Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υποψηφιότητες ΣΥΡΙΖΑ: Λεπτές ισορροπίες στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Υποψηφιότητες ΣΥΡΙΖΑ: Λεπτές ισορροπίες στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/01/2023, 22:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H υπόθεση «ψηφοδέλτια ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ιωαννίνων» εξελίσσεται από το περασμένο καλοκαίρι (και λίγο πιο πριν) και τη χαρακτηρίζουν οι λεπτές ισορροπίες.

Καταρχάς, υπάρχει… διαθεσιμότητα υποψηφίων. Το 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε πτωτική τάση, όπως το 2019 που επέμενε να μη λαμβάνει τα μηνύματα από ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές.

Δεύτερον, το κόμμα και τα όργανά του έχουν επιτρέψει να «σέρνεται» μια συζήτηση γεμάτη φήμες, παραφιλολογία και υποθέσεις, που διαβρώνει το κλίμα. 

Υποψήφιοι, δυνητικοί και σίγουροι, προσθαφαιρούνται με φήμες, ανεπίσημες διαδόσεις και όλα αυτά δεν δημιουργούν κλίμα ενότητας. Και αν όχι ακριβώς αυτό, τότε σίγουρα αφήνουν μια αίσθηση κακής διάθεσης. Κάθε φορά που ένα τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κάνει μια παρέμβαση, αρχίζουν οι ερμηνείες και οι υποθέσεις ή μη για το ποιος μιλάει με ποιον στα κεντρικά. Το σημαντικό ζήτημα, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα εξουσίας, φαίνεται ότι έχει επιτρέψει τον παραγοντισμό σε σημαντικό βαθμό. Και το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να φτιάξει ένα καλό ψηφοδέλτιο ή ένα ψηφοδέλτιο μόνο εσωτερικών ισορροπιών (και παραγοντισμών).

Αυτές τις μέρες και λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση, τα ονόματα που είναι ή δηλώνουν «σίγουρα», είναι η βουλευτής Μερόπη Τζούφη και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Στέφος. Από εκεί και πέρα, συμπίπτει (ή συγκρούεται) η «διεύρυνση» με ιστορικά, λιγότερο ή περισσότερο, στελέχη.

Ο Φίλιππας Φίλιος είναι ένα από αυτά, με ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί την εκλογική του απεύθυνση και μειονέκτημα, τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να επηρεάσει τις αυτοδιοικητικές αποφάσεις του κόμματος, με βάση τις προσωπικές του διαθέσεις.

Ο Θανάσης Οικονόμου και ο Χρήστος Γρίβας, φαίνεται ότι είναι σε διαφορετικό βαθμό σίγουροι ως «διεύρυνση» και κυρίως, με διαφορετικές επαφές στο κόμμα. Ο Γιώργος Ζάψας έμεινε με άκομψο τρόπο εκτός Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ και η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Πρόκειται για ένα πολιτικό πρόσωπο που συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, μετά την αποχώρησή του από τη ΔΗΜΑΡ, και ο οποίος έχει μια μεγάλη πορεία στην τοπική αυτοδιοίκηση και μια ευρύτερη απεύθυνση.

Με ανεπίσημο τρόπο «κόπηκαν» και άλλα ονόματα δια της «εις άτοπον», όπως αυτό του δημοσιογράφου Φιλήμονα Καραμήτσου. Με τον ίδιο τρόπο εισήχθησαν άλλες προτάσεις, όπως αυτή του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλου Αλμπάνη. Ο κ. Αλμπάνης, ο οποίος έχει ξεκινήσει δημόσιες εμφανίσεις σε, ασυνήθιστες γενικά γι αυτόν, πολιτικές εκδηλώσεις είναι μια ανοιχτή υπόθεση για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το όνομά του τον τελευταίο χρόνο έχει ακουστεί για οτιδήποτε: από υποψήφιος βουλευτής Ιωαννίνων μέχρι υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας και από υποψήφιος περιφερειάρχης μέχρι υποψήφιος δήμαρχος Ιωαννίνων. Αν και είναι στην επιτροπή συμβούλων του προέδρου του κόμματος και κάθε άλλο παρά αποκλείεται να παίξει επιτελικό ρόλο σε ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο τελευταίος φαίνεται ότι θέλει να δοκιμάσει τον κ. Αλμπάνη σε κάποιον προεκλογικό στίβο.

Ένα ακόμα όνομα που κυρίως αυτοπροβάλλεται τον τελευταίο καιρό, είναι αυτό του πρώην προέδρου στο τοπικό παράρτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Δημήτρη Φίλη, παλιό υποψήφιο με την παράταξη του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη, αλλά και το ΠΑΣΟΚ.

Καθόλου δεν βοήθησε στη βελτίωση του κλίματος, η δημοσκόπηση που έγινε στα Γιάννενα πριν από δύο εβδομάδες, την οποία… αρνούνται οι πάντες (και πάσες) στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι έγινε εν γνώσει τους ή από παραγγελία του κόμματος. Η βασική στόχευση ωστόσο φαίνεται ότι ήταν να ανιχνευτεί αν «τραβάει» στην περιοχή η πολιτική διεύρυνση, εξ ου και οι ερωτήσεις για υποψήφιες που δεν γνώριζαν καν ότι θα συμπεριληφθούν. Η Λίλα Σουλελέ, η οποία εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, πάντως, έστω και αν οι εσωκομματικές της συμμαχίες δεν είναι ίδιες με τον καιρό που ήρθε από Αθήνα, είναι μια από τις σίγουρες γυναικείες υποψηφιότητες, ενόσω προσπαθεί να μάθει τα της περιοχής…

Ενόσω η ονοματολογία παρατείνεται, ακολουθεί και η αβεβαιότητα ακόμα και ανάμεσα στα ίδια τα στελέχη του κόμματος (και σε αυτά που είναι ή φέρονται να είναι στο ψηφοδέλτιο). Φυσικά, η ανακοίνωση της εκλογικής ημερομηνίας (9 Απριλίου; ) θα λειτουργήσει συνεκτικά και ακόμα συνεκτικότερα, η προοπτική της εξουσίας. Αλλά το κλίμα αυτή τη στιγμή, δεν είναι ιδιαίτερα «εύκρατο».   

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back