Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Αυγούστου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2024, 09:42
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Αύγουστος δεν έχει μόνο πανηγύρια. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, οι πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά και στα πέριξ, είναι: 

2 έως 20 Αυγούστου

Συμπόσιο γλυπτικής και εκδηλώσεις στο Ελληνικό 

Τo 14o Συμπόσιο Γλυπτικής, που συνοδεύεται από παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, διοργανώνουν ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης», ο Όμιλος Φίλων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Θ. Παπαγιάνης» και ο πολιτιστικός οργανισμός «We Adore Museums», στο Ελληνικό Ιωαννίνων, από 1 έως 20 Αυγούστου 

Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 20:30

Θεατρική παράσταση από την 13μελή θεατρική ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Λακκωμάτων Ιωαννίνων, με το έργο «Δον Καμίλο» του Σωτήρη Πατατζή σε σκηνοθεσία του Σωτήρη Αλεξίου.

Κυριακή 4 Αυγούστου, στις 20:30

-Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Μίχα με τίτλο «Ο γλύπτης Θεόδωρος Παπαγιάννης».

-Μουσική-ποιητική βραδιά με τον ποιητή Δημήτρη Παπανικολάου και την ποιήτρια Γιώτα Παρθενίου, με συνοδεία φλάουτου και κιθάρας από τους μουσικούς Αλεξάνδρα Μπεζεβέγκη και Μιχαήλ Παππά.

Τετάρτη 7 Αυγούστου, στις 20:30

-Διάλεξη: «Η σχέση του Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, Μάκη Βαρλάμη, με την Ήπειρο»

-Προβολή του βίντεο «Το Μουσείο Βαρλάμη στην Αυστρία». Σύντομη παρουσίαση της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Η παρουσίαση θα γίνει από το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας/Παύλος Τροχόπουλος και Αστέρης Νάνος.

-Προβολή του ντοκιμαντέρ του Στράτου Στασινού με τίτλο «Ήπειρος».

Παρασκευή 9 Αυγούστου, στις 20:30

Θεατρική παράσταση από την ομάδα τέχνης «Βορείως» με τίτλο «Χτυποκάρδια στο… κρανίο» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σεντελέ και μουσική επιμέλεια & σκηνογραφία του Πάνου Σεντελέ.

Κυριακή 11 Αυγούστου, στις 20:30

Ροκ συναυλία με τους Elephant. Την τριμελή νεανική μπάντα απαρτίζουν: Λεωνίδας Αθανασίου (κιθάρα και φωνή), Φωτεινή Φράγκου (μπάσο), Ηρακλής Σακκάς (τύμπανα).

Τρίτη 13 Αυγούστου, στις 20:30

Διαλέξεις από το «Οδοιπορικό Υγείας & Αλληλεγγύης» με θέμα «Ενημέρωση για την Πρόληψη Ιατρικών Παθήσεων και Εξαρτήσεων».

Παρασκευή 16 Αυγούστου, στις 20:30

Θεατρική παράσταση από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων με τίτλο «Σόδες & Ασπιρίνες» του Μιχάλη Κοβανίδη σε σκηνοθεσία Όλγας Ζήση.

Κυριακή 18 Αυγούστου, στις 20:00

Εκδήλωση για παιδιά: «Το μυστικό της λευκής τάξης».

Τρίτη 20 Αυγούστου, στις 20:30

«Μουσικές του δρόμου, μουσικές του κόσμου», με το Τrio Musarti: Κώστας Λεοντάρης (βιολί), Σοφία Πατσιούρα (ακορντεόν), Φένια Τσαρσιλή (πιάνο) και Όλγα Μπαλωμένου (σοπράνο).

 

2-3 Αυγούστου

G.O.A.T. Feast στην Κόνιτσα

Το G.O.A.T Feast διοργανώνει και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Κόνιτσας, στις 2 και 3 Αυγούστου, στο πέτρινο γεφύρι του Αώου.

Θα συμμετέχουν οι Rockin’ Rebel από τα Ιωάννινα, καλλιτέχνες παραδοσιακής μουσικής από διάφορες περιοχές της Ελλάδας μαζί με τα σχήματα Kapten και Kadinelia! Είσοδος ελεύθερη.

 

3 Αυγούστου

«Όρνιθες» στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης

Οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη ανεβαίνουν στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, στις 3 Αυγούστου, στις 21:00, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Δωδώνης.

Στον ρόλο του Πεισθέταιρου ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και στον ρόλο του Ευελπίδη ο Γιώργος Χρυσοστόμου. Η προπώληση εισιτηρίων μέσω του ticketservices.gr. Εισιτήριο: 15 ευρώ – 5 ευρώ για δημότες Δωδώνης, και δωρεάν είσοδος για παιδιά έως 12 ετών, για ΑμεΑ και άνεργους δημότες Δωδώνης.


3 έως 8 Αυγούστου

Φεστιβάλ Κεράσοβο

Το Φεστιβάλ Κεράσοβο που φέτος έχει ως θεματική «Πολυφωνίες: Ελλάδα-Γεωργία Κορσική» επιστρέφει στην Αγία Παρασκευή, αλλά και στην Κόνιτσα, από 3 έως 8 Αυγούστου.

Στις 3 Αυγούστου, το φεστιβάλ θα ανοίξει με τον μουσικό περίπατο «Βόλτα στις μουσικές του κόσμου» στην Αγία Παρασκευή. Το μουσικό παρών θα δώσει μεταξύ άλλων ο δεξιοτέχνης βιολιστής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ευγένιος Ζιμπάι.

Στις 4 Αυγούστου, στην πλατεία της Κόνιτσας, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, η τραγουδίστρια και συνθέτης Ξανθούλα Ντακοβάνου, και η ομάδα ΜΟΥΣΑ (ft. Ευγένιος Ζιμπάι-βιολί, Τ. Βασιλάκος-ακορντεόν, Σ. Μπαρκή-κρουστά) θα παρουσιάσουν φωνητικές παραδόσεις της Μεσογείου, αλλά και αραβικές και βαλκανικές συνθέσεις.

Στις 5 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, το φωνητικό σύνολο Ranina Quartet από την Τυφλίδα της Γεωργίας θα παρουσιάσει γεωργιανές πολυφωνίες.

Στις 6 Αυγούστου, στην κεντρική πλατεία της Αγίας Παρασκευής, τη σκυτάλη θα πάρει ο Σύλλογος Πωγωνίσιου Πολυφωνικού.

Στις 7 Αυγούστου, στο Δημαρχείο Κόνιτσας, θα γίνει παρουσίαση της δουλειάς του σεμιναρίου χορού «Από τη Δύση ως τον Καύκασο» από τον χορευτή και χορογράφο Ταξιάρχη Βασιλάκο.

Στις 8 Αυγούστου, στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, το φωνητικό σύνολο A Stonda θα κλείσει το Φεστιβάλ με συναυλία κορσικάνικης πολυφωνίας.

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21:00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.


5 Αυγούστου

Σινεμά: «Έγκλημα στο Εξπρές 13»

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Έγκλημα… στο Μουσείο», βασισμένο σε μυθιστορήματα της Άγκαθα Κρίστι, από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και τον Δήμο Ιωαννιτών ρίχνει την αυλαία του στις 5 Αυγούστου, στις 21:00, με την προβολή της ταινίας «Έγκλημα στο Εξπρές 13» του Τζορτζ Πόλοκ.

Η προβολή αυτής της ταινίας θα γίνει στον αύλειο χώρο του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημ. Χατζής», στα παλαιά σφαγεία.

Είσοδος ελεύθερη.


5, 6, 7 και 10 Αυγούστου

Παράσταση: «Οιδίπους» του Σοφοκλή

Την τραγωδία «Οιδίπους» του Σοφοκλή, προσαρμοσμένη από την Ellen McLaughlin, θα παρουσιάσει ο θίασος ΟYL τον Αύγουστο σε περιοδεία στo Ζαγόρι, τα Γιάννενα και τον αρχαιολογικό χώρο της Κορίνθου υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Ο ΟΥL (One Year Lease) είναι ένας καλλιτεχνικός οργανισμός της Νέας Υόρκης που από το 2007 διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ζαγόρι. Το έργο θα παρουσιαστεί σε μετάφραση της Μερόπης Παπαστεργίου στα νέα ελληνικά. Θα σκηνοθετήσει η Ianthe Demos με διεύθυνση κίνησης από τη Natalie Lomonte και πρωτότυπη μουσική από τον Rinde Eckert.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε, η περιοδεία σε Ζαγόρι και Γιάννενα, έχει ως εξής:

5 Αυγούστου, στις 21:00, στον Βίκο

6 Αυγούστου, στις 21:00, στον Άγιο Μηνά

7 Αυγούστου, στις 21:00, στο Πάπιγκο

10 Αυγούστου, στις 21:00, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, στον «Φρόντζο»


7 Αυγούστου

Θέατρο: «Πλούτος» του Αριστοφάνη

Η παράσταση «Πλούτος» του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα, ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στο αρχαίο θέατρο Δωδώνης, στις 7 Αυγούστου, στις 21:00, στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ Δωδώνης.

Στον κεντρικό ρόλο του Χρεμύλου ο βραβευμένος με το Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου «Κάρολος Κουν» Μάνος Βακούσης.

Η προπώληση εισιτηρίων μέσω του ticketservices.gr. Εισιτήριο: 15 ευρώ – 5 ευρώ για δημότες Δωδώνης, και δωρεάν είσοδος για παιδιά έως 12 ετών, για ΑμεΑ και άνεργους δημότες Δωδώνης


8 Αυγούστου

Παράσταση: «Παπάγια Μάντολες»

Η παράσταση-κωμωδία «Παπάγια Μάντολες» του Αντώνη Κρύσιλα με τον Χρήστο Χρήστου θα ανέβει την Πέμπτη 8 Αυγούστου, στις 21:30, στην αυλή του Θυμωμένου Πορτραίτου (Καποδιστρίου 20, Ιωάννινα).

Το έργο αφηγείται την πορεία ενός καταξιωμένου σεφ από την απόλυτη δόξα ως το κελί της φυλακής.

Σκηνοθετεί η Πέτρα Μαυρίδη. Γενική είσοδος: 8 ευρώ. Τηλέφωνο κρατήσεων : 2651068550


9-11 Αυγούστου

Ένα μουσικό φεστιβάλ στο Ανήλιο

Το Αnilio Park Festival διοργανώνεται από 9 έως 11 Αυγούστου, στο χιονοδρομικό κέντρο Ανηλίου, στο Μέτσοβο.

Το πρόγραμμα για το φεστιβάλ Ανηλίου έχει ως εξής:
Παρασκευή 9 Αυγούστου: Πυξ Λαξ, Ιουλία Καραπατάκη, Εισβολέας
Σάββατο 10 Αυγούστου: Παύλος Παυλίδης, Nightstalker, Εθισμός, Γκιντίκι
Κυριακή 11 Αυγούστου: Γιάννης Χαρούλης, Χατζηφραγκέτα, Πάνος Βλάχος

Προπώληση εισιτηρίων εδώ.


12 Αυγούστου

Οι Στρατάκηδες στην Κόνιτσα

Οι «πλανόδιοι μουσικοί» Γιώργος και Νίκος Στρατάκης με την ομάδα τους θα εμφανιστούν τη Δευτέρα 12 Αυγούστου, στις 21:30, στην Κόνιτσα, στο πέτρινο γεφύρι του Αώου.

Τη διοργάνωση της συναυλίας έχει αναλάβει ο Δήμος Κόνιτσας. Είσοδος ελεύθερη.


13 Αυγούστου

Πετρολούκας+Κώστας στη Μονή Βελλάς

Για τρίτη χρονιά το Επίλεκτο Ηπειρωτικό Ensemble και διεθνείς μουσικοί από τις Η.Π.Α. θα συμπράξουν επί σκηνής με κλαρινίστα Πετρολούκα Χαλκιά και τον υποψήφιο για Grammy 2023 Βασίλη Κώστα.

Η συναυλία, την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει ο Βασίλης Κώστας, θα γίνει και πάλι στην Ιερά Μονή Βελλάς στο Πωγώνι, στις 13 Αυγούστου, στις 21:00 υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Δήμου Πωγωνίου και της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

Είσοδος ελεύθερη.


27 Αυγούστου

Θέατρο: «Ικέτιδες» του Αισχύλου

Οι «Ικέτιδες» του Αισχύλου από το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν και το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβαίνουν στις 27 Αυγούστου, στις 21:00, στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ.

Την τραγωδία σκηνοθετεί η Μαριάννα Κάλμπαρη. Τους ρόλους ερμηνεύουν (αλφαβητικά): Λυδία Κονιόρδου (Πελασγός), Λουκία Μιχαλοπούλου (Αμυμώνη), Λένα Παπαληγούρα (Υπερμνήστρα), Άκης Σακελλαρίου (Δαναός) και Γιάννης Τσορτέκης (Αιγύπτιος Κήρυκας).

Προπώληση στο more.com. Εισιτήριο: 22 ευρώ – 18 ευρώ το μειωμένο.

*  O κατάλογος των εκδηλώσεων θα ανανεώνεται 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back