Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΑΣΥ ΠΓΝΙ: «Ακόμα και το θύμα στο ΤΕΠ, περίμενε μισή ώρα για εξέταση»

Εικόνα του άρθρου ΑΣΥ ΠΓΝΙ: «Ακόμα και το θύμα στο ΤΕΠ, περίμενε μισή ώρα για εξέταση»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2021, 12:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η ΑΣΥ ΠΓΝΙ σε ανακοίνωσή της για τον ξυλοδαρμό ψυχιάτρου από ασθενής τα επείγοντα της Ψυχιατρικής, τονίζει ότι το περιστατικό ήρθε ως αποτέλεσμα της συνάρτησης της ελλιπούς ασφάλειας στο νοσοκομείο και των επιδεινούμενων συνθηκών λειτουργίας του ΤΕΠ και της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΓΝΙ.

Η συνδικαλιστική παράταξη αναφέρει ότι το νοσοκομείο καλείται να αντιμετωπίσει τεράστιο φορτίο περιστατικών, χωρίς επαρκές προσωπικό, με το υπάρχον να είναι ήδη σε δυσχερή κατάσταση χωρίς άδειες και εν μέσω αναστολών (80 εργαζόμενοι συνολικά), αλλά και συνταξιοδοτήσεις.

Αναφέρει ακόμα ότι το περιστατικό της περασμένης Κυριακής δεν είναι το μοναδικό, αλλά είναι το πιο οξύ και «δείχνει σε ποιο βαθμό μπορεί να φτάσει η έκθεση σε επαγγελματικό κίνδυνο μέσα στις συνθήκες λειτουργίας του ΠΓΝΙ». Σημειώνει ότι ακόμα και η ίδια η γιατρός που τραυματίστηκε, περίμενε… μισή ώρα να εξεταστεί «και τελικά έφυγε από την κόπωση χωρίς εξέταση από το ΤΕΠ, που την ημέρα του περιστατικού είχε βουλιάξει κυριολεκτικά από περιστατικά και λειτουργούσε σε απίστευτες συνθήκες πίεσης για το προσωπικό».

Συμπληρώνει ότι η ανακοίνωση της 6ης ΥΠΕ για το γεγονός «δεν έχει κάποια πρακτική αξία, τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει δικές της ευθύνες για τις ελλείψεις σε φύλαξη, στελέχωση και οργάνωση του ΠΓΝΙ για να μειωθεί η έκθεση των υγειονομικών σε τέτοιους κινδύνους».

Μεταξύ άλλων, η ΑΣΥ παραθέτει για ακόμα μια φορά ζητήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΠ, όπως για παράδειγμα ότι  χρειάζεται 40 δικούς του ειδικευμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (σύμφωνα με την επίσημη στοχοθεσία που έχει κατατεθεί στη διοίκηση) έχει καλυμμένες μόνο τις 4 από τις μόλις 12 οργανικές θέσεις γιατρών που του έχουν αναγνωριστεί.

Ειδικά για την Ψυχιατρική, τονίζει ότι έχει υπό την ευθύνη της πολλές δομές, εξυπηρετεί όλη τη βορειοδυτική Ελλάδα, έχει υψηλότατες πληρότητες, ενώ 3 ψυχίατροι είναι σε αναστολή.

«Η επιθετικότητα κυρίως της νοσηλευτικής διεύθυνσης μέχρι και σήμερα δεν έχει κοπάσει, την στιγμή που συνταξιοδοτήθηκαν 2 έμπειρες νοσηλεύτριες και βγήκαν σε αναστολή 4 άντρες νοσηλευτές από την Μονάδα οξέων περιστατικών και μετακινούνται σε κοινοτική δομή άλλες 2 έμπειρες νοσηλεύτριες» προσθέτει.

Για την ασφάλεια καθαυτή, η ΑΣΥ τονίζει ότι ο εσωτερικός χώρος του ΠΓΝΙ είναι προσβάσιμος από πολλά σημεία και ότι οι 14 φύλακες δεν επαρκούν. «Την ημέρα του βίαιου περιστατικού υπήρχε 1 φύλακας στο ΤΕΠ για τα δεκάδες περιστατικά και η αυτοθυσία του πρόλαβε τα χειρότερα. Χαρακτηριστικά το πρωϊνό της επόμενης ημέρας του περιστατικού, κατά την οποία ο δράστης παρέμενε ασύλληπτος, δεν μπόρεσε να ικανοποιηθεί το αίτημα της κλινικής να υπάρχει ένας φύλακας στα εξωτερικά ιατρεία της ψυχιατρικής, για προληπτικούς λόγους».

Καταλήγει, καλώντας στην απεργία της 21ης Οκτωβρίου και τονίζοντας ότι «αυτή η κατάσταση που αποτελεί μικρό μέρος των προβλημάτων του ΠΓΝΙ, είναι η πιο τρανταχτή απόδειξη για τα ψέματα της κυβέρνησης ότι ενίσχυσε την ναυαρχίδα της βορειοδυτικής Ελλάδας το ΠΓΝΙ».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back