Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επιστροφή... στη διαχείριση των απορριμμάτων

Εικόνα του άρθρου Επιστροφή... στη διαχείριση των απορριμμάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/05/2022, 18:05
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νέα συνέντευξη Τύπου μέσα στην εβδομάδα από τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη (κάθε άλλο παρά συνηθισμένη πρακτική) που προσπαθεί να ανοίξει την ατζέντα, από την οποία όμως δεν λείπει το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Τη σημερινή συνέντευξη Τύπου τη «διάνθισε» με αγροτικά ζητήματα, με τις εργασίες στην αποστραγγιστική τάφρο κοντά στην Πεδινή και με αναρτήσεις εναντίον του σε κάποιο προφίλ στο facebook (!).

Επί της διαχείρισης των απορριμμάτων, αυτή τη φορά είχε σειρά το «μέτωπο» της Περιφέρειας Ηπείρου με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου, με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη να εκφράζει τη βαθιά ενόχλησή του για την προσφυγή του ΦοΔΣΑ στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά της απόφασης του Ζ’ Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την αρμοδιότητα μεταφοράς του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ).

Μάλιστα, στην απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής, την οποία είδε στη «Διαύγεια», όπως είπε», «υπάρχει ψευδής αναφορά ότι η απόφαση του 7ου Τμήματος πάρθηκε με ψήφους 2-1, ενώ η αλήθεια είναι ότι ήταν 4-1». 

Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε ότι περίμενε πως η απόφαση του 7ου Τμήματος θα αποτελούσε «μια νέα αρχή με τον ΦοΔΣΑ και τους Δήμους. Αλλά διαψευστήκαμε», επαναλαμβάνοντας για πολλοστή φορά ότι η Περιφέρεια Ηπείρου πέτυχε «μεγάλες εκπτώσεις» στη μεταφορά του υπολείμματος –μέσω απευθείας αναθέσεων σε θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων. Κατηγόρησε δε την εκτελεστική επιτροπή ότι δείχνει «υπερβάλλοντα ζήλο» όπως και ότι δεν ενδιαφέρεται για δύο μείζονα ζητήματα: τις οφειλές των Δήμων για τη λειτουργία της ΜΕΑ και τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ)

Στην υπόθεση της λειτουργίας των ΣΜΑ, έχουν γίνει πολλά τα δύο τελευταία χρόνια, με την περιφερειακή αρχή να αποφασίζει να προχωρήσει σε κατά περίπτωση προγραμματικές συμβάσεις με Δήμους. «Ήδη έχω προτάσεις από πολλούς Δήμους για δοκιμαστική λειτουργία και θα ξεκινήσουμε άμεσα» είπε.

Για τις οφειλές των Δήμων, είπε ότι μέχρι το τέλος του Απριλίου αυτές ανέρχονταν σε 4,7 εκ. ευρώ και ότι «η Περιφέρεια καλύπτει μέχρι σήμερα τις υποχρεώσεις προς τη ΜΕΑ, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ ακόμη διάστημα». Συμπλήρωσε δε ότι «υπάρχουν Δήμοι που εξακολουθούν να μεταφέρουν παράνομα απορρίμματα χωρίς επεξεργασία σε ΧΥΤΥ, πληρώνοντας μάλιστα διπλά, τόσο για τη μεταφορά τους εκεί, όσο και για την αναλογία τους στη ΜΕΑ».

Έδωσε στη δημοσιότητα τον πίνακα των οφειλών των Δήμων, επειδή, όπως είπε, «ακούγονται πολλά σχόλια», χωρίς να διευκρινίσει από ποιον. Όλοι οι Δήμοι έχουν τις οφειλές τους, από λίγο έως πολύ. Μέχρι τον Απρίλιο του 2022, έχουν πληρώσει έναντι οι Δήμοι Ιωαννιτών, Κόνιτσας, Ηγουμενίτσας, Φιλιατών, Αρταίων (εδώ).


Φωτό αρχείου

.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back