Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Πυρσινέλλα με αρχιτεκτονική μελέτη

Εικόνα του άρθρου Πάρκο Πυρσινέλλα με αρχιτεκτονική μελέτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/02/2022, 22:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το «πράσινο φως» στην αρχιτεκτονική μελέτη για την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα έδωσε το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη.

Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε με ευθύνη των τεχνικών υπηρεσιων του Δήμου. Ήταν το επόμενο στάδιο μετά την έγκριση της διαχειριστικής μελέτης του πάρκου Πυρσινέλλα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, η οποία έγινε πριν από έναν χρόνο. Στη διαχειριστική μελέτη είχαν δοθεί οι κατευθύνσεις της ανάπλασης.

Διαβάστε: Πάρκο Πυρσινέλλα: Η τελική πρόταση ανάπλασης

Ο Δήμος Ιωαννιτών πρόκειται να διεκδικήσει χρηματοδότηση για την ανάπλαση του πάρκου από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Μάλιστα πριν από λίγο καιρό ανέθεσε σε εταιρία την υπηρεσία συμβούλου για τη συγκρότηση του φακέλου ωρίμανσης του έργου, με στόχο οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν άμεσα.

Η έγκριση της αρχιτεκτονικής μελέτης συνοδεύτηκε από ανακοινώσεις τόσο του υπουργείου Περιβάλλοντος όσο και του Δήμου Ιωαννιτών, μαζί με φωτορεαλιστικές απεικονίσεις.


Όπως αναφέρεται στις ανακοινώσεις, η μελέτη προβλέπει στο πάρκο, έκτασης 274 στρεμμάτων, την ανακατασκευή των δύο κεντρικών εισόδων του πάρκου, τον επανασχεδιασμό δικτύου διαδρομών, τη δημιουργία εκπαιδευτικών κήπων και γηπέδου με χλοοτάπητα όπως και υπαίθριου γυμναστηρίου, την κατασκευή πάρκου ζώων συντροφιάς, τη δημιουργία χώρου στάσης και πολιτιστικών δραστηριοτήτων περιμετρικά της μεγάλης λίμνης και παιδική χαρά. «Η μελέτη του έργου ενσωματώνει βιοκλιματικές τεχνικές σχεδιασμού και τεχνικές εξοικονόμησης ενέργειας, δημιουργώντας μια ‘πράσινη υποδομή’» σημειώνεται. Γίνεται δε λόγος για συνδυασμό της χρήσης φυσικών υλικών φιλικών προς το περιβάλλον και της αύξησης των επιφανειών φύτευσης, που «θα επιφέρει θερμική άνεση, μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και γενικότερα βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του μικροκλίματος της περιοχής».


Στην ανακοίνωση του Δήμου, δεν αναφέρεται αν θα γίνει κάποια αναλυτική παρουσίαση της αρχιτεκτονικής μελέτης, καθώς προφανώς οι φωτορεαλιστικές απεικονίσεις δεν αρκούν για την πλήρη κατανόηση του τρόπου σχεδιασμού του πάρκου.

Κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που είχε κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών εν έτει 2020, εν μέσω καραντίνας, για την ανάπλαση του πάρκου, είχαν κατατεθεί αρκετές απόψεις που υποστήριζαν τη θέση ότι πρέπει να γίνει αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση του  πάρκου.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αποφάσισε να μην ακολουθήσει αυτή την οδό.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back