ΗΠΕΙΡΟΣ

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ήπειρο (πλην Ιωαννίνων)

Εικόνα του άρθρου Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ήπειρο (πλην Ιωαννίνων)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/07/2024, 17:52
ΗΠΕΙΡΟΣ

Όποιοι-ες βρεθείτε μέσα στον Ιούλιο σε κάποια περιοχή της Ηπείρου, εκτός Ιωαννίνων, έχετε και κάποιες πολιτιστικές επιλογές.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει:

13-14 Ιουλίου

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Παράσταση: «Ο Καραγκιόζης το 31 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια»

Την παράσταση θεάτρου σκιών «Ο Καραγκιόζης το 31 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια» ανεβάζει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Artifactory» στις 13 και 14 Ιουλίου, στις 21:00, στο Ρωμαϊκό Ωδείο Νικόπολης.

Η παράσταση γίνεται στο πλαίσιο του θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδας ένας Πολιτισμός».

Σύλληψη, επιμέλεια: Φωτεινή Παπαχατζή, καραγκιοζοπαίχτες: Άθως Δανέλλης, Σπύρος Αγγελόπουλος, Κατασκευή πρωτότυπων φιγούρων θεάτρου σκιών: Σπύρος Αγγελόπουλος, πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ζωντανή εκτέλεση: Ευγένιος Βούλγαρης και κείμενα: Σπύρος Αγγελόπουλος, Φωτεινή Παπαχατζή.

Η συγκεκριμένη παράσταση, η οποία απευθύνεται σε θεατές άνω των 15 ετών, έχει ως αφετηρία το ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Το 31 π.Χ. στην Αλεξάνδρεια».

Πριν την έναρξη της παράστασης, στις 19:30, θα γίνει μια θεματική ξενάγηση στο Μνημείο του Αυγούστου

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης. Πληροφορίες και προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα: www.allofgreeceoneculture.gr.


13-28 Ιουλίου

Στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου

Προβολές ταινιών στο Zagoriwood

Από 13 ως 28 Ιουλίου, το Zagoriwood θα βρίσκεται για άλλη μια χρονιά στα Κάτω Πεδινά Ζαγορίου. Εκτός από κινηματογραφικά εργαστήρια, θα γίνουν και προβολές ταινιών για το κοινό, στην πλατεία του χωριού, με ελεύθερη είσοδο.

Οι προβολές έχουν εξής

-Σάββατο 13 Ιουλίου, στις 21:30

«Φόνισσα» της Εύας Νάθενα

Μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Παρασκευή 19 Ιουλίου, στις 21:30

«Η Κλαίρη, τι κάνει;» της Χρύσας Τζελέπη

Μια ταινία-ντοκιμαντέρ για τη ζωή μιας γυναίκας με άνοια.

-Σάββατο 20 Ιουλίου, στις 21:30

«Η Τελευταία Παμπ» του Κεν Λόουτς

Κυριακή 21 Ιουλίου, στις 21:30

«Λώξη» των Δημήτρη Ζάχου & Θανάση Καφετζή.

Μια ταινία για τη Λωξάνδρα Λούκας, την πρώτη επαγγελματία ηθοποιό με σύνδρομο Down στην Ελλάδα

-Τετάρτη 24 Ιουλίου, στις 21:30

Ταινίες από το Positively Different Film Festival

-Πέμπτη 25 Ιουλίου, στις 21:30

Ελληνικές μικρού μήκους

•Αρκουδότρυπα (Στέργιος Ντινόπουλος & Χρυσιάννα Παπαδάκη, Ελλάδα, 38’)

•Ανορθόδοξος (Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, 23’)

•Φως εκ Φωτός (Νεριτάν Ζιντζιρία, 13’) •Θερμοκήπιο (Γιώργος Γεωργακόπουλος, 18’)

-Παρασκευή 26 Ιουλίου, στις 21:30

3o Ζagori Planet, το διαγωνιστικό τμήμα του Zagoriwood

-Σάββατο 27 Ιουλίου, στις 21:30

«Η Ανατομία μιας Πτώσης» της Ζιστίν Τριέ

Μια δυνατή ταινία που απέσπασε πέρσι τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών

-Κυριακή 28 Ιουλίου, στις 21:30

Προβολή ταινιών Εργαστηρίου 1, Από την Ιδέα Ως την Ταινία 

Οι διοργανωτές, στην ανακοίνωσή τους, σημειώνουν ότι το καφενείο της πλατείας δεν λειτουργεί προς το παρόν, οπότε καλό είναι ο κάθε θεατής να έχει μαζί του ό,τι χρειάζεται (νερό, φαγητό κτλ).


14 Ioυλίου

Στο Νεκρομαντείο Πρέβεζας

«Οιδίποδος Γένος: Η κατάρα των Λαβδακιδών»

Tην παράσταση «Οιδίποδος Γένος: Η κατάρα των Λαβδακιδών» ανεβάζει το Θεατρικό Σχήμα ΑΩ σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και τον Σύλλογο Φίλων του Νεκρομαντείου και του Αχέροντα την Κυριακή 14 Ιουλίου, στις 20:00, στον αρχαιολογικό χώρο του Νεκρομαντείου.

Πρόκειται για μια performance με συρραφή αποσπασμάτων από τα έργα των Σοφοκλή, Αισχύλου και Ευριπίδη, η οποία εξιστορεί την τραγική πορεία της γενιάς του Οιδίποδα.

Σύλληψη κειμένου/ Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Γεωργούλας. Ελεύθερη απόδοση κειμένου: Ιωάννα Λιούτσια – Παναγιώτης Γεωργούλας. Ερμηνεύουν: Μάριαμ Γκαρανάτση, Κατερίνα Στεφάνου, Απόστολος Τζίμας, Παναγιώτης Γεωργούλας.

Διάρκεια: 45'. Είσοδος ελεύθερη. Περιορισμένος αριθμός θέσεων


15-31 Ιουλίου

Στην Κατασκήνωση Παραμυθιάς

Φεστιβάλ Παραμυθιάς

Από 15 έως 31 Ιουλίου, ο Δήμος Σουλίου διοργανώνει το φεστιβάλ Παραμυθιάς, το οποίο θα γίνει μέσα στο δάσος, στην Κατασκήνωση Παραμυθιάς. 

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ έχει ως εξής:

Δευτέρα 15 Ιουλίου: Συναυλία με Κώστα Χατζή και Ελπίδα

Τετάρτη 17 Ιουλίου: «Αν Ακούσεις Τα Παιδιά», μουσικοθεατρική παράσταση με Λευτέρη Ελευθερίου και Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο

Παρασκευή 19 Ιουλίου: Αλέξανδρος Τσουβέλας – Stand up Comedy

Κυριακή 21 Ιουλίου: Θεατρική παράσταση «Ο Ελέφας» με Μπέσσυ Μάλφα, Γιώργο Γιαννόπουλο κ.ά.

Πέμπτη 25 Ιουλίου: Θέατρο «’Όνειρο σε Εγρήγορση» - Παρουσίαση των εργασιών της «Ακαδημίας Θεάτρου»

Παρασκευή 26 Ιουλίου: Συναυλία του Κωστή Μαραβέγια

Κυριακή 28 Ιουλίου: Παράσταση «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» από τις Αθηναϊκές Μαριονέττες

Τρίτη 30 Ιουλίου: Θέατρο «Ο Θάνατος του Ιβάν Iλίτς» με Θανάση Κουρλαμπά και Γιώργο Γαλίτη.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com. Φυσικά σημεία προπώλησης: στην Παραμυθιά, στο καφέ Άμετρον, στο πρακτορείο εφημερίδων Ν. Κώτση και στην Κατασκήνωση και στην Ηγουμενίτσα, στα βιβλιοπωλεία της Κων. Μητσέλου και στο «Πολύχρωμο».


19 και 20 Ιουλίου

Στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων

Μουσικό θέατρο: «Η Ίτσα του Σάσμα ή Ο ανάποδος χορός» 

Η παράσταση μουσικού θεάτρου «Η Ίτσα του Σάσμα ή Ο ανάποδος χορός» ανεβαίνει στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, στη Θεσπρωτία, στις 19 και 20 Ιουλίου, στις 19:30, στο πλαίσιο του θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Μάρκελλος εμπνέεται από έναν λαϊκό θρύλο της Ηπείρου για να συνθέσει ένα δημοτικοφανές κείμενο στα πρότυπα των Παραλογών, σε έμμετρο στίχο και ηπειρώτικο γλωσσικό ιδίωμα.

Ερμηνεύουν: Ελένη Στεργίου, Ελένη Βλάχου, Δήμητρα Βήττα, Θεοδοσία Σαββάκη, Ιωάννα Λέκκα. Στον ρόλο της γριάς Ίτσας ο Γιάννης Μαστρογιάννης. Μουσικός επί σκηνής: Κωνσταντίνος Μάρκελλος.

Η παράσταση προσφέρεται δωρεάν από το υπουργείο Πολιτισμού. Απαραίτητη η προκράτηση θέσης. Πληροφορίες και προκράτηση θέσης στην ιστοσελίδα: www.allofgreeceoneculture.gr.


26, 27, 28 Ioυλίου

Στα αρχαία θέατρα Γιτάνων, Κασσώπης και Αμβρακίας

Θέατρο: «Πλούτος»

Το Εθνικό Θέατρο σε συνεργασία με το σωματείο «Διάζωμα» και με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού πραγματοποιεί αυτό το καλοκαίρι, από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα «Γνωριμία με Αρχαία Θέατρα της Ελλάδας».

Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει περιοδεία της παράστασης «Πλούτος» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Δημοσθένη Παπαμάρκου και σκηνοθεσία Μάνου Βαβαδάκη, σε αρχαία θέατρα, λιγότερο γνωστά και πρόσφατα αναστηλωμένα.

Τον θίασο απαρτίζουν: Νίκος Γιαλελής, Κατερίνα Παπανδρέου, Κατερίνα Πατσιάνη, Ελίνα Ρίζου, Βασίλης Σαφός.

Στην Ήπειρο, επιλέχθηκαν τρία αρχαία θέατρα όπου θα παρουσιαστεί ο «Πλούτος»: της Αμβρακίας, μέσα στην πόλη της Άρτας, στην Κασσώπη Πρέβεζας και στα Γίτανα Θεσπρωτίας.

Στις 26 Ιουλίου, η παράσταση θα ανέβει στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, στις 27 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Κασσώπης και στις 28 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο Αμβρακίας.

Η παράσταση θα ανέβει απογευματινές ώρες, στις 19:30, και χωρίς τη χρήση μικροφώνων. Η είσοδος σε όλους τους χώρους θα είναι δωρεάν με δελτία εισόδου, που θα διανέμονται μια ώρα πριν την έναρξη των παραστάσεων. Όπου υπάρχει αντίτιμο αρχαιολογικού χώρου, θα καταβάλλεται.

Η διάρκεια της παράστασης είναι 60’.


27-31 Ιουλίου

Στο Μονοδένδρι Ζαγορίου

Vikos Festival

Ένα νέο φεστιβάλ ξεκινάει στο Ζαγόρι. Πρόκειται για το «Vikos Festival» που θα γίνει στο Μονοδένδρι, στο υπαίθριο θέατρο «Άγγελος Κίτσος», από 27 έως 31 Ιουλίου.

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο υπαίθριο θέατρο στο Μονοδένδρι, είναι οι εξής:

Θέατρο: «Η κυρά της Ρω» στις 27 Ιουλίου

Μια παράσταση που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του βραβευμένου συγγραφέα Γιάννη Σκαραγκά, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη να δίνει μία δυνατή ερμηνεία.

Χορός: «Βασιλιάς Ληρ» στις 29 Ιουλίου

Το θεατρικό έργο του William Shakespeare σε χοροθεατρική flamenco εκδοχή, σε σκηνοθεσία Σταύρου Λίτινα. Η παράσταση παίζεται για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα.

Μουσική: «Στη λάσπη θησαυροί» στις 31 Ιουλίου

Μια ιδιαίτερη παράσταση με την επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου. Η παράσταση είναι θεματολογικά προσαρμοσμένη στο πλαίσιο του Vikos festiVal, με τη συμμετοχή της Αργυρώς Καπαρού.

Τα κείμενα της Λίνας Νικολακοπούλου διαβάζει η ηθοποιός Άννα Ψαρρά. Μουσικοί: Ευαγγελία Μαυρίδου στο πιάνο και στην επιμέλεια ορχήστρας, Βασίλης Ραψανιώτης στο βιολί και Άννα Λάκη στο ακορντεόν. Συμμετέχουν, τραγουδούν: Αμαλία Ασκορδαλάκη - Δανάη Κατσαμένη.

Όλες οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 21:00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.


29 Ιουλίου

Στην Πρέβεζα

Συναυλία των Black Heart Procession

Οι Black Heart Procession, οι underground ήρωες από το Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ, έρχονται στην Πρέβεζα, στο κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», στις 29 Ιουλίου, στις 20.30.

Support θα είναι οι Γιαννιώτες Elephant.

Τα εισιτήρια κοστίζουν 20 ευρώ στην προπώληση. Ηλεκτρονική προπώληση σε https://www.more.com/music/the-black-heart-procession/ και στο ταμείο, 25 ευρώ.

Φυσικά Σημεία Προπώλησης:

Χάρτα Συνεργατικό Καφενείο: Πλατεία Μονοπωλίου, Άρτα

Βιβλιοπωλείο Η Πολυθρόνα του Νίτσε: Φιλελλήνων 26, Άρτα

Αποθήκη Μπαρ : Ιωνίας 8, Πρέβεζα

Manthos Optical : Αβέρωφ 16, Ιωάννινα


ΣΧΟΛΙΑ
ΦΑΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Η Ελλαδα της καθημερινοτητας (ετσι κι αλλοιως) μια θεατρικη παρασταση--πολυ συχνα κακοπαιγμενη! Προς τι λοιπον ολο αυτο το επιπλεον θεατρο--θεατρικες παραστασεις--ΕΞ ΙΣΟΥ ΣΥΧΝΑ ΚΑΚΟΠΑΙΓΜΕΝΕΣ!
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3