ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέρα από τη διαδρομή των εγγράφων

Εικόνα του άρθρου Πέρα από τη διαδρομή των εγγράφων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2021, 14:11
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η κατάσταση με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο αρχίζει και γίνεται εκρηκτική. Και στο «μέτωπο» οι δύο πλευρές: Η περιφερειακή αρχή και κάποιες δημοτικές αρχές, όπως αυτή του Δήμου Ιωαννιτών, και από την άλλη ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηπείρου και η πλειοψηφία των δημάρχων.

Και μέσα σε αυτή την εκρηκτική πολιτική κατάσταση, οι συνέπειες εμφανείς: υποδομές καθυστερούν, διαγωνισμοί ακυρώνονται και επαναδημοπρατούνται, παρεμβάσεις γίνονται, παρασκηνιακές διεκδικήσεις παίζονται.

Τις τελευταίες μέρες, διακινούνται διάφορα έγγραφα για τη μεταφορά του υπολείμματος των απορριμμάτων από το εργοστάσιο επεξεργασίας στους χώρους υγειονομικής ταφής (το υπόλειμμα φτάνει περίπου στο 33%). Σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά που έχουν κοινοποιηθεί σε όλους τους Δήμους, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης ζήτησε πριν από δύο μέρες από τον Φορέα να μην προχωρήσει τον διαγωνισμό για τη μεταφορά του υπολείμματος -για τον οποίο ωστόσο υπάρχει ήδη προσωρινός μειοδότης. Για την παύση του διαγωνισμού, ο περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στην Περιφέρεια Ηπείρου βάσει της σύμβασης που έχει υπογράψει με την «Αειφορική Ηπείρου» που διαχειρίζεται το εργοστάσιο.

Με την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου, η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε τη μεταφορά του υπολείμματος, με χρηματοδότηση από την πολιτεία. Όταν αυτή η χρηματοδότηση τελείωσε, ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον Φορέα να προχωρήσει σε ενέργειες για τη χρηματοδότηση και την ανάθεση της εν λόγω υπηρεσίας (σύμφωνα με άλλο έγγραφο που διακινείται). Κάτι το οποίο και έπραξε από πέρσι το φθινόπωρο.

Σε απαντητικό του, χτεσινό έγγραφο προς τον περιφερειάρχη, ο ΦοΔΣΑ εκφράζει την απορία του για την όλη υπόθεση και, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι έτσι κι αλλιώς στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου δεν υπάρχει εγγραφή σχετικής πίστωσης.

Η κίνηση βέβαια του περιφερειάρχη δεν είναι και τόσο ακατανόητη. Δεν μπορεί παρά να συνδέεται με τον διεθνή διαγωνισμό για «τη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και τη μεταφορά του υπολείμματος» που πρόκειται να προκηρυχθεί. Με έμμεσο τρόπο, ο κ. Καχριμάνης προσπαθεί να τορπιλίσει τη διαδικασία του μεγάλου αυτού διαγωνισμού, θέτοντας ζήτημα αρμοδιότητας μεταφοράς του υπολείμματος.

Τον τελευταίο χρόνο, οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων μπορεί να βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής, αλλά η όλη υπόθεση είναι ευρύτερη. Αυτή τη στιγμή στην Ήπειρο υπάρχει ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων σε όλα τα επίπεδα. 

Και προφανώς και ο ίδιος ο περιφερειάρχης, που συνηθίζει να προβάλλει τον ρόλο του στη διαχείριση των απορριμμάτων -και δικαίως έως έναν βαθμό-, θα πρέπει να δώσει απαντήσεις για το τι τελικά περιλαμβάνει η σύμβαση με την «Αειφορική Ηπείρου» και αν αυτή τηρείται όπως πρέπει (και αν μπορεί να αλλάξει, ενδεχομένως). Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου έγιναν γνωστές οι οικονομικές διαφορές μεταξύ Περιφέρειας και «Αειφορική Ηπείρου», με τις δύο πλευρές να βρίσκονται σε διαιτησίες και επιδιαιτησίες. Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν η Περιφέρεια Ηπείρου πρέπει να αποζημιώσει τελικά την εταιρία με κάποια εκατομμύρια.

Ανεξαρτήτως των τεχνικών λεπτομερειών και των όποιων κατηγοριών εκτοξεύονται από κάθε πλευρά, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί κατ’ αυτόν τον τρόπο η όλη υπόθεση. Δεν μπορεί να μη συνεργάζονται οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να μη βρίσκονται μέσες λύσεις. Και επίσης ούτε η Περιφέρεια Ηπείρου ούτε ο ΦοΔΣΑ είναι δημόσιες υπηρεσίες για να ανταλλάσσουν μόνο έγγραφα (τα οποία παρεμπιπτόντως κοινοποιούνται και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας).

Είναι ζήτημα καλής πίστης, και όχι με την έννοια «με άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Η καλή πίστη συνιστά κανόνα δικαίου πάνω απ’ όλα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back