Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πανδημία επιμένει, οι εργαζόμενοι δεν περισσεύουν

Εικόνα του άρθρου Η πανδημία επιμένει, οι εργαζόμενοι δεν περισσεύουν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2021, 09:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ενώ η πανδημία επανέρχεται, οι υγειονομικοί και οι υποδομές περιμένουν να δοκιμαστούν για ακόμα μια φορά, έχοντας σοβαρότατα προβλήματα υποστελέχωσης.

Τα χτεσινά 97 κρούσματα στο νομό Ιωαννίνων ήταν απόλυτο, αλλά και αναλογικό ρεκόρ, καθώς οι έλεγχοι ήταν, ως συνήθως, λιγότεροι από τον καθημερινό μέσο όρο, λόγω Κυριακής.

Η θετικότητα των ελέγχων της Κυριακής στο μοναδικό σημείο rapid tests των Ιωαννίνων, στην κεντρική πλατεία, ήταν 3,33%. Πανελλαδικά, ήταν στο 5,23%. Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη, η θετικότητα στο νομό είναι στο 0,68%, με 25,7 κρούσματα την εβδομάδα, ανά 100.000 κατοίκους (μ.ο. 7 ημερών). Οι ημιεπίσημες εκδοχές των «μεταφερόμενων κρουσμάτων» και άλλων τεχνικών λεπτομερειών, δεν επαρκούν για να αποφορτίσουν την κατάσταση.

Το πιο ανησυχητικό όμως, πέρα από τους αριθμούς, είναι η κατάσταση στα δύο νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας του νομού.

Πριν από μερικές μέρες, κατά την επίσκεψή του στα Γιάννενα, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γ. Καρβέλης συμπέρανε ότι «όλα βαίνουν καλώς» και ότι έχουν καλυφθεί τα κενά που άφησαν αναστολές κ.λπ.

Δέχθηκε άμεσα σφοδρή κριτική από την ΑΣΥ ΠΓΝΙ που αμφισβήτησε τα λεγόμενά του, ενώ μόλις μερικές μέρες πριν, ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ζητούσε την επαναστελέχωση των κέντρων υγείας, σημειώνοντας ότι μένουν ακάλυπτοι υγειονομικά κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών.

Μάλλον… δεν εισακούστηκε, καθώς στη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση αποφάσισε να «αναδιατάξει» το ιατρικό προσωπικό των κέντρων υγείας. Όπως δηλαδή είχε κάνει και στην αρχή της πανδημίας.

Η διαφορά είναι ότι έκτοτε δεν έχουν γίνει οι προσλήψεις που τόσο πολύ ζητούν οι υγειονομικοί, ότι το ανθρώπινο δυναμικό έχει καταπονηθεί ιδιαίτερα, μετά από 1,5 χρόνο κατά τον οποίο δεν έπαιρνε πάντα τις προβλεπόμενες άδειες λόγω των έκτακτων συνθηκών, ενώ υπάρχουν και κενά που αφήνουν οι αναστολές των ανεμβολίαστων.

Ο μεγάλος φόβος είναι ότι τώρα, τα κρούσματα δεν θα ανασχεθούν από τα περιοριστικά μέτρα που δεν πρόκειται, όπως έχει τονίσει η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους, να επανέλθουν, οπότε τα αυξημένα νούμερα θα είναι μια πραγματικότητα για το επόμενο διάστημα. Δεδομένου ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού επιμένει να μην εμβολιάζεται, θέτει εαυτό σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η κυβέρνηση επιμένει να μεταθέτει τα βάρη στην «ατομική ευθύνη», δικαιολογώντας με τις διχαστικές πολιτικές που ακολουθεί, την αδυναμία της να πείσει τον κόσμο να εμβολιαστεί.

Επίσης, επιχειρεί να μεταθέσει αρμοδιότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Θα έχει ενδιαφέρον πώς θα αντιδράσει η περιφερειακή αρχή της Ηπείρου στο αίτημα του συλλόγου εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ. Ο σύλλογος ζητάει από την Περιφέρεια να πάρει θέση στο ζήτημα των 210 συμβασιούχων του νοσοκομείου, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 9 και 30 Νοεμβρίου.

Ενώ λοιπόν η κυβέρνηση φαίνεται ότι προτιμά την αποτυχημένη, χρονοβόρα και ακριβή λύση των εργολάβων, το νοσοκομείο κινδυνεύει να μείνει χωρίς ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων σε καθαριότητα-εστίαση-φύλαξη, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή.

Ο σύλλογος ζητάει από το σημερινό (2/11) περιφερειακό συμβούλιο να στηρίξει με ψήφισμα το «υγειονομικά αναγκαίο και εργασιακά δίκαιο αίτημα μας για έκδοση ψηφίσματος στήριξης των συμβασιούχων του Π.Γ.Ν.Ι.» και να προβεί σε περαιτέρω ενέργειες.

Κάνει μια αναδρομή στην υπόθεση, αναφέροντας ότι στην προκήρυξη του 2019 «δεν συμπεριλήφθηκε ο πρόσθετος αναγκαίος αριθμός εργαζομένων» και ότι η διοίκηση του ΠΓΝΙ αναγνώρισε τον περασμένο Απρίλιο ότι «το υπηρετούν προσωπικό απέκτησε εργασιακή εμπειρία και είναι εκπαιδευμένο για την αντιμετώπιση των ειδικών υγειονομικών συνθηκών λόγω της πανδημίας από την Covid-19».

Η 6η ΥΠΕ δεν απάντησε και προκηρύχθηκε διαγωνισμός για εργολάβο. Ο διαγωνισμός καθυστέρησε και τελικά, αποφασίστηκε μηνιαία σύμβαση με εργολάβο για τον Δεκέμβριο.

Οπότε, ο σύλλογος ζητάει την έκδοση ψηφίσματος «και να ενεργήσετε ασκώντας θετική πίεση προς την διοίκηση του Π.Γ.Ν.Ι. και της 6ης Υ.ΠΕ., το Υπουργείο Υγείας και την κυβέρνηση, για να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας τους με παράταση των συμβάσεων τους και εν τέλει με μετατροπή τους σε αορίστου χρόνου που αποτελεί και την πιο άμεση, ασφαλή λύση ώστε συνδυαστικά να ικανοποιηθεί η ανάγκη για διατήρηση της εργασίας τους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και η ανάγκη να καλυφθούνε οι αυξημένες και πολύπλοκες υγειονομικές ανάγκες του Π.Γ.Ν.Ι. με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back