πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

MyCoast: Ένα φιάσκο με… εφαρμογή

Εικόνα του άρθρου MyCoast: Ένα φιάσκο με… εφαρμογή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/08/2024, 09:16
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μόλις πριν από ένα μήνα, στις 8 Ιουλίου 2024, το Υπουργείο Οικονομίας επίχαιρε για τα 350.000 ευρώ πρόστιμα που επιβλήθηκαν για παραβάσεις σε παραλίες όλης της χώρας.

Η ανακοίνωση αφορούσε τα αποτελέσματα 14 ελέγχων σε παραλίες όλης της χώρας: 1.000 καταγγελίες πολιτών, εκ των οποίων οι 604 ήταν μέσω της εφαρμογής MyCoast.

Αυτή, είναι μια εφαρμογή κινητού που διαφημίστηκε πολύ από την κυβέρνηση, η οποία έδωσε και χρήματα για την προώθηση σε «επιλεγμένα ΜΜΕ», όπως συνηθίζει.

Η εφαρμογή «συστήνεται» ως εξής: «Το «MyCoast» συμβάλλει στη διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των πολιτών στις ακτές, στην ενίσχυση της διαφάνειας στην παραχώρηση των αιγιαλών, καθώς και στην οργανωμένη αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγχρόνως, έχει και θετικό αντίκτυπο στην προστασία του περιβάλλοντος».

Στις 8 Ιουλίου λοιπόν, ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωνε αναλυτικά και ονομαστικά τις καταγγελίες και τις παραβάσεις. Από αυτές, 219 αφορούσαν δύο παραλίες στην Πάργα (Κρυονέρι και Βάλτος), με καταλήψεις τμήματος παραλίας πέρα από τη συμφωνημένη έκταση.

Στις 30 Ιουλίου το Υπουργείο Οικονομίας έκανε πίσω. Με τροπολογία του στο νόμο περί αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της και λοιπές διατάξεις, ουσιαστικά ανατρέπει τα πρόστιμα, τους ελέγχους και φυσικά, τις καταγγελίες μέσω της πολυδιαφημισμένης εφαρμογής τους.

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να νομιμοποιήσουν παράνομες εφαρμογές, ώστε να αυτές πλέον να μπορούν να μισθωθούν σε επιχειρήσεις και αναστέλλει και τις κυρώσεις.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση επιβεβαιώνει δύο πράγματα: ότι αφενός οι εξαγγελίες της για την εφαρμογή MyCoast ήταν κενές (και δαπανηρές), μιας και οι καταγγελίες δεν έχουν ουσιαστικό αντίκρισμα πέρα από τις απομακρύνσεις, κατά περίπτωση, κινητών στοιχείων (ομπρέλες, καθίσματα, ξαπλώστρες κ.λπ.) και ότι αφετέρου, η βασική της προοπτική δεν είναι η προστασία του περιβάλλοντος, όπως διατεινόταν ο κ. Χατζηδάκης, αλλά το οικονομικό κομμάτι.

Οι Δήμοι είχαν ήδη πάρει ανάλογες προθεσμίες, οι οποίες είχαν φτάσει μέχρι τον περασμένο Απρίλιο.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της «Καθημερινής», η τροπολογία «φωτογραφίζει» περιοχές του νομού Μαγνησίας όπου επιβλήθηκαν πρόστιμα και αντέδρασε το τοπικό Επιμελητήριο, αλλά και ο κυβερνητικός συμπορευόμενος δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος.

Τα ωραία με το MyCoast όμως δεν περιορίζονται σε αυτή την, ελληνική ομολογουμένως, τακτική παρατάσεων και κενών κυβερνητικών δεσμεύσεων.

Το IMEDD Lab ανέλυσε τα δεδομένα της εφαρμογής, επεξεργαζόμενο 9.170 παραχωρήσεις τμημάτων παραλιών και αιγιαλού, που είναι καταχωρημένες στην εφαρμογή.

Όλη την έρευνα μπορείτε να τη βρείτε εδώ

Σύμφωνα με το δείγμα που εξετάζει η έρευνα (3.844 εγγραφές), στον νομό Χαλκιδικής εκτιμάται η υψηλότερη μέση τιμή ενοικίασης με 56 ευρώ ανά τ.μ., ανεξαρτήτως χρήσης της παραχώρησης. Ακολουθούν οι νομοί Ιωαννίνων, Πειραιώς, Κέρκυρας με 43, 37, 36 ευρώ ανά τ.μ. αντιστοίχως. Σημειώνεται ότι η τιμή αφορά τον αιγιαλό (όχι μόνο στη θάλασσα, εννοείται).

Επίσης, υπάρχουν και πολύ υψηλότερες τιμές σε μέρη όπως η Μύκονος. Ωστόσο, τα συμβόλαια που έχουν ανέβει στην πλατφόρμα είναι πολύ λίγα, οπότε η έρευνα επέλεξε να αποκλείσει περιπτώσεις με χαμηλό δείγμα.

Σύμφωνα με σημερινά (3/8/2024) στοιχεία της πλατφόρμας δημοπρασιών για παραχώρηση χρήσης αιγιαλού/ παραλίας, στην Ήπειρο τους τελευταίους μήνες έγιναν 4 δημοπρασίες στην Θεσπρωτία (για αντίστοιχα σημεία), 23 στην Πρέβεζα και 1 στην Άρτα.

Στους διαγωνισμούς που κατέληξαν, η μέση τιμή ήταν 19,9 ευρώ/τμ στην Πρέβεζα και 37,8 τμ στην Άρτα.

Πέραν λοιπόν της «ψηφιοποίησης», απαιτούνται και αποτελέσματα, τα οποία η κυβέρνηση παρουσιάζει απόλυτα επιλεκτικά. Επίσης, παρότι θεωρητικά η εφαρμογή και γενικώς, το νομικό πλαίσιο, μοιάζουν να είναι ένα βήμα προς την «κανονικοποίηση» της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον αιγιαλό, η κυβέρνηση μεταθέτει (και εδώ) την ευθύνη στους πολίτες, καθώς καταργεί ουσιαστικά την κρατική ευθύνη στην προστασία των κοινόχρηστων χώρων και των οικοσυστημάτων. Ακόμα και έτσι όμως, δίνει «συγχωροχάρτι» και παρατάσεις, ενώ ταυτόχρονα (και εντελώς υποκριτικά) έχει υπεραναδείξει τη δυνατότητα για καταγγελίες…

Μάλιστα, ενώ υποτίθεται ότι έχουν οριστικοποιηθεί οι «απάτητες παραλίες» που βρίσκονται σε περιοχές Natura, όπως προκύπτει από τα δεδομένα του MyCoast και την ανάλυση του IMEDD Lab, 1.918 παραλίες εντός του δικτύου, παραχωρούνται για επιχειρηματική δραστηριότητα, στο 30% του εμβαδού τους (αντί για το 50% που ισχύει στις άλλες παραλίες).

ΣΧΟΛΙΑ
Πετρος
Καταπάτηση περιοχών NATURA! Η συμμορία ΜΙΖΟτακη ακάθεκτη, με τη Φαιδρα ποροκαλεα παραστατη
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
τενις πίσω dodoni back Ντοτη3