Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει με τη «Δωδώνη»;

Εικόνα του άρθρου Τι συμβαίνει με τη «Δωδώνη»;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2021, 01:49
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα δημοσίευμα του Money Review -έκδοση της Καθημερινής- αναφέρει ότι η «Δωδώνη» είναι «προ των πυλών» πώλησης στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners και ουσιαστικά, στη Vivartia, της οποίας το fund έχει αποκτήσει τον έλεγχο.

Μάλιστα, το άρθρο αναφέρει ότι οι CVC  «και οι ιδιοκτήτες της ηπειρώτικης επιχείρησης έχουν καταλήξει σε καταρχήν συμφωνία».

Από πλευράς της γαλακτοβιομηχανίας δεν υπάρχει επίσημη θέση.

Δημοσιεύματα για την πώληση της «Δωδώνης» έχουν υπάρξει αρκετά τα τελευταία χρόνια, συνήθως κάθε άνοιξη, αλλά ποτέ δεν απηχούσαν την πραγματικότητα. Αντίθετα, συνήθως παρουσίαζαν ενδεχόμενα που, σε επενδυτικό επίπεδο, δεν θα μπορούσαν να συμβούν καν. Επίσης, συνήθως διαψεύδονταν επίσημα, όπως το 2018.

Αυτή τη φορά όμως, υπάρχουν δύο διαστάσεις: Πρώτον, ότι το άρθρο του MoneyReview έχει πολλά και συγκεκριμένα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ότι η CVC «σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές» θα αποκτήσει πάνω από το 67% της καταστατικής πλειοψηφίας και ότι είναι απλά θέμα χρόνου, αν δηλαδή θα προηγηθεί η εξαγορά της «Κολιός». Δεύτερον, ότι ένα τέτοιο deal θα δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο τραστ στην Ελλάδα, που θα ξεπερνάει τα όρια του μονοπωλίου…

Όλο το άρθρο είναι εδώ

Τον περασμένο Ιανουάριο, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Παναγιωτάκης, διέψευδε τα σενάρια εξαγοράς λέγοντας: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τη ‘Δωδώνη’ και το επενδυτικό μας πρόγραμμα. Έχουμε ένα καταπληκτικό momentum στην Ελλάδα».

Μόλις πριν από δέκα μέρες, η γαλακτοβιομηχανία σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Εμείς στη ‘Δωδώνη’, παραμένουμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές μας, θα συνεχίσουμε, για πολλά χρόνια ακόμη, να παράγουμε επώνυμα ελληνικά προϊόντα, θα τιμούμε, τον τόπο μας και την Ήπειρό μας και θα λειτουργούμε προς την κατεύθυνση στήριξης του πρωτογενούς τομέα».

Δεν είναι προφανώς μια κάθετη άρνηση σεναρίων πώλησης, αλλά μια «προσεκτική έμμεση διάψευση». Το ίδιο προφανές είναι ότι μπροστά σε μια τέτοια πιθανή συμφωνία, δεν… συνηθίζονται δηλώσεις από ιδιωτικές εταιρίες.

Πάντως, μια ενδεχόμενη εξαγορά σε τέτοιο επίπεδο, θα αλλάξει εντελώς τους όρους, τόσο για τους παραγωγούς, τους μεγάλους και κυρίως, τους μικρούς, όσο και για την έννοια του «ηπειρώτικου προϊόντος» και γι αυτό, δεν συνιστά μια απλή οικονομική συμφωνία. Αν βέβαια προχωρήσει.

ΣΧΟΛΙΑ
μητρογκιέκας
πάει κι η δουδών.. αμ δεν ντν ήθιλαν οι ιργατουπατιέρες ιδόια , κι του πασοκ του ουρθόδουξου, θα ντν γκλεισ ου ανταγουνισμος τουώρα γιατί ου συνιτιρισμος δε μας αρισι
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3