Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΦοΔΣΑ-Περιφέρεια: μια πολύ δύσκολη σχέση

Εικόνα του άρθρου ΦοΔΣΑ-Περιφέρεια: μια πολύ δύσκολη σχέση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/11/2021, 00:03
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ήταν μια δύσκολη μέρα για τους δύο βαθμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ήπειρο, με «μήλον της έριδος» τη διαχείριση των απορριμμάτων. Η δύσκολη μέρα ξεκίνησε με την πρωινή σύσκεψη της διοίκησης του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) και δημάρχων με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020» -μια σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.

Η κάθε πλευρά προσήλθε στον διάλογο με τα «όπλα» της. Το βασικό «όπλο» του ΦοΔΣΑ είναι και παραμένει το γεγονός ότι η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους, σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Στο τραπέζι του διαλόγου, η διοίκηση του ΦοΔΣΑ κατέθεσε και ένα έγγραφο του Μανώλη Γραφάκου, γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος, που ήρθε να επιβεβαιώσει την πάγια θέση του Φορέα για τις αρμοδιότητες και τη μεταφορά όλων των δομών διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι προφανές ότι η διοίκηση του Φορέα επιχείρησε να υπενθυμίσει και με αυτόν τον τρόπο στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη τα όσα αναφέρει η νομοθεσία.

Ο κ. Καχριμάνης, από την πλευρά του, έφερε τις υπηρεσίες, και δη την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, η οποία υποστήριξε ότι υπάρχουν δεσμεύσεις λόγω της χρηματοδότησης της κατασκευής των Σταθμών Μεταφόρτωσης των Απορριμμάτων μέσω του ΕΣΠΑ. Για τη μεταφορά του υπολείμματος –μια αρμοδιότητα που διεκδικεί η Περιφέρεια Ηπείρου-, ο περιφερειάρχης επικαλέστηκε τα όσα προβλέπονται στη σύμβαση σύμπραξης με την «Αειφορική Ηπείρου» που διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Και παράλληλα κάθε άλλο παρά έκρυψε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διαγωνισμό για τη μεταφορά του υπολείμματος από τη ΜΕΑ στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής – σημειωτέον ότι ο ΦοΔΣΑ, ο οποίος διαχειρίζεται το υπόλειμμα από τον Σεπτέμβριο του 2020, έχει σε εξέλιξη ανάλογη διαγωνιστική διαδικασία.

Με την όλη υπόθεση να έχει πάει… σε υπηρεσιακό επίπεδο, ο ΦοΔΣΑ κινείται πια προς την κατεύθυνση νομικής συνδρομής προκειμένου να βρεθούν απαντήσεις στα ζητήματα που τίθενται από την Περιφέρεια Ηπείρου. Η διοίκηση του Φορέα αμφισβητεί πολλά από τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Ηπείρου, ωστόσο πρόθεσή της είναι να τα διερευνήσει.

Την ίδια ώρα, ο ΦοΔΣΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή του σήμερα αργά το απόγευμα, αποφάσισε την επέκταση της σύμβασης που «τρέχει» από τον Απρίλιο για τη μεταφορά του υπολείμματος και η οποία έληξε πριν από δύο ημέρες προκειμένου να μην υπάρξει «κενό». Μια έκτακτη συνεδρίαση που έγινε με αρκετές απουσίες, όπως του δημάρχου Ζίτσας και των αντιδημάρχων Ιωαννίνων Γιώργο Αρλέτο, Βαγγέλη Πήχα και Βασίλη Βλέτσα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back