Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα του 2018

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα του 2018
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2018, 23:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τη χρονιά που πέρασε, ασχοληθήκαμε πολύ με την… αρχιτεκτονική και την τέχνη στα Γιάννενα. Μερικά από τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που περνάει, όπως διαβάστηκαν μαζικά στον Τύπο Ιωαννίνων, είναι τέτοιου περιεχομένου.

Η σταθερή αναφορά στην καθημερινότητα και τις αλλαγές της, ήταν ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια αντιπαράθεση, η οποία ουκ ολίγες φορές, ξέφυγε.

Για παράδειγμα, κεντρικό ζήτημα φιλονικίας ήταν η πρόταση για τη νέα κεντρική πλατεία, η μεγαλύτερη παρέμβαση που δρομολογείται από τη μέρα της ατυχούς έμπνευσης για την «ταράτσα» του πάρκινγκ. Οι αρχιτέκτονες του έργου, μίλησαν στον Τύπο μια μέρα μετά την αποκάλυψη των σχεδίων.

Στο ίδιο «μήκος κύματος» ήταν και η είδηση για τη διοργάνωση της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων στα Γιάννενα, η οποία, παρά τις αρκετές δυσκολίες, δεν τα πήγε καθόλου άσχημα για πρώτη φορά. Ένα από τα σημεία που κέρδισαν το ενδιαφέρον του κοινού, ήταν η «φούσκα» όπου έγιναν αρκετές από τις εκδηλώσεις.

Από τις σημαντικότερες τοπικές ειδήσεις της χρονιάς που φεύγει, είναι η διάσπαση της Φιλοσοφικής με την κατάργηση του ΦΠΨ. Παρότι η κίνηση ήρθε μάλλον νομοτελειακά, από τη στιγμή που οι περισσότεροι φοιτητές-τριες επέλεγαν την Ψυχολογία αλλά το πτυχίο τους έλεγε «φιλόλογος», η αλλαγή έγινε «άνωθεν» και χωρίς ουσιαστικό διάλογο, προκαλώντας πλήγμα στην παλιότερη σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, την τελευταία χρονιά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όπως το ξέραμε, οι βάσεις προσέλκυσαν μεγάλο ενδιαφέρον.

Το ενδιαφέρον προσέλκυσε επίσης η μάλλον αποτυχημένη προσπάθεια διοργάνωσης δύο σχεδόν παράλληλων καλοκαιρινών φεστιβάλ στα Γιάννενα, που κυρίως έμειναν  στην ιστορία λόγω αναβολών και ακυρώσεων, παρά τα γεγονότα, κάποια από τα οποία δεν ήταν άσχημα.

Ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν πολύ την επικαιρότητα το νέο έτος, θα είναι πότε, αν και πώς θα τροφοδοτηθεί η Ήπειρος με φυσικό αέριο. Το 2019 είναι… εντελώς εκλογικό έτος, οπότε το φυσικό αέριο αναμένεται να ακουστεί σφόδρα…

Το ενδιαφέρον επίσης τράβηξαν και δημιουργοί, ένας ή περισσότεροι, σε διάφορους τομείς δραστηριότητας: Ένα βιβλίο που… συνέβη στα Γιάννενα, μια συλλογική προσπάθεια, η πρώτη στο είδος της στην περιοχή της Ηπείρου, αλλά και η ανταπόκριση στην τραγωδία του Ματιού, όπως επίσης και οι νέες πτήσεις στο αεροδρόμιο.

Πριν από δύο βδομάδες περίπου, το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι δέχθηκε τα πρώτα απορριμματοφόρα. Πρόκειται για την πιο σημαντική εξέλιξη στο θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων, τα τελευταία χρόνια στην Ήπειρο, θέμα που επίσης έχει προκαλέσει αρκετές διχογνωμίες.

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back