ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στη δίνη του υπολείμματος…

Εικόνα του άρθρου Στη δίνη του υπολείμματος…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/11/2021, 23:33
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Toν τελευταίο καιρό, την υπόθεση «διαχείριση απορριμμάτων» μονοπωλεί η παράμετρος της μεταφοράς του υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, την οποία διαχειρίζεται η «Αειφορική Ηπείρου», στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής.

Από τη διαδικασία επεξεργασίας στη ΜΕΑ, μένει ένα υπόλειμμα απορριμμάτων το οποίο δεν ανακυκλώνεται, δεν γίνεται κομπόστ, δεν μπορεί να παράξει βιοαέριο. Αυτό το υπόλειμμα φτάνει στο 35%-39%του συνόλου των απορριμμάτων που περνάνε την «πύλη» της μονάδας, και το οποίο πρέπει να καταλήξει στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) στο Ελληνικό Ιωαννίνων, στη Βλαχέρνα Άρτας και στο Καρβουνάρι Θεσπρωτίας, με τον καθένα από αυτόν να έχει τις ιδιαιτερότητές του και τις δυσκολίες του.

Το φθινόπωρο του 2018, ενόψει της επικείμενης λειτουργίας της ΜΕΑ στο Ελευθεροχώρι, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με απόφαση του τότε αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια Ηπείρου για τη μεταφορά του υπολείμματος με 1,2 εκατ. ευρώ για έναν χρόνο. Η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αυτή που έχει υπογράψει τη σύμβαση σύμπραξης με την «Αειφορική Ηπείρου», ως απόρροια της αδυναμίας των τότε νομαρχιακών Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων. 

Τα της ανάληψης της αρμοδιότητας της μεταφοράς του υπολείμματος από την Περιφέρεια Ηπείρου είχαν προκαλέσει εκείνη την περίοδο τη διαφωνία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που χαρακτήριζαν τη σύμβαση «λεόντεια» και υποστήριζαν ότι το κόστος της μεταφοράς του υπολείμματος θα έπρεπε να βαραίνει την ανάδοχο εταιρία και όχι την Περιφέρεια και τους πολίτες.

Η Περιφέρεια Ηπείρου λοιπόν προχώρησε σε διαγωνισμό με την εταιρία Enact να αναλαμβάνει το έργο (μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού υπήρξαν συμβάσεις παροχής υπηρεσιών μικρής διάρκειας). Τον Σεπτέμβριο του 2020, το ποσό και οι ποσότητες της σύμβασης εξαντλήθηκαν. Και τότε, μετά και από έγγραφο της Περιφέρειας Ηπείρου, τη σκυτάλη πήρε ο ενιαίος πια ΦοΔΣΑ, χωρίς οποιαδήποτε οικονομική συνδρομή από την πολιτεία. Μετά από διαγωνισμό, τη μεταφορά του υπολείμματος ανέλαβε η Enact και πάλι.

Και ενώ ένας δεύτερος διαγωνισμός όδευε προς το τέλος του (με την έγκριση του πρακτικού κατακύρωσης του αποτελέσματος να εκκρεμεί), μπήκε «φρένο» προς το παρόν από τον ΦοΔΣΑ στην όλη διαδικασία επειδή η Περιφέρεια Ηπείρου υποστηρίζει ξαφνικά ότι αυτή είναι η αρμόδια για να αναλάβει τη μεταφορά του υπολείμματος και ότι έκανε λάθος όταν έδωσε το πράσινο φως στον ΦοΔΣΑ.

Ο ΦοΔΣΑ είχε αποφασίσει εξαρχής να κάνει, μέσω διαγωνισμών, συμβάσεις λίγων μηνών για τη μεταφορά του υπολείμματος με την προσδοκία ότι θα προχωρήσει ο μεγάλος διαγωνισμός της λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) και της μεταφοράς του υπολείμματος.

Η… επανεργοποίηση λοιπόν της περιφερειακής αρχής Ηπείρου στα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει προκαλέσει μεγάλες εντάσεις μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, που κατέληξαν σε μια εκρηκτική σύσκεψη πριν από δύο ημέρες, την Παρασκευή. Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ανακοίνωσε απλώς στους δημάρχους ότι η Περιφέρεια Ηπείρου θα είναι αυτή που θα προχωρήσει σε ανάθεση του έργου της μεταφοράς του υπολείμματος.

Την ίδια μέρα, το απόγευμα, η διοίκηση του ΦοΔΣΑ έκανε την επόμενη κίνησή της. Αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της (με αρκετούς δημάρχους να απουσιάζουν)  να παρατείνει την υφιστάμενη σύμβαση μεταφοράς υπολείμματος, βάσει των περιθωρίων που της δίνει η νομοθεσία (και να μην προχωρήσει ακόμη στην έγκριση του πρακτικού για την κατακύρωση του αποτελέσματος του νέου διαγωνισμού).

Η παράταση της σύμβασης αυτής, σύμφωνα με τη διοίκηση του ΦοΔΣΑ, ήταν αναγκαία: Για να μην υπάρξει ένα ντόμινο δυσλειτουργιών που θα οδηγήσει στην αδυναμία διαχείρισης των σκουπιδιών γενικότερα. Όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση, υφίσταται ο κίνδυνος να διακόψει τη λειτουργία της η ΜΕΑ λόγω της μη απομάκρυνσης του υπολείμματος από τις εγκαταστάσεις της.

Με το «πράσινο φως» που έδωσε ο ΦοΔΣΑ, εκτιμάται ότι καλύπτεται το κομμάτι της μεταφοράς του υπολείμματος για 15 ημέρες περίπου.

Και μετά; Δύο τα σενάρια: Ή θα προχωρήσει ο ΦοΔΣΑ στην κατακύρωση του αποτελέσματος του νέου διαγωνισμού ή η Περιφέρεια Ηπείρου θα βρει έναν τρόπο να προχωρήσει τον δικό της διαγωνισμό. Προφανώς όλη αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, είναι τουλάχιστον παράταιρη. Και πρέπει να επιλυθεί με τον πιο ξεκάθαρο και δημόσιο τρόπο (οι επιλεκτικά κλειστές συσκέψεις στην Περιφέρεια Ηπείρου και η διαρροή εγγράφων δεν βοηθούν). Kαι βέβαια όλοι να συμφωνήσουν πραγματικά ότι η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους.


Διαβάστε:

Πέρα από τη διαδρομή των εγγράφων

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back