ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Όχι» για τις καθαρίστριες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Εικόνα του άρθρου «Όχι» για τις καθαρίστριες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2020, 17:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την περασμένη Παρασκευή, το ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για τη συνέχιση της απασχόλησης των 18 καθαριστριών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με νέα σύμβαση.

Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτή την τροπολογία, με τη δικαιολογία ότι ήταν εκπρόθεσμη. Πάντως, για την τροπολογία ήταν ενήμεροι και οι κυβερνητικοί βουλευτές των Ιωαννίνων περίπου δύο εβδομάδες πριν, χωρίς ωστόσο να υπάρξει καμία εξέλιξη από πλευράς τους.

 Επίσης, δεν υπήρξε το ίδιο πρόβλημα με τροπολογία για θέσεις νοσηλευτών, η οποία ψηφίστηκε κανονικά, στο ίδιο νομοσχέδιο, παρότι χαρακτηρισμένη «εκπρόθεσμη».

Το πρόβλημα των συμβασιούχων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο είναι υπαρκτό και διογκώνεται, ειδικά από τη στιγμή που οι εργαζόμενοι παραμένουν σε καθεστώς αβεβαιότητας. Αύριο Πέμπτη υπάρχει προγραμματισμένη στάση εργασίας και συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου για το θέμα.

Ακόμα, η κυβέρνηση έχει δεχθεί ιδιαίτερη κριτική για την πολιτική που ακολουθεί μέσω (και) της 6ης ΥΠΕ, ειδικά για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, ότι δηλαδή μεροληπτεί εναντίον του, καθότι δεν είναι «ημέτερη» η διοίκησή του.

Το ΚΚΕ σημειώνει τα εξής στην ανακοίνωσή του. Αφενός, ότι «η στάση αυτή είναι άλλη μια απόδειξη για την υποκρισία της κυβέρνησης περί ‘θωράκισης του συστήματος υγείας’ και ότι την πολιτική ‘ευελιξίας’ στις εργασιακές σχέσεις, που προωθεί η ΕΕ και η κυβέρνηση, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι» και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η άρνησή της να δεχθεί την τροπολογία, «αποτελεί συνέχεια του εμπαιγμού και της πολιτικής ομηρίας των συμβασιούχων καθαριότητας».

Επιπλέον, κατηγορεί στελέχη της Υγειονομικής Περιφέρειας, συνδικαλιστικά και πολιτικά στελέχη της ΝΔ ότι διαβεβαίωναν από τα τέλη Φεβρουαρίου ότι η «αδικία θα αποκατασταθεί» με πολιτική παρέμβαση. «Μια αδικία που εύκολα θα μπορούσε να ξεπεραστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι αφορά την απουσία από τα δικαιολογητικά των εργαζομένων για τον ΑΣΕΠ, μίας μη υποχρεωτικής (!) από την προκήρυξη, υπεύθυνης δήλωσης, που να αποδεικνύει, την υπαρκτή έτσι και αλλιώς, προϋπηρεσία τους σε δημόσια μονάδα υγείας».

Μάλιστα, αναφέρει ότι στο ίδιο σχέδιο νόμου προστέθηκε τροπολογία για την παράταση ενός έτους σύμβασης εργασίας σε 16 εργαζόμενους του ΠΓΝΙ, διαφόρων ειδικοτήτων, «σύμβαση που είναι πανομοιότυπη με αυτήν που απέρριψε η ΝΔ».

Το ΚΚΕ κατηγορεί επίσης τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι υποκριτικά «εμφανίστηκαν ως υπερασπιστές των 18 καθαριστριών και των άλλων συμβασιούχων του ΠΓΝΙ» και στήριξαν την τροπολογία, γιατί «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γέμισε με όμηρους συμβασιούχους τα νοσοκομεία και βάφτισε τις μόνιμες, πάγιες και διαρκείς ανάγκες της καθαριότητας-σίτισης-φύλαξης ως έκτακτες και επιτακτικές».

Τέλος, σημειώνει ότι «στην τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, όλα μαζί τα κόμματα του κεφαλαίου, διατήρησαν το άρθρο που απαγορεύει την μετατροπή ορισμένου χρόνου συμβάσεις σε αορίστου χρόνου, που το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση νόμου να αλλάξει. Σε αυτό το πλαίσιο της αντεργατικής «νομιμότητας» προφανώς και το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25, απέφυγαν να τοποθετηθούν στην τροπολογία του ΚΚΕ για τις καθαρίστριες του ΠΓΝΙ».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back