ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ντόμινο ανακοινώσεων (πλην Περιφέρειας)

Εικόνα του άρθρου Ντόμινο ανακοινώσεων (πλην Περιφέρειας)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2022, 22:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H τροπολογία που κατοχυρώνει τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου έχει οδηγήσει σε ένα ντόμινο ανακοινώσεων από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, από τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) και φυσικά από τον ΦοΔΣΑ. Την ίδια ώρα, η περιφερειακή αρχή Ηπείρου συνεχίζει να σιωπά.

Η παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» με επικεφαλής τον Γιώργο Ζάψα υπενθυμίζει καταρχάς ότι η ίδια επέμενε στην εφαρμογή του νόμου για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τους Δήμους και από τον ΦοΔΣΑ και όχι από την Περιφέρεια Ηπείρου, ενώ παράλληλα τόνιζε πως «οτιδήποτε άλλο είναι εκτροπή από την κανονικότητα και πρέπει να επέμβει η πολιτεία…».

Και η πολιτεία τελικά επενέβη, και μάλιστα με τροπολογία. «Τελειώνει έτσι και μια δικαστική διένεξη που τραυμάτισε τη συνεννόηση μεταξύ των δυο βαθμών αυτοδιοίκησης και διέσπασε τους δημάρχους της Ηπείρου τορπιλίζοντας τη συνεργασία όλων, που είναι ζητούμενο στην αυτοδιοίκηση, ειδικά για ένα ζήτημα που αποτελεί πεδίο και επιτομή κοινής δράσης και ενδιαφέροντος των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού» αναφέρει.

Για τον κ. Ζάψα «το πολιτικό μήνυμα-άδειασμα και οι βυζαντινισμοί μεταξύ υπουργών και περιφερειάρχη δεν απασχολούν». Αυτό που ενδιαφέρει, όπως αναφέρει, είναι η δημόσια απολογία του κ. Καχριμάνη για το κόστος της διαμάχης των δυο χρόνων αντιπαράθεσης, των δικαστικών προσφυγών και της διαιτησίας. «Ήρθε η ώρα της παράδοσης-παραλαβής και της αποχώρησης του κ. Καχριμάνη» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος, με ανακοίνωσή του το μεσημέρι, μίλησε για «άδειασμα» της κυβέρνησης στον κ. Καχριμάνη παροτρύνοντάς τον να πάει να ασχοληθεί με τα εγγόνια του.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα εκτιμά ότι με την τροπολογία της κυβέρνησης οι Ηπειρώτες δεν κερδίζουν τίποτα. «Η τροπολογία δεν θα λύσει το πρόβλημα των επιχειρηματικών ανταγωνισμών και της διασύνδεσης της τοπικής διοίκησης  με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, που προκάλεσαν το σήριαλ των πολιτικών διενέξεων στην Ήπειρο… Στην πράξη απλά θα αλλάξουν τα στελέχη της ΝΔ που θα εφαρμόσουν τη ληστρική σύμβαση ΣΔΙΤ αφού στελέχη της ΝΔ είναι και ο περιφερειάρχης αλλά και ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ. Το μόνο που λύνει η τροπολογία είναι ποιοι επιχειρηματικοί όμιλοι θα επικρατήσουν στην Ήπειρο ενισχύοντας το πολιτικό προσωπικό που θα εξυπηρετήσει τον έναν όμιλο εναντίον του άλλου» τονίζει.

Παράλληλα, σημειώνει ότι ο ΦοΔΣΑ «δεν έχει δείξει ούτε ένα δείγμα διαφορετικής αντίληψης στο ερώτημα προς όφελος ποιου θα γίνεται η διαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο».

Λίγη ώρα νωρίτερα η διοίκηση του ΦοΔΣΑ με πρόεδρο τον Νίκο Καλαντζή (δήμαρχο Ζηρού) και αντιπρόεδρο τον πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα είχε χαιρετίσει με ανακοίνωσή της την τροπολογία της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι ο ΦοΔΣΑ ίναι «έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης έχει μια διαφορετική θεώρηση για τα πράγματα. Καταρχάς αφού αναφέρει ότι η τροπολογία ξεδιαλύνει μια και καλή το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, εκτιμά ότι «η πρόσθετη αξία από την εφαρμογή της τροπολογίας στην Ήπειρο, έγκειται στο ότι δημιουργείται το πεδίο για να συνεργαστούν οι Δήμοι, ο ΦοΔΣΑ και η Περιφέρεια, με διακριτούς πλέον ρόλους, για την αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων προς όφελος του περιβάλλοντος αλλά και των πολιτών, αφήνοντας στη λήθη διαμάχες που μας πλήγωσαν όλους». Και προσθέτει με νόημα: «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να δηλώνει σήμερα κάποιος δικαιωμένος, όσο εξακολουθούν οι Ηπειρώτες να πληρώνουν αυξημένο κόστος για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν δικαιούται σήμερα να πανηγυρίζει κανείς».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back