Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Γιατί είπε «όχι» η Ηγουμενίτσα

Εικόνα του άρθρου Γιατί είπε «όχι» η Ηγουμενίτσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2020, 00:44
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το οριστικό και επίσημο «όχι» είπε ο Δήμος Ηγουμενίτσας στη συνεργασία του με την Περιφέρεια Ηπείρου για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού μέσω του μηχανισμού ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα, σε προχτεσινή του συνεδρίαση, ότι η υλοποίηση του έργου είναι τεχνικοοικονομικά ασύμφορη για τον Δήμο.

Οι διαδικασίες μεταξύ Δήμου Ηγουμενίτσας και Περιφέρειας Ηπείρου είχαν προχωρήσει πολύ. Το 2018, το δημοτικό συμβούλιο είχε εγκρίνει τη σύναψη σχετικής προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια. Η προγραμματική σύμβαση αυτή ήταν τελείως διαφορετική από αυτή που επιχειρείται να υπογραφεί από τον Δήμο Ιωαννιτών. Ένας από τους όρους της προγραμματικής σύμβασης, ήταν το δημοτικό συμβούλιο να εγκρίνει τα τεύχη δημοπράτησης που θα συντάσσονταν από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου. Η προγραμματική σύμβαση δηλαδή δεν ήταν δεσμευτική για την υλοποίηση του έργου.

Το φθινόπωρο του 2019, ο τεχνικός σύμβουλος της Περιφέρειας Ηπείρου απέστειλε στον Δήμο το σχέδιο προκήρυξης ανοιχτού διεθνούς δημόσιου ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την ενεργειακή αναβάθμιση του οδοφωτισμού, με κόστος 8.436.648 ευρώ, για 14,5 χρόνια.

Οι υπηρεσίες του Δήμου διαπίστωσαν όμως σημαντικές αποκλίσεις στον τρόπο υπολογισμού του κόστους ηλεκτροφωτισμού, οι οποίες, παρά τις συσκέψεις και τις υποδείξεις που έγιναν, δεν έγιναν αποδεκτές από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η εκτίμηση του Δήμου ήταν ότι,  βάσει και των δεδομένων που διαθέτει για την τρέχουσα κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε οδούς, πλατείες και κοινόχρηστους χώρους, το κόστος του έργου δεν μπορούσε να ξεπερνά τα 4 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο των 14,5 ετών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back