Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γ. Ζάψας: «Ας έρθει η εφορευτική να κάνει περιφερειακή παράταξη»

Εικόνα του άρθρου Γ. Ζάψας: «Ας έρθει η εφορευτική να κάνει περιφερειακή παράταξη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/05/2022, 14:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σίριαλ των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στην Ήπειρο δεν έκλεισε θετικά. Το κόμμα απώλεσε ένα σημαντικό κομμάτι της απήχησης που είχε η μαζική συμμετοχή στις εκλογές με την απόφαση να «κόψει» τον Γιώργο Ζάψα.

Η «κοπτάτσια», μια απόφαση που τα κόμματα της Αριστεράς παίρνουν όταν θέλουν να εξυπηρετήσουν κάποια εσωκομματική ισορροπία (τα υπόλοιπα κόμματα φροντίζουν να μην υπάρχει καν αυτή η «διέξοδος»…) ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, στην προκειμένη περίπτωση βασίστηκε στη λογική ότι ναι μεν ο κ. Ζάψας είχε «εύλογα επιχειρήματα» στην ένστασή του, αλλά αν εκλεγόταν (όπως ήταν το εκλογικό αποτέλεσμα), η «διεύρυνση θα είχε υπερεκπροσώπηση στην Ήπειρο».

Εξ ου και αποφάσισε με ψήφους 7-4 να απορρίψει την ένσταση.

Ο ίδιος ο κ. Ζάψας, με τον τρόπο με τον οποίο οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί στην Ήπειρο και στα Γιάννενα παρεμβαίνουν πολιτικά, μέσω του προσωπικού λογαριασμού στο facebook δηλαδή (τουλάχιστον είναι δημόσια η ανάρτηση…), αναφέρει το σκεπτικό απόρριψης άλλων δύο ενστάσεων που πήγαν στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή από τα Γιάννενα. Εκεί, η ΚΕΦΕ απορρίπτει την ένσταση με μια λογική που ο κ. Ζάψας θεωρεί ότι τον δικαιώνει και έρχεται σε αντίθεση με την απόρριψη της δικής του ένστασης.

Βέβαια, ο κ. Ζάψας έχει ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι στις εκλογές δεν έβαλε υποψηφιότητα ως κομμάτι της «διεύρυνσης», δηλαδή των στελεχών που ήρθαν εκτός ΣΥΡΙΖΑ από 1/1/2019 και συμμετέχουν ως μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας (οι κ.κ. Γρίβας και Οικονόμου από τα Γιάννενα), αλλά ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε ηγηθεί της περιφερειακής παράταξης του κόμματος στις εκλογές του Μαΐου 2019.

Τώρα, αναφέρει ότι ακόμα και έτσι, δεν θα μπορούσε να εκλεγεί ακόμα και αν τον ψήφιζαν όλα τα μέλη, αφού η μια αιτιολόγηση λέει πως η διεύρυνση θα υπερεκπροσωπούνταν και η άλλη ότι «πρέπει να εκπροσωπείται κατ’ ελάχιστον 20%». Όλα αυτά βέβαια, με τον κ. Ζάψα να δέχεται το επιχείρημα ότι υπάγεται στη «διεύρυνση».

Ούτε τότε όμως το κόμμα τον στήριξε ιδιαίτερα, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα, ούτε τώρα, κρίνοντας ενδεχομένως ότι ο κ. Ζάψας είναι μια «διαχειρίσιμη απώλεια». Ο ίδιος ο επικεφαλής πάντως, στην ανάρτησή του, προ(σ)καλεί τα μέλη της ΚΕΦΕ να… κατεβάσουν αυτοδιοικητική παράταξη του κόμματος στις επόμενες εκλογές, σε ένα χρόνο.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back