Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάρκο Πυρσινέλλα: Η τελική πρόταση ανάπλασης

Εικόνα του άρθρου Πάρκο Πυρσινέλλα: Η τελική πρόταση ανάπλασης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/12/2020, 16:55
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την πρόταση ανάπλασης του πάρκου Πυρσινέλλα παρουσίασε η δημοτική αρχή Ιωαννίνων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι μέχρι τέλη του χρόνου θα καταθέσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας και τη διαχειριστική μελέτη, η οποία επιβάλλεται λόγω και του δασικού χαρακτήρα του πάρκου.

Η πρόταση αυτή, η οποία έχει και αρχιτεκτονικά στοιχεία, διαφέρει αρκετά από την πρωτόλεια πρόταση που είχε καταθέσει σε διαβούλευση η δημοτική αρχή τον περασμένο Απρίλιο. Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται, είναι πιο ήπιες από αυτές που είχαν αρχικά προβλεφθεί, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ να αναγνωρίζει τον «εποικοδομητικό διάλογο» που έγινε, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, με φορείς, πολίτες και παρατάξεις.

Η πιο σημαντική αλλαγή που επέρχεται και για την οποία είχαν διατυπωθεί πολλές ενστάσεις, αφορά τις αθλητικές υποδομές. Η τελική πρόταση του Δήμου Ιωαννιτών απομακρύνεται από κατασκευή γηπέδων μπάσκετ και skate park και υιοθετεί ελεύθερα γήπεδα άθλησης με γκαζόν. Eπιπλέον, στην πρόταση περιλαμβάνεται και το κομμάτι του πάρκου που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού (εκεί που βρίσκεται ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας).

Σε γενικές γραμμές, η τελική πρόταση ανάπλασης του πάρκου, όπως περιγράφηκε αρχικά από τον αντιδήμαρχο Γιώργο Αρλέτο, περιλαμβάνει επανασχεδιασμό των διαδρομών, νέα περίφραξη, κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς κήπους, πάρκο ζώων συντροφιάς και αποκατάσταση του κεντρικού κτιρίου ως καφέ-εστιατορίου. Ένα ιδιαίτερα διαφορετικό σχέδιο είναι η δημιουργία πολιτιστικής σκηνής για 350 θεατές στον χώρο της λίμνης.

Όσον αφορά το κεντρικό κτίριο, ο κ. Ελισάφ εκτίμησε ότι χρειάζεται να φιλοξενεί ένα καφέ-εστιατόριο, με σαφή τα όριά του, για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του πάρκου, και όχι κάποιον πολιτιστικό χώρο με το σκεπτικό ότι τέτοιοι χώροι υπάρχουν μέσα στην πόλη.

Ο προϋπολογισμός όλων των παρεμβάσεων που προτείνονται, στην παρούσα φάση δεν θα μπορούσε παρά να είναι μόνο ενδεικτικός. Ο δήμαρχος έκανε μια εκτίμηση 5 εκατ. ευρώ. Στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι η διεκδίκηση των πόρων θα γίνει είτε από το Πράσινο Ταμείο είτε από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Όσον αφορά το γειτονικό στρατόπεδο Βελισσαρίου και το διαχρονικό όραμα ενός μητροπολιτικού πάρκου, ο κ. Αρλέτος ανέφερε ότι «ο όποιος σχεδιασμός για το στρατόπεδο Βελισσαρίου θα πρέπει να σεβαστεί και να υιοθετήσει τις χρήσεις που προβλέπεται να εγκατασταθούν με την παρούσα πρόταση». 

Τι προβλέπει η πρόταση

Eπανασχεδιασμός δικτύου διαδρομών

1.Μαλακές φυσικές διαδρομές: οι χωμάτινες διαδρομές του πάρκου που παραμένουν ως έχει.

Θα γίνει και η διάνοιξη μιας χωμάτινης διαδρομής μήκους 450 μ. περίπου, στο κομμάτι του πάρκου που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά της εθνικής οδού.

2.Συνδυασμός μαλακών και πιο σκληρών διαδρομών: μια μεγάλη (περιπατητική και ποδηλατική, με ανάλογη σήμανση) και μια μικρή διαδρομή (περιπατητική)

*Η μεγάλη διαδρομή, μήκους 1,5 χλμ., θα διαστρωθεί με σταθεροποιημένο χωμάτινο δάπεδο. Σε κάθε 200 μ., θα υπάρχει στάση.

*Η μικρή διαδρομή, μήκους 800 μ., θα έχει τρεις στάσεις, κάθε 260 μ.

Οι χώροι των στάσεων στη μεγάλη διαδρομή θα είναι λίθινοι και θα μπορούν να λειτουργούν και ως hot/ή και info spots               

Οι χώροι των στάσεων στη μικρή διαδρομή θα δημιουργηθούν από φυσικούς κορμούς δέντρων.

3.Σκληρές διαδρομές: επιφάνειες που θα αντικατασταθούν με κυβόλιθο (σήμερα οι διαδρομές αυτές είναι είτε ασφάλτινες είτε πλακοστρωμένες).

Αθλητικοί χώροι

Πέραν των γηπέδων τένις που υφίστανται:

-Στο νότιο τμήμα του πάρκου χωροθετούνται οι οργανωμένοι χώροι άθλησης, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

*Ελεύθερα γήπεδα άθλησης με γκαζόν επιφάνειας 4.340 τ.μ., με ευελιξία στη χρήση του χώρου - δυνατότητα αξιοποίησης σε διαφορετικές αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, γκολφ, paintball κ.α)

*Τοποθέτηση ελεύθερων οργάνων εκγύμνασης, νότια των υφιστάμενων γηπέδων αντισφαίρισης. Ενδεικτικά προτείνεται συνολική επιφάνεια περίπου 500 τ.μ.

Κεντρικό Κτίριο

-Υπηρεσίες εστίασης: λειτουργία καφέ/εστιατορίου διατηρώντας την πρότερη χρήση του για την κάλυψη των αναγκών των επισκεπτών. Η λειτουργία του καφέ/εστιατορίου θα περιοριστεί αυστηρά στα όρια του καταστήματος.

-Καθαίρεση του μεταλλικού στεγάστρου και διαμόρφωση χώρου πρασίνου

Ξύλινη αποθήκη-φυλάκιο

Μετατροπή της ξύλινης αποθήκης, 170 τμ, που βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι, σε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

Μετατροπή του φυλακίου στην είσοδο του πάρκου σε χώρο ενημέρωσης επισκεπτών και χώρο φύλαξης ποδηλάτων

Πάρκινγκ

Χωροθέτηση νέων θέσεων πάρκινγκ, στη σημερινή θέση. Προτείνεται χωρητικότητα 210 αυτοκινήτων (και με θέσεις για ΑμεΑ)

Πάρκο ζώων συντροφιάς

Δημιουργία πάρκου ζώων συντροφιάς σε δύο τμήματα – με ξεχωριστή είσοδο, ανάλογα με το μέγεθος των ζώων που φιλοξενεί.

Το τμήμα του πάρκου για τα μεγάλα ζώα καταλαμβάνει έκταση 8,3 στρέμματα και το μικρότερο πάρκο για τα μικρόσωμα ζώα έκταση 3,3 στρέμματα.

Η περιοχή της λίμνης

Αποκατάσταση της παραλίμνιας όχθης και της αισθητικής εικόνας της λίμνης σε συνδυασμό με τη δημιουργία μιας υπαίθριας (και αναστρέψιμης) μεταλλικής κατασκευής που θα μπορεί να λειτουργήσει ως χώρος καθήμενων θεατών, μετατρέποντας το νησάκι της λίμνης σε σκηνή υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Μέσα στη λίμνη, προτείνεται η τοποθέτηση υδροχαρούς βλάστησης με νούφαρα k.λπ.

Η πολιτιστική σκηνή: Προτείνεται η δημιουργία μιας μεταλλικής κατασκευής από κερκίδες τριών σειρών (το ύψος τους δε θα ξεπερνά το 1,5μ.) – σε τρία τμήματα - οι οποίες χωροθετούνται βορειοανατολικά της λίμνης, ακολουθώντας τη φυσική της καμπύλη.

Το νησάκι που θα «φιλοξενήσει» τη σκηνή θα είναι ελαφρώς υπερυψωμένο (40-50 εκ.) σε σχέση με την υφιστάμενη στάθμη και ως υλικό επικάλυψης προτείνεται deck πάτωμα εξωτερικού χώρου.

Ο συνολικός αριθμός των θεατών που θα μπορεί να φιλοξενήσει, θα είναι περίπου 350 άτομα, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα επέκτασης-προσθήκης επιπλέον σειράς, εφόσον αυτό χρειαστεί. 

Παιδική χαρά

Διαμόρφωση της παιδικής χαράς σε δύο τμήματα. Το κάτω τμήμα της παιδικής χαράς (με εμβαδό περίπου 567 τ.μ.) αναφέρεται σε ηλικιακή ομάδα παιδιών: 1 - 6 ετών, ενώ το άνω τμήμα (εμβαδού περίπου 567 τ.μ.) σε ηλικιακή ομάδα παιδιών: 4 ετών και άνω. Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για παιδιά με αναπηρία στο κάτω τμήμα.

Περίφραξη-Πύλη εισόδου

Εκ νέου χτίσιμο της δυτικής περίφραξης (επί της εθνικής οδού)

Δια πλάτυνση της κεντρικής εισόδου του πάρκου για τους επισκέπτες και τοποθέτηση μεταλλικής πόρτας με αξονική -περιστροφή γύρω από τον άξονα

Αντικατάσταση της μεταλλικής πόρτας για τα οχήματα με διπλή μεταλλική, σε αντιστοιχία με την κεντρική πόρτα για τους επισκέπτες

Περιμετρικά του πάρκου και στα τμήματα που δεν υπάρχει λίθινος τοίχος θα τοποθετηθεί μεταλλική περίφραξη εξ ολοκλήρου. Ο ίδιος τύπος μεταλλικής περίφραξης προτείνεται και για το δυτικό τμήμα

Φωτισμός

Φωτισμός των διαδρομών και φυσικά και των σημείων ενδιαφέροντος. Στα φωτιστικά σώματα των διαδρομών θα εγκατασταθούν  αισθητήρες κίνησης με προσαρμοσμένο φωτισμό  σε σχέση τόσο με τον χρόνο όσο και  με την ύπαρξη ή όχι ανθρώπινης παρουσίας στον χώρο.

Διαχείριση πρασίνου

Η διαχείριση πρασίνου αφορά την κοπή και απομάκρυνση όλων των ξερών, γηραιών και άρρωστων δέντρων, τη φύτευση νέων δέντρων και θάμνων κυρίως με ενδημικά είδη και την κομποστοποίηση οργανικών υπολειμμάτων, την τοποθέτηση ξύλινων φωλεών σε δέντρα για την προσέλκυση της άγριας ορνιθοπανίδας καθώς και ποτιστρών, την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών κ.λπ.

Η ομάδα έργου: Ορέστης Μπρίγκος, αναπληρωτής προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και υπεύθυνος του έργου, Κυριακή Μακρή, προϊσταμένη Τμήματος Μελετών και Εκτέλεσης Έργων, Βασίλης Τσούρης, Σοφία Γαλάνη, Γιώργος Οικονόμου και Αλεξάνδρα Τριανταφύλλου, υπάλληλοι της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών, Γιώργος Σαούγκος, προϊστάμενος Τμήματος Πρασίνου, Αικατερίνη Βίνη, συνεργάτης του δημάρχου Ιωαννίνων, και οι συνεργάτες του Δήμου Ιωαννιτών Ιωάννης Μποσκίδης και Ελένη Μπακόλα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back