ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα αποκτούν μια Μπιενάλε

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα αποκτούν μια Μπιενάλε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/07/2018, 18:08
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων. Πού; Στα Γιάννενα. Πότε; Τον Οκτώβριο του 2018.

Οι βάσεις για το φιλόδοξο αυτό εγχείρημα άρχισαν να μπαίνουν πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, με πρωτοβουλία της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Η πόλη των Ιωαννίνων φιλοδοξεί να γίνει η τρίτη πόλη στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, που θα υιοθετήσει τον θεσμό της μπιενάλε (η ιταλική αυτή λέξη προσδιορίζει γεγονότα που συμβαίνουν κάθε δύο χρόνια). Μια μπιενάλε τέχνης επιδιώκει καταρχάς να λειτουργήσει ως μια πλατφόρμα ανοιχτού πολιτισμικού διαλόγου, ενώ ο ρόλος της στην ενίσχυση του city branding και του πολιτιστικού τουρισμού κάθε άλλο παρά είναι αμελητέος.

Η ιδέα της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων –από τον τίτλο και μόνο είναι εμφανής μια πολιτική-πολιτιστική αντίληψη για την ευρύτερη περιοχή (την οποία «ξανα-ανακαλύπτει» τον τελευταίο καιρό και η Ευρωπαϊκή Ένωση)- προέκυψε στο Εργαστήριο Ιστορίας της Τέχνης με διευθυντή τον αναπληρωτή καθηγητή Χρήστο Δερμεντζόπουλο, ο οποίος και «τρέχει» το όλο πρότζεκτ.

Για την πραγματοποίηση της μπιενάλε, έχει συσταθεί ήδη μια ομώνυμη αστική μη κερδοσκοπική εταιρία, ενώ το υπουργείο Πολιτισμού έχει εγκρίνει επιχορήγηση για την πρώτη αυτή μπιενάλε στα Γιάννενα. Το μείζον ζήτημα είναι οι συνέργειες. Εκτός από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, αναμένεται και η ενεργός συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, ιδρυμάτων, πολιτιστικών φορέων και συλλογικοτήτων.

Ο βασικός άξονας της Μπιενάλε, όπως έχει σχεδιαστεί, είναι η άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Ηπείρου και των Δυτικών Βαλκανίων όπως επικαιροποιείται μέσα από τη σύγχρονη τέχνη, με την αξιοποίηση τεχνολογιών και ανάπτυξης διαδικτυακών εφαρμογών, και οι αξίες που φέρουν οι κοινότητες.

Προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχει η στόχευση για τη δημιουργία ενός αρχείου ψηφιακής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ενός εικονικού μουσείου, το οποίο, σε πρώτη φάση, πιθανόν τοποθετείται στο παλιό πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων.

Εικαστικές εκδηλώσεις και δρώμενα αποτελούν ένα άλλο κομμάτι της μπιενάλε, με τους διοργανωτές να αναπτύσσουν συνεργασίες με τα μουσεία της πόλης και παράλληλα να προσβλέπουν στη δραστηριοποίηση σε δημόσιους χώρους, καθώς και στην αξιοποίηση και την εκ νέου ενεργοποίηση κτιρίων της πόλης. 

Το επόμενο διάστημα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι συνεργασίες, οι δράσεις όπως και το πρόγραμμα της Μπιενάλε. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Μπιενάλε, εδώ.


* Η φωτογραφία είναι του Θύμιου Μάντζιου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back