ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ποιος έχει τα περισσότερα Όσκαρ όλων των εποχών;

Εικόνα του άρθρου Ποιος έχει τα περισσότερα Όσκαρ όλων των εποχών;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2024, 12:59
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Και το Όσκαρ πηγαίνει σε... μερικά ονόματα περισσότερο από κάθε άλλο. Μετά από σχεδόν έναν αιώνα παραστάσεων των βραβείων Όσκαρ -η τελετή του 2024, την Κυριακή 10 Μαρτίου, ήταν η 96η- υπάρχουν αρκετοί ηθοποιοί, σκηνοθέτες και άλλα μέλη της κινηματογραφικής βιομηχανίας που έχουν μαζέψει τα περισσότερα Όσκαρ από οποιονδήποτε άλλο νικητή. 

Περισσότερα από 3.000 Όσκαρ έχουν απονεμηθεί από το 1929, σύμφωνα με την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Αυτοί είναι οι άνθρωποι με τις περισσότερες υποψηφιότητες και βραβεία Όσκαρ:

Μπορεί να αποτελεί έκπληξη, αλλά το πρόσωπο με τα περισσότερα βραβεία Όσκαρ όλων των εποχών δεν είναι κινηματογραφικός αστέρας - είναι ο Γουόλτ Ντίσνεϊ. Έλαβε 26 Όσκαρ, εκ των οποίων τα 22 ήταν διαγωνιστικά βραβεία και τα τέσσερα τιμητικά.

Ένα από τα ειδικά βραβεία, που του απονεμήθηκε το 1933, ήταν για τη δημιουργία του Μίκυ Μάους. Το 1937, έλαβε τιμητικό βραβείο Όσκαρ για την ταινία «Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι» -ένα αγαλματίδιο κανονικού μεγέθους και επτά αγαλματίδια «νάνων».

Του απονεμήθηκε μετά θάνατον το τελευταίο του βραβείο για το «Ο Γουίνι το Αρκουδάκι και η Θυελλώδης Μέρα» το 1969. Ο Ντίσνεϊ πέθανε το 1966, αλλά είχε δημιουργήσει τη μικρού μήκους ταινία κινουμένων σχεδίων πριν από το θάνατό του.

Τον Ντίσνεϊ ακολουθούν ο Ιάν Νιλ, γνωστός προγραμματιστής οπτικών εφέ με 13 βραβεία Όσκαρ, ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σχεδιαστής παραγωγής Σέντρικ Γκίμπονς, με 11 βραβεία, και ο δημιουργός φωτογραφικών εφέ Farciot Edouart, με 10 βραβεία. 

Η Κάθριν Χέπμπορν, με τέσσερις νίκες στα Όσκαρ, είναι η ηθοποιός με τα περισσότερα Όσκαρ. Ήταν υποψήφια 12 φορές και κέρδισε για το «Morning Glory» του 1933, το «Guess Who's Coming to Dinner» του 1967, το «The Lion in Winter» του 1968 και το «On Golden Pond» του 1981.

Ο Γουόλτερ Μπρέναν, ο Ντάνιελ Ντέι-Λιούις και ο Τζακ Νίκολσον, που έχουν από τρία Όσκαρ, ισοβαθμούν ως οι ηθοποιοί με τις περισσότερες κατακτήσεις Όσκαρ, ενώ τρεις γυναίκες ηθοποιοί -η Ίνγκριντ Μπέργκμαν, η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ και η Μέριλ Στριπ- έχουν επίσης κερδίσει τρία Όσκαρ.

Ο Ντέι-Λιούις είναι ο μόνος άνδρας με τρία Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού. Η πρώτη του νίκη ήταν για την ταινία « My Left Foot: The Story of Christy Brown» του 1989. Ο Ντέι-Λιούις κέρδισε ξανά για το «There Will be Blood» του 2008 και για το «Lincoln» του 2013.

Τα τρία βραβεία του Νίκολσον περιλαμβάνουν δύο Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού και ένα Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου. Κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού για τις ταινίες του 1975 «One Flew Over the Cuckoo's Nest» και «As Good as it Gets» του 1997, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερου δεύτερου ρόλου για την ταινία «Terms of Endearment» του 1983.

Τα τρία Όσκαρ του Μπρέναν είναι όλα για τον καλύτερο δευτεραγωνιστή, για το «Come and Get It» του 1936, ακολουθούμενα από το «Kentucky» του 1938 και το «The Westerner» του 1940. 

Η Μπέργκμαν κέρδισε δύο φορές το βραβείο καλύτερης ηθοποιού και μία φορά το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας. Κέρδισε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού για το «Gaslight» του 1944 και το «Anastasia» του 1956. Η Μπέργκμαν κέρδισε το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «Murder on the Orient Express» του 1974.

Η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ κέρδισε τρεις φορές το βραβείο καλύτερης ηθοποιού, για το «Fargo» του 1996, το «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» του 2017 και το «Nomadland» του 2020. Ήταν παραγωγός σε αυτή την ταινία, η οποία κέρδισε επίσης το βραβείο καλύτερης ταινίας.

Η πρώτη νίκη της Στριπ ήρθε για τον ρόλο της ως δευτεραγωνίστρια στην ταινία «Kramer vs. Kramer» του 1979. Κέρδισε το πρώτο της βραβείο καλύτερης ηθοποιού για την ταινία «Sophie's Choice» του 1982. Το δεύτερο βραβείο καλύτερης ηθοποιού κέρδισε η Στριπ το 2012 για την ταινία « The Iron Lady». 

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος ήταν υποψήφιος φέτος για το «Killers of the Flower Moon», και η Τζόντι Φόστερ, η οποία ήταν υποψήφια φέτος για το «Nyad», δεν κέρδισαν στις αντίστοιχες κατηγορίες και δεν κατάφεραν να ενταχθούν στη μικρή ομάδα των ηθοποιών με τουλάχιστον τρία Όσκαρ. Τόσο ο Ντε Νίρο όσο και η Φόστερ έχουν ήδη από δύο Όσκαρ. Ο Ντε Νίρο έχασε το Όσκαρ καλύτερου δεύτερου ανδρικού ρόλου 2024 από τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ενώ το Όσκαρ καλύτερου δεύτερου γυναικείου ρόλου πήγε στην Ντα'Βάιν Τζόι Ράντολφ.

Oι περισσότερες υποψηφιότητες

Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ, ο οποίος έχει κερδίσει τα περισσότερα Όσκαρ όλων των εποχών, έχει και τις περισσότερες υποψηφιότητες, σύμφωνα με τα βραβεία Όσκαρ. Ήταν υποψήφιος 59 φορές.

Ο συνθέτης Τζον Γουίλιαμς καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 48 υποψηφιότητες για την καλύτερη πρωτότυπη μουσική και πέντε για το πρωτότυπο τραγούδι. Ο Γουίλιαμς έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε άλλο εν ζωή πρόσωπο.

Μεταξύ των ηθοποιών, η Στριπ έχει τις περισσότερες υποψηφιότητες. Έχει προταθεί 21 φορές ως την 95η απονομή των βραβείων Όσκαρ το 2023 - 17 φορές για πρωταγωνιστικό ρόλο και τέσσερις φορές ως ηθοποιός δεύτερου ρόλου.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν και ο Νίκολσον, με 12 υποψηφιότητες, ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση. Όλες οι υποψηφιότητες της Χέπμπορν ήταν για πρωταγωνιστικούς ρόλους, ενώ οκτώ από τις υποψηφιότητες του Νίκολσον ήταν για πρωταγωνιστικούς ρόλους και τέσσερις για δευτερεύοντες ρόλους.

Με πληροφορίες από CBSnews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back