Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τροπολογία κατά... Περιφέρειας Ηπείρου

Εικόνα του άρθρου Τροπολογία κατά... Περιφέρειας Ηπείρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2022, 02:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και ξαφνικά, μια τροπολογία έρχεται να ανατρέψει την κατάσταση στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί τουλάχιστον, αλλά και να προκαλέσει, εκ των πραγμάτων, μια πολιτική αναστάτωση. Κι αυτό επειδή φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη, ενώ καθιστά ιδιαίτερα ρευστή τη σχέση του ιδίου και της κυβέρνησης της ΝΔ.  

Με το άρθρο 9 της προσθήκης-τροπολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών το οποίο συζητείται στη Βουλή, η κυβέρνηση παρεμβαίνει στην υπόθεση που ταλανίζει την Ήπειρο εδώ και τρία χρόνια.

Με την παρέμβαση αυτή, τις αρμοδιότητες που αφορούν τη διαχείριση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) τις αναλαμβάνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ). Επί της ουσίας, η κυβέρνηση ορίζει ως εταίρο της σύμβασης σύμπραξης με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης –και εν προκειμένω με την «Αειφορική Ηπείρου»- τον ΦοΔΣΑ Ηπείρου κι όχι την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Στο άρθρο 246 του ν. 4555/2018, προστίθενται τα εξής: Συμβάσεις σύμπραξης του ν. 3389/2005 που αφορούν στην υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων αρμοδιότητας ΦοΔΣΑ και βρίσκονται στο στάδιο της λειτουργίας των εγκαταστάσεων, εφόσον αντισυμβαλλόμενος του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης δεν είναι ο οικείος ΦοΔΣΑ αλλά τρίτος φορέας, δυνάμει προγραμματικής σύμβασης του άρθρου 100 του ν. 3852/2010, η οποία είχε συναφθεί για λόγους που ανάγονται στην έλλειψη διοικητικής και τεχνικής επάρκειας του ΦοΔΣΑ, αναλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από τον τελευταίο, με την υπεισέλευσή του στο σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση Σύμπραξης, υπό τους όρους της παρούσας» αναφέρει το περίφημο άρθρο.

Κάτι που έπρεπε να είχε γίνει από την πρώτη στιγμή που ο ΦοΔΣΑ συστάθηκε πριν από δυόμισι χρόνια, γίνεται με αυτόν τον τρόπο. Η διαχείριση των απορριμμάτων έπρεπε να είχε περάσει εξ ολοκλήρου στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η περιφερειακή αρχή επέμεινε όμως ότι οι προγραμματικές συμβάσεις με τους πρώην νομαρχιακούς ΦοΔΣΑ και ακολούθως η σύμβαση σύμπραξης με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης τις έδιναν την αποκλειστικότητα. Και βέβαια αυτά τα δύο χρόνια «γέμισαν» με διάφορες κατηγορίες και υπόνοιες και από τις δύο πλευρές, δημιουργώντας ένα πολύ θολό τοπίο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν κινήθηκε φυσικά με γνώμονα την ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης α' βαθμού. Τα τελευταία χρόνια είχε δημιουργηθεί ένα αδιέξοδο μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και ΦοΔΣΑ με προσφυγές και από τις δύο πλευρές για τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και για τη μεταφορά του υπολείμματος. Επιπλέον, στο παζλ της διαχείρισης των απορριμμάτων, υπάρχει ένας πολύ δυνατός παίχτης, η «Αειφορική Ηπείρου», θυγατρική εταιρία της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Ο κ. Καχριμάνης από το καλοκαίρι του 2019 είχε ανοίξει ένα μεγάλο «μέτωπο» με την «Αειφορική Ηπείρου» σε δικαστικό επίπεδο που κατέληξε σε πρώτη φάση στην επιβολή προστίμου εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της Περιφέρειας Ηπείρου. Παράλληλα, έχει εκφραστεί αρνητικά για το πρόσωπο του διευθύνοντα συμβούλου, του Γιώργου Αγραφιώτη, ζητώντας την παραίτησή του.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, εμφανίζεται η εν λόγω τροπολογία. Κατά πόσο ο κ. Καχριμάνης γνώριζε για τον ερχομό της τροπολογίας αυτής είναι άγνωστο. Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Για τη συνάντηση αυτή είχε εκδοθεί από το Γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Ηπείρου μια ανακοίνωση η οποία επί της ουσίας δεν έλεγε τίποτα.

Όπως και να ‘χει, είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της ΝΔ εκθέτει με αυτή την κίνησή της τον κ. Καχριμάνη, τον περιφερειάρχη του 57%, όπως αποκαλείται συχνά, ο οποίος είχε αναδείξει τη «μάχη» του με την «Αειφορική Ηπείρου» σε «σημαία» της πολιτικής του τα τελευταία χρόνια. Η επόμενη μέρα θα έχει σίγουρα πολιτικό ενδιαφέρον.

Σύμφωνα δε με την τροπολογία (και σε αναμονή της ψήφισής της), ο ΦοΔΣΑ θα πρέπει να καταθέσει αίτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την «αυτοδίκαιη υποκατάσταση» του αντισυμβαλλόμενου της σύμβασης σύμπραξης με τον Ιδιωτικό Φορέα Σύμπραξης. Με το αίτημά του, θα πρέπει να τεκμηριώνει την επάρκειά του για την ανάληψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη σύμβαση σύμπραξης. Και αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο στοίχημα της τοπικής αυτοδιοίκησης…

Σημειωτέον ότι η διαπιστωτική πράξη του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να γίνει εντός 60 ημερών από την κατάθεση του αιτήματος εκ μέρους του ΦοΔΣΑ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back