ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Πυρσινέλλα: 4.611 δέντρα…

Εικόνα του άρθρου Πάρκο Πυρσινέλλα: 4.611 δέντρα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/01/2023, 22:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα πιο πράσινα κομμάτια της πόλης των Ιωαννίνων δεν είναι άλλο από το πάρκο Πυρσινέλλα. Σε μία από τις μελέτες που έγιναν από τις υπηρεσίες του Δήμου, στο πλαίσιο του διαγωνισμού (στις 7 Μαρτίου) για την ανάπλαση του πάρκου με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., καταγράφονται ο αριθμός και τα είδη των δέντρων του πάρκου.

Πάρκο Πυρσινέλλα: Δημοπρατείται το έργο της ανάπλασης

Σύμφωνα λοιπόν με τη φυτοτεχνική αυτή μελέτη, στο πάρκο Πυρσινέλλα υπάρχουν 4.611 δέντρα. Στην… απογραφή δεν συμμετείχαν τα δέντρα του δυτικού κομματιού του πάρκου, δίπλα από τον Ζωγράφειο Οίκο Ευγηρίας (η εθνική οδός χωρίζει τα δύο τμήματα). Το κομμάτι αυτό των 80 στρεμμάτων έμεινε εκτός ανάπλασης. Παρά τις προτάσεις που είχαν κατατεθεί και από την αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων δεν συμπεριέλαβε αυτά τα 80 στρέμματα στη μελέτη ανάπλασης του πάρκου, ούτε καν σε επίπεδο διαχείρισης πρασίνου. Στη φυτοτεχνική μελέτη, υπάρχει η σημείωση περί πυκνής βλάστησης στο εν λόγω τμήμα, και μια γενική εκτίμηση για 200 περίπου ξερά δέντρα.

Το βασικό τμήμα του πάρκου Πυρσινέλλα, το Γιαννιώτικο Σαλόνι, όπως είναι αλλιώς γνωστό, είναι 200 στρέμματα. Τα 200 αυτά στρέμματα είναι που περιλαμβάνονται στο έργο της ανάπλασης. Σε αυτά, υπάρχουν τα 4.611 δέντρα και φυσικά χιλιάδες θάμνοι.

Το είδος που επικρατεί, είναι η μαύρη πεύκη. Βάσει της… απογραφής που έγινε τον Φεβρουάριο του 2022, υπάρχουν 2716 δέντρα μαύρης πεύκης, 548 ακακίες, 338 σφένδαμοι (νεγούνδιο), 176 κυπαρίσσια, 172 κορομηλιές, 154 καρυδιές pecan, 102 δέντρα του είδους γλεδίσχια, 91 λεύκες κ.λπ. Όπως και κάποια πιο… σπάνια είδη: πέντε αγριομηλιές, τρεις φουντουκιές, μια αχλαδιά, ακόμα και μια ακακία Κωνσταντινουπόλεως.

Μεγάλος αριθμός των δέντρων, ιδίως μαύρης πεύκης, πρέπει να απομακρυνθεί, σύμφωνα με τη μελέτη. Κι αυτό επειδή τα δέντρα είτε έχουν ξεραθεί ή έχουν σπάσει ή είναι γερασμένα είτε είναι άρρωστα από φλοιοφάγα έντομα. Η απομάκρυνσή τους θα γίνει σε συνεργασία με το Δασαρχείο Ιωαννίνων. Επίσης ένας μικρός αριθμός δέντρων, όπως σημειώνεται, θα απομακρυνθεί λόγω της διάνοιξης των διαδρομών που περιλαμβάνονται στη συνολική μελέτη ανάπλασης.

Οι επεμβάσεις στη βλάστηση ήταν αναμενόμενες, δεδομένου ότι επί δεκαετίες δεν υπήρχε διαχείριση του πρασίνου στο πάρκο Πυρσινέλλα, παρά μόνο απομάκρυνση των δέντρων εξαιτίας καιρικών συνθηκών, π.χ. των ανέμων. Δεν υπήρχε καμία συστηματική φροντίδα προς την κατεύθυνση της αειφορίας.

Στη φυτοτεχνική μελέτη, γίνεται λόγος για αντικατάσταση όλων των δέντρων που θα απομακρυνθούν. Τα περισσότερα από τα είδη που προτείνονται προς φύτευση, είναι ενδημικά και αείφυλλα ή φυλλοβόλα πλατύφυλλα και όχι κωνοφόρα. Σκοπός, όπως σημειώνεται, είναι η επαύξηση του αριθμού των δέντρων.

Ανάλογη διαχείριση θα υπάρξει και για τους θάμνους.

Σημειωτέον ότι η έκταση του πάρκου Πυρσινέλλα ήταν κάποτε καλλιεργητικός αγρός –η έκταση, επί οθωμανοκρατίας, ήταν γνωστή ως Τοπ Αλτί. Όλη αυτή η έκταση πέρασε στον Δήμο Ιωαννιτών το 1959 με κληροδότημα του δημάρχου, κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου, Βασίλειου Πυρσινέλλα. Ήταν τη δεκαετία του ’60 όταν ο Δήμος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα πάρκο στην έκταση των 200 στρεμμάτων. Τότε ήταν που ξεκίνησε και η φύτευση του πάρκου με 3000 δενδρύλλια μαύρης και τραχείας πεύκης.

Και ένα υστερόγραφο: Η καταμέτρηση και αποτύπωση των δέντρων στο πάρκο Πυρσινέλλα θέτει τις βάσεις για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων του πρασίνου στην πόλη των Ιωαννίνων. Κάτι που ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να αξιοποιήσει (ακόμα και σε μια ψηφιακή πλατφόρμα) και να επεκτείνει.


Διαβάστε: Από το Τοπ Αλτί στο Γιαννιώτικο Σαλόνι

«Τουριστικό περίπτερο», ετών 50

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3