να ξέρουμε «ποιος είναι το κρούσμα» και να βγάζουμε τον χειρότερο εαυτό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με κρίσεις και επικρίσεις, ούτε για τις βαρύγδουπες (και κενές) δηλώσεις αυτών που «ξέρουν», αλλά «θα μιλήσουν όταν πρέπει», αλλά γιατί η άγνοια συνεπάγεται φόβο.

Επίσης, χρειάζεται για να νιώσουν καλύτερα και πιο ασφαλείς οι συνάνθρωποί μας: αυτοί-ες που ενδεχομένως έχουν εκτεθεί, ειδικά αν τα κρούσματα αφορούν πρόσωπα με δραστήρια κοινωνική παρουσία (δεν είμαστε δα και τεράστια κοινωνία…), αυτοί-ες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη προστασίας, αυτοί-ες που ενδεχομένως φοβούνται περισσότερο, σε αυτές τις περίεργες μέρες που ζούμε.

Τη χρειάζονται όμως και οι ίδιοι οι συνάνθρωποί μας που νοσούν. Πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι-ες τους και ότι η κοινωνία μπορεί να αντιπαρέλθει τις αγελαίες αντιδράσεις πανικού. Δεν είναι καθόλου εύκολο να διαγνωστεί κανείς ως θετικό κρούσμα κοροναϊού αυτές τις μέρες, πάνω από όλα για υγειονομικούς, αλλά και για… παρελκόμενους λόγους. Ο πρόεδρος του ΟΚΠΑΠΑ διέψευσε δημόσια ότι το κρούσμα αφορούσε συγκεκριμένο συμπολίτη και πολύ καλά έκανε, στεκόμενος στο ύψος της δημόσιας θέσης του.

Οι άνθρωποι που ενδεχομένως νοσήσουν και είναι δημόσια πρόσωπα, έχουν μια ατομική ευθύνη παραπάνω. Είναι όμως απολύτως απαραίτητη η ανάγκη οι αρμόδιοι να βεβαιώνουν επίσημα και υπεύθυνα, ότι γίνεται η ιχνηλασία όλων των επαφών των κρουσμάτων.

Χρειάζεται λοιπόν επίσημη (θα το γράψουμε όσες φορές χρειαστεί: ΕΠΙΣΗΜΗ) και υπεύθυνη ενημέρωση. Δεν υπάρχουν μυστικά σε αυτή την υπόθεση, που περιμένουμε να μας τα αποκαλύψει κάποιος-α, υποκαθιστώντας με όχι ενδεδειγμένο τρόπο την ανάγκη να ξέρουμε επίσημα και υπεύθυνα, τι γίνεται γύρω μας και να προφυλασσόμαστε.

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back