Από την πρώτη στιγμή που ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου (ΦοΔΣΑ) παρουσίασε το σχέδιο εφαρμογής ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής σε όλους τους Δήμους ανεξαρτήτως της απόστασής τους από τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, ο Δήμος Ιωαννιτών εξέφρασε την έντονη διαφωνία του, η οποία συνοδεύτηκε από προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας κατά της σχετικής απόφασης.
Η προσφυγή απορρίφθηκε πριν από λίγες ημέρες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, με το σκεπτικό ότι το σχέδιο τιμολογιακής πολιτικής δεν αποτελεί οριστική απόφαση καθορισμού τιμολογιακής πολιτικής. Κάτι που ενδεχομένως ανέμενε η δημοτική αρχή…
Τον τελευταίο καιρό, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων αποφάσισε να συνεργαστεί με τον ΦοΔΣΑ προκειμένου να βρουν από κοινού μια χρυσή τομή. Κι αυτή βρέθηκε, αν και με έναν… αναπόδραστο τρόπο. Μόνο για φέτος προς το παρόν…
Ο Δήμος Ιωαννιτών, διά των εκπροσώπων του στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα (Βαγγέλης Πήχας, Γιώργος Αρλέτος, Βασίλης Βλέτσας), ήταν υπέρ μιας τιμολογιακής πολιτικής σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και σε επίπεδο Περιφέρειας προκειμένου το κόστος διαχείρισης των απορριμμάτων για τα Γιάννενα να μην είναι τόσο μεγάλο. Ωστόσο, ο ΦοΔΣΑ είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία, με τη δημοτική αρχή να δίνει και πάλι τη δική της ερμηνεία σε διατάξεις.
Με σημερινή ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή κάνει γνωστό ότι το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την πρότασή της για την τιμολογιακή πολιτική και τα τέλη του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Ηπείρου (απαραίτητη προϋπόθεση η γνωμοδότηση των δημοτικών συμβουλίων επί του σχεδίου τιμολογιακής πολιτικής του ΦοΔΣΑ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες). Τη θετική ψήφο τους έδωσαν και οι παρατάξεις του Θωμά Μπέγκα και της Τατιάνας Καλογιάννη. «Με την εξέλιξη αυτή ο Δήμος έχει όφελος 600.000 ευρώ περίπου το οποίο είναι προς όφελος των πολιτών» επισημαίνει. Όντως για το 2020 υπολογίζεται ότι ο Δήμος θα πληρώσει 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι 1,7 εκατ. ευρώ.
Μόνο που λιγότερα (κατ’ αναλογία), θα πληρώσουν και όλοι οι Δήμοι της Ηπείρου. Συνολικά, για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε όλη την Ήπειρο, ο ΦοΔΣΑ είχε προϋπολογίσει τον Φεβρουάριο ένα κόστος 4,5 εκατ. ευρώ. Το κόστος πια είναι 3 εκατ. ευρώ. Αφενός μεν επειδή οι σταθμοί μεταφόρτωσης δεν θα λειτουργήσουν άμεσα όπως υπήρχε η προσδοκία (οπότε το κόστος αυτό δεν περιλαμβάνεται πια) και αφετέρου επειδή δεν θα εκτελεστούν εντός του 2020 κάποιες λειτουργικές δαπάνες του Φορέα. Συν τοις άλλοις, ο προγραμματισμός δράσεων πήγε αρκετά πίσω και λόγω της πανδημίας. Κατά τη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Νίκος Καλαντζής ήταν παρών για να δώσει κάποιες απαντήσεις. Ένα από τα σημεία που ξεκαθάρισε, ήταν ότι ανεξαρτήτως του όποιου προϋπολογισμού, σημασία είχε και έχει ο απολογισμός στο τέλος της χρονιάς.
Όπως και να ‘χει, η πρόταση της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με τον ΦοΔΣΑ έγκειται εντέλει στη μη υλοποίηση δαπανών εντός του 2020 και όχι σε έναν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού από αυτόν που προβλέπει η νομοθεσία.
Τόσο η παράταξη του Θωμά Μπέγκα, ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος του ΦοΔΣΑ, όσο και η παράταξη της Τατιάνας Καλογιάννη υποστήριξαν πάντως ότι στο τέλος του 2020 το κόστος θα είναι πιο μειωμένο από 600.000 ευρώ.
«Καταλήγουμε στο να πληρώσουν όλοι οι Δήμοι λιγότερες εισφορές στον ΦοΔΣΑ λόγω του περιορισμού της λειτουργίας του Φορέα σε έξι μήνες. Προβλέπω ότι κατά την απολογιστική διαδικασία, στο τέλος του 2020, τα τέλη θα είναι λιγότερα… Ας μη δημιουργούνται ψευδαισθήσεις» τόνισε ο κ. Μπέγκας, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στην όλη συζήτηση. Πρόσθεσε δε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του ΦοΔΣΑ αφορούσε την ανάπτυξη σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων.
Η κ. Καλογιάννη, από την πλευρά της, εκτίμησε ότι επί της ουσίας ο προϋπολογισμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Ιωαννιτών παραμένει ίδιος με αυτόν του ΦοΔΣΑ. «Απλά παρακάλεσαν τον πρόεδρο να περικόψει προσωρινά τις δαπάνες για να μειωθεί ο προϋπολογισμός και κατά συνέπεια να μειωθούν οι απαιτήσεις από τον Δήμο μας» είπε. Ανέφερε τέλος ότι δεν μπορεί να υπάρξει ρεαλιστικός προϋπολογισμός του ΦοΔΣΑ πριν περάσουν τρία χρόνια ενώ έκανε λόγο για «έκθεση» των τριών αντιδημάρχων που εισηγήθηκαν το θέμα (κ.κ. Αρλέτος, Βλέτσας, Πήχας).
Κι όλα αυτά για φέτος. Και του χρόνου; Ο Δήμος Ιωαννιτών επιμένει στα περί υπολογισμού του κόστους της τιμολογιακής πολιτικής ανά Διαχειριστική Ενότητα (τα Γιάννενα είχαν δική τους Διαχειριστική Ενότητα πριν τον ενιαίο ΦοΔΣΑ), όπως και στη μείωση των λειτουργικών δαπανών του Φορέα.
Προς το παρόν, και για το 2020, οι δύο πλευρές αποφάσισαν να αποκλιμακώσουν την ένταση. Αυτός πάντως που συνεχίζει να έχει μεγάλες αντιστάσεις, είναι ο δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων για να εκφράσει τη διαφωνία του και με την πρόταση του ΦοΔΣΑ και με την «πρόταση» του Δήμου Ιωαννιτών αλλά και την αντίθεσή του με την ενιαία τιμολογιακή πολιτική με το σκεπτικό ότι βάσει αυτής οι μεγάλοι δήμοι του νομού Ιωαννίνων επιχορηγούν τους υπόλοιπους.
Εν κατακλείδι όμως, πέραν των ερμηνειών σε ένα γεγονός, σημασία έχει ότι στο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα ακόμη -κάτι που υπενθύμισε και η αντιπολίτευση. Την ανάγκη εφαρμογής του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων επεσήμανε ο κ. Μπέγκας στην τοποθέτησή του, κάνοντας λόγο για «μονόδρομο». Και ο επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή» Λάζαρος Νάτσης, ανέφερε επίσης ότι πρέπει να εφαρμοστεί το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και ανά τακτά χρονικά διαστήματα να υπάρξει αποτίμηση των αποτελεσμάτων και επαναξιολόγηση των στόχων.