ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ελεγκτικό Συνέδριο: Υπόθεση της Περιφέρειας το υπόλειμμα

Εικόνα του άρθρου Ελεγκτικό Συνέδριο: Υπόθεση της Περιφέρειας το υπόλειμμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2022, 17:53
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος αποτέλεσε ένα μεγάλο «αγκάθι» στο πεδίο της σύγκρουσης της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και της περιφερειακής αρχής Ηπείρου, όταν η δεύτερη αποφάσισε να παρέμβει, να παρακάμψει τον ΦοΔΣΑ και να αναλάβει η ίδια την υπόθεση του υπολείμματος.

Η αντίδραση του ΦοΔΣΑ ήταν να προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο τελικά δικαίωσε την Περιφέρεια Ηπείρου. Τη δικαίωση ανακοίνωσε σήμερα η Περιφέρεια Ηπείρου, λέγοντας ότι έτσι «επιβεβαιώνεται η αποκλειστική  αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στους ΧΥΤΥ», μια αρμοδιότητα που απορρέει, όπως τονίζεται σε σημεία της απόφασης που έδωσε στη δημοσιότητα, από τη σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα για την κατασκευή και λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι η νομιμότητα της προγραμματικής σύμβασης, που είχε υπογραφεί από τους πρώην τέσσερις νομαρχιακούς ΦοΔΣΑ και την Περιφέρεια για την υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, είναι δεσμευτική για τον ΦοΔΣΑ.

Επίσης, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε ότι δεν μπορεί να γίνει μονομερής τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης, όπως και ότι «ενέργειες του ΦοΔΣΑ να αναθέτει αυτός τη μεταφορά του υπολείμματος ‘δεν αποκλείεται,…  να εμπίπτουν στην έννοια της αντισυμβατικής κατά την προγραμματική σύμβαση συμπεριφοράς και να επιφέρουν τις οικείες έννομες συνέπειες ή να συνιστούν ενέργειες εξ αιτίας των οποίων προκαλείται παραβίαση της σύμβασης σύμπραξης από την Περιφέρεια Ηπείρου, από τις οποίες, ο προσφεύγων [ΦΟΔΣΑ] οφείλει να απέχει’»…

Και η ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου κλείνει με αναφορά στη δικηγόρο Γεωργία Τατάγια η οποία χειρίστηκε την υπόθεση. «Για την Περιφέρεια Ηπείρου στο Ανώτατο Δικαστήριο, την υπόθεση- επιτυχώς για μια ακόμη φορά- χειρίστηκε η ηπειρώτισσα δικηγόρος Αθηνών κ. Γεωργία Τατάγια» αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back