Η παραλίμνια περιοχή των Ιωαννίνων, ειδικά στη Σκάλα, αλλά και περιμετρικά, στο Κάστρο, αλλάζει αναγκαστικά την τελευταία εξαετία.
Η αιτία είναι η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους που «χτύπησε» τα δέντρα. Η ασθένεια ενέσκηψε το 2018 όταν και κόπηκε το πρώτο δέντρο που επλήγη. Η διασπορά του μύκητα γίνεται κυρίως από μολυσμένα μηχανήματα εκσκαφής ή εργαλεία κλάδευσης και κοπής που χρησιμοποιήθηκαν σε ήδη πληγέντα δέντρα.
Ωστόσο, φάνηκε ότι τα συνεργεία (ιδιωτικά και μη) δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση και δεν λάμβαναν μέτρα.
Μέσα σε έξι περίπου χρόνια, κόπηκαν 55 δέντρα, από την πλατεία Μαβίλη μέχρι το πάρκο Κατσάρη.
To βίντεο καταγράφει την αλλαγή της εικόνας, στο μέτωπο της Σκάλας, από το 2020 και μετά, που ξεκίνησαν οι κοπές των δέντρων:
Τα δέντρα έχουν αντικατασταθεί από σφενδάμια και βελανιδιές.
Φυσικά, θα χρειαστούν χρόνια για να επανέλθει η εικόνα που γνωρίζαμε, αυτό όμως είναι αναπόφευκτο.
Τα μέτρα περιορισμού της ζημιάς που πήραν το (δραματικά υποστελεχωμένο) τμήμα Πρασίνου του Δήμου Ιωαννιτών και οι δασικές υπηρεσίες, είχαν εν μέρει αποτέλεσμα, περιορίζοντας σε ένα βαθμό τη ζημιά. Συνολικά, 65 δέντρα θα «χάσει» η παραλίμνια περιοχή, ενώ άλλα 16 δέντρα με πρόβλημα έχουν εντοπιστεί τον τελευταίο καιρό σε Πέραμα, Αμφιθέα και, κυρίως, Νησί.
Η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους δεν ήταν ούτε το 2018 «νέα» στην Ήπειρο. Είχε κάνει την εμφάνισή της από το 2010 περίπου, ενώ σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως τη Μεσσηνία, εμφανίστηκε στις αρχές του αιώνα.
Το παραλίμνιο μέτωπο είχε περίπου 300 πλατάνια, πριν ενσκήψει η νόσος.
Η δενδροφύτευση είχε ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’30, μετά την επιχωμάτωση και τη δημιουργία της παραλίμνιας διαδρομής. Στη δεκαετία του ’50 έγινε πιο συστηματική δενδροφύτευση και ο δρόμος… μετονομάστηκε για λίγο, από Διονυσίου Φιλοσόφου και Κωνσταντίνου Καραμανλή, καθώς ο τότε δήμαρχος Γρηγόρης Σακκάς θέλησε να τιμήσει τον τότε υπουργό Δημοσίων Έργων που χρηματοδότησε την κατασκευή της παραλίμνιας οδού.