Συντακτης: Γιώργος Τσαντίκος
Δημοσιευση: 28-05-2020, 08:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περίπου πέντε εκατομμύρια Αλβανοί πολίτες επισκέπτονται για τουρισμό άλλες χώρες κάθε χρόνο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη επιλογή τους, με 944.000 αφίξεις, ήτοι το 3% της συνολικής εισερχόμενης κίνησης στη χώρα το 2019 (στοιχεία ΤτΕ) και μέση διάρκεια παραμονής 3,5 μέρες.

Η πρώτη τους επιλογή, είναι η Ήπειρος.

Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης μετά την πανδημία, η Αλβανία παρουσίασε (και αυτή) χαμηλό δείκτη θανάτων ανά 100.000 άτομα και η κατάσταση ήταν «σχετικά ελεγχόμενη»: 989 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 31 θάνατοι συνολικά.

Αυτό που ανιχνεύει η έρευνα, είναι οι αγορές στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί με σχετική ασφάλεια η Ελλάδα, για να τονώσει την τουριστική κίνηση. Η μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ χαρτογραφεί 25 αγορές του ελληνικού τουρισμού, που αντιστοιχούν στο 87% των εσόδων (στοιχεία 2019). Ανάμεσά τους, τα περισσότερα έσοδα αποδίδουν η Γερμανία, η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Δύο στις τρεις έχουν «βεβαρυμμένο» υγειονομικό προφίλ, ενώ δεν σημαίνει πάντα ότι η Ελλάδα είναι στους βασικούς τους τουριστικούς προορισμούς. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί επιλέγουν ως έκτη τη χώρα μας, οι Άγγλοι ως δέκατη ένατη, οι Αμερικάνοι ως όγδοη.

Στις πρώτες επιλογές η Ελλάδα είναι για τους κατοίκους βαλκανικών χωρών, όπως η Αλβανία, η Ρουμανία (2η), η Σερβία (1η), η Βουλγαρία (1η), Β. Μακεδονία (1η). Πρώτη επιλογή είναι η Ελλάδα και για τους τουρίστες από την Κύπρο. Το θετικό είναι ότι στις χώρες αυτές, η πανδημία ήταν ελεγχόμενη σε σημαντικό βαθμό και φαίνεται ότι πληρούνται τα κριτήρια για τον εισερχόμενο τουρισμό.

Μέσα στη βδομάδα αναμένονται οι σχετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, για τις χώρες από τις οποίες θα επιτραπεί η τουριστική κίνηση το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική ενδεικτικών-δειγματοληπτικών ελέγχων και όχι μαζικών τεστ, για τους τουρίστες. 

200 λέξεις απομένουν.
 • Andonis
  Andonis
  Εμείς είμαστε ούτε 3 εκατομμύρια Πόσ είναι δυνατόν ια 5 εκατομμύρια τουρίστες από Αλβανία
  200 λέξεις απομένουν.
  • Fernando Rokos
   Fernando Rokos
   Φίλε κάνεις λάθος,η αλβανη σε όλο το κόσμο ινε 15 εκατομμύρια..
   200 λέξεις απομένουν.
  • EVANGELOS TOSKA
   EVANGELOS TOSKA
   Δεν το έχεις ρε Αντώνη με τους αριθμούς όταν είναι να ψηφίσουν οι Αλβανοί είναι 3.800.000. εγγεγραμμένοι Αν βάλεις και τα παιδιά κάτω τον 18 ετών? Είναι σχεδόν 5.000.000. Βάλε το Κόσοβο και βόρειο Μακεδόνα Και οι άλλοι που ζουν έξω Είναι πάνω από 15.000.000
   200 λέξεις απομένουν.
  • Edmond
   Edmond
   Έρχονται 2-3 φορές μέσ το καλοκαίρι φίλε μου.
   200 λέξεις απομένουν.
 • Ndue Biba
  Ndue Biba
  Ego Gia 20 xronia diakopes ekana ellada. K Twra pou eimai Germania Ton septebrio Tha eimai ellada. Opote nai to pisteuo auto t noumero alla oxi me to pou kathounte mono 3 meres. Egw kathomai 30 meres
  200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
solidus espa