Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΦοΔΣΑ: «Έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα»

Εικόνα του άρθρου ΦοΔΣΑ: «Έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2022, 16:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Kι ενώ στο μέγαρο της Περιφέρειας Ηπείρου επικρατεί σιωπή, ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου, με ανακοίνωσή του, μετά από πολύ καιρό, έρχεται να χαιρετίσει την τροπολογία που ψηφίστηκε χτες αργά το βράδυ στη Βουλή και η οποία «παίρνει» τη διαχείριση των απορριμμάτων από τα χέρια της Περιφέρειας Ηπείρου και τη δίνει στον ΦοΔΣΑ.

Η «φωτογραφική» διάταξη για την περίπτωση της Ηπείρου φαίνεται ότι αποτέλεσε μια έκπληξη για την περιφερειακή αρχή, αν και σχετικά μηνύματα από την κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα είχε λάβει, με δεδομένη τη δικαστική διαμάχη της Περιφέρειας Ηπείρου με τη θυγατρική εταιρία της ΤΕΡΝΑ, «Αειφορική Ηπείρου», η οποία κατέληξε στην επιβολή ενός προστίμου 3,9 εκατ. ευρώ σε βάρος της πρώτης.

Διαβάστε: Τροπολογία κατά... Περιφέρειας Ηπείρου

Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι η κυβέρνηση φαίνεται πως δεν έδωσε καν τον χρόνο στον κ. Καχριμάνη να χειριστεί πολιτικά την όλη υπόθεση, από τη στιγμή που η πρώτη είχε πάρει τις αποφάσεις της. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση από τον περιφερειάρχη.

Από την άλλη, η διοίκηση του ΦοΔΣΑ, με πρόεδρο τον δήμαρχο Ζηρού Νίκο Καλαντζή και αντιπρόεδρο τον δημοτικό σύμβουλο και πρώην δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, υπενθυμίζει ότι πάγια θέση της αποτελούσε «η άποψη πως στο ζήτημα περί ευθύνης της διαχείρισης απορριμμάτων στην Ήπειρο θα έπρεπε να δοθεί πολιτική λύση, με βάση τη στρατηγική επιλογή της Ε.Ε. και του ελληνικού κράτους ότι το αντικείμενο αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης».

Προσθέτει δε ότι με βάση αυτή τη θέση όλες οι προσπάθειες των εμπλεκομένων μερών θα έπρεπε συγκλίνουν στη λογική της μεταβίβασης όλων των υποδομών και αρμοδιοτήτων στον ΦοΔΣΑ Ηπείρου.

«Με το νόμο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ από την ελληνική βουλή δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την αποκατάσταση της ηρεμίας η οποία θα προκύψει, ο Φορέας μας δηλώνει έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων προς το συμφέρον των πολιτών της Ηπείρου» τονίζει.

Ένα στοίχημα με πολλές προκλήσεις, καθώς ο ΦοΔΣΑ θα πρέπει να κλείσει όχι μόνο πληγές, αλλά να βελτιώσει τη διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών. 

Για την όλη υπόθεση, ανακοίνωση έβγαλε και ο επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Σπύρος Ριζόπουλος που κάνει λόγο για «άδειασμα» της κυβέρνησης στον κ. Καχριμάνη, τον οποίο συμβουλεύει να αποσυρθεί από την πολιτική.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3