Με τη διάσπαση της Φιλοσοφικής, αφού τελικά ιδρύεται αφενός αυτόνομα τμήμα Ψυχολογίας που πάει στη σχολή Κοινωνικών Επιστημών, αφετέρου καταργείται πρακτικά η κατεύθυνση Παιδαγωγικής του ΦΠΨ και το τμήμα μετονομάζεται σε τμήμα «Φιλοσοφίας», έρχεται το τελικό σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου.
Όπως συνηθίζει το υπουργείο σε αυτή τη διαδικασία που αυτές τις μέρες κλείνει ένα χρόνο, προσθέτει άλλη μια ρύθμιση που δεν είχε ζητηθεί δημόσια τουλάχιστον και έρχεται σε αντίθεση με τη βούληση της πλειοψηφίας του τμήματος, εκτός του προέδρου του, ο οποίος έχει διατελέσει και σύμβουλος του υπουργού Παιδείας. Επίσης, δεδηλωμένη ήταν και η βούληση των διδασκόντων του τομέα Ψυχολογίας για να "αποσχιστούν" από το τμήμα. Αντίθετος ήταν ο μεγαλύτερος τομέας, της Φιλοσοφίας και σε θεσμικό επίπεδο και η κοσμητεία της Φιλοσοφικής.
Το άρθρο 6 του νόμου προβλέπει τη μετονομασία του τρίτου τμήματος της Φιλοσοφικής σε «τμήμα Φιλοσοφίας» με τη λειτουργία του να ξεκινάει από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.
Σημειωτέον ότι οι απόφοιτοι του τμήματος Φιλοσοφίας θα συνεχίσουν να παίρνουν πτυχίο Φιλοσοφικής, δηλαδή φιλολόγου (ΠΕ02).
Επίσης, οι φοιτητές-φοιτήτριες που έχουν μπει στο τμήμα από το 2016 και μετά, εντάσσονται σε ένα από τα δύο τμήματα (Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας), ως εξής:
α) Οι φοιτητές των κατευθύνσεων Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, εντάσσονται αυτοδίκαια στο Τμήμα Φιλοσοφίας
β) Οι φοιτητές της κατεύθυνσης Ψυχολογίας, που έχουν εισαχθεί
το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017, καθώς και οι φοιτητές του Τμήματος Φ.Π.Ψ. που έχουν εισαχθεί το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018 και όσοι εισάγονται το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 εντάσσονται σε οποιοδήποτε εκ των δύο τμημάτων, μετά από δήλωση προτίμησης και απόφαση της Συγκλήτου. Η δήλωση υποβάλλεται εντός προθεσμίας που καθορίζεται με απόφαση της Συγκλήτου και δεν ανακαλείται.
Γ) Όσοι φοιτητές έχουν εισαχθεί έως και το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 και όσοι εκ των φοιτητών της παρ. 10 δεν υποβάλουν δήλωση προτίμησης έχουν δικαίωμα να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Φ.Π.Ψ. και να λάβουν το αντίστοιχο πτυχίο.