ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Από το ένα «μέτωπο» στο άλλο

Εικόνα του άρθρου Από το ένα «μέτωπο» στο άλλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2021, 18:29
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δεν σταματά να ανοίγει νέα «μέτωπα» στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων με κάθε ευκαιρία. Κι όλα τα «μέτωπα» τα ανοίγει με έναν τρόπο που προκαλεί μεγαλύτερη ακόμη σύγχυση για το τι γίνεται με τα σκουπίδι –με την ουσία του θέματος να χάνεται πολλές φορές μέσα σε τεχνικές λεπτομέρειες τις οποίες προβάλλει.

Aυτή τη φορά οι δύο νέοι τεχνικοί όροι είναι το «συσσωρευμένο υπόλειμμα» και τα «Μη Επιτρεπτά Απόβλητα» (ο όρος ανεξήγητος ακόμα), δύο όροι που προέκυψαν στο πλαίσιο της χτεσινής απάντησης της περιφερειακής αρχής στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στην προσπάθεια να δικαιολογηθεί εκ μέρους της περιφερειακής αρχής άλλη μία απευθείας ανάθεση.

Η περιφερειακή αρχή υποστήριξε λοιπόν ότι υπάρχει ένα συσσωρευμένο υπόλειμμα 2.445 τόνων το οποίο προέκυψε κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) να μεταφέρει κατά προτεραιότητα Μη Επιτρεπτά Απόβλητα κάτι «που δεν ήταν αντικείμενο των συμβάσεων που σύναπτε με τη μοναδική διαγωνιζόμενη και ανάδοχο». Κι αφού επέρριψε τις ευθύνες στον ΦοΔΣΑ, επικαλέστηκε για άλλη μια φορά τη μεγάλη έκπτωση (30%) που η Περιφέρεια Ηπείρου πετυχαίνει με τις απευθείας αναθέσεις…

Διαβάστε: Περιφέρεια Ηπείρου: Με αιχμές κατά ΦοΔΣΑ και με λίγο... Σαββόπουλο

Σήμερα, μία μέρα την ανακοίνωση της Περιφέρειας, η απάντηση ήρθε από τον ΦοΔΣΑ Ηπείρου, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι κάθε περιθώριο συναίνεσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων έχει εξαντληθεί και ότι «η λύση θα δοθεί μέσα από τους θεσμούς του κράτους δικαίου». Ο ΦοΔΣΑ έχει προσφύγει ήδη κατά αποφάσεων της Περιφέρειας Ηπείρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επί του θέματος, αναφέρει ότι ο ΦοΔΣΑ από τον Σεπτέμβριο 2020 έως τις 19 Νοεμβρίου 2021 υλοποίησε την υπηρεσία απομάκρυνσης υπολείμματος από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηπείρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις μελέτες με τις οποίες η Περιφέρεια Ηπείρου υλοποιούσε την ίδια υπηρεσία από το Δεκέμβριο 2018 έως τον Αύγουστο 2020. «Στο τέλος του χρονικού διαστήματος κατά το οποίο η μεταφορά του υπολείμματος γινόταν με ευθύνη του ΦοΔΣΑ η συσσώρευση υπολείμματος στη ΜΕΑ ανήλθε σε περίπου 370 τόνους έναντι περίπου 2500 τόνων που έχουν συσσωρευτεί στη ΜΕΑ το τελευταίο διάστημα και πρέπει να απομακρυνθούν, γεγονός που διαπιστώθηκε και από αυτοψία στο χώρο της ΜΕΑ, κλιμακίου του διοικητικού συμβουλίου του ΦοΔΣΑ» αναφέρει. Με άλλα λόγια, ο ΦοΔΣΑ διαψεύδει τον ισχυρισμό της Περιφέρειας Ηπείρου περί συσσώρευσης υπολείμματος επί των ημερών της.

Όσο για τα περίφημα Μη Επιτρεπτά Απόβλητα, δείχνει ως υπεύθυνη την Περιφέρεια Ηπείρου υπενθυμίζοντας τις συμβατικές της υποχρεώσεις. «Ποιος φέρει την ευθύνη εισόδου μη επιτρεπτών αποβλήτων στη ΜΕΑ και ενσωμάτωσής τους στο υπόλειμμα; Δεν αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Περιφέρειας η λειτουργία της ΜΕΑ άρα και ο έλεγχος των κατηγοριών των απορριμμάτων που εισέρχονται σε αυτήν; Ο έλεγχος της σύνθεσης των απορριμμάτων που παραδίδονται από τον λειτουργό της μονάδας ως υπόλειμμα δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας βάση των συμβατικών της υποχρεώσεων;» αναρωτιέται χαρακτηριστικά.

Ο ΦοΔΣΑ καταθέτει και ένα άλλο ερώτημα: «Μετά τον όψιμο ισχυρισμό της Περιφέρειας για τη μεταφορά μη επιτρεπτών αποβλήτων ως υπόλειμμα, αναρωτιόμαστε από την έναρξη λειτουργίας της ΜΕΑ μέχρι και σήμερα, στους χρόνους που η Περιφέρεια είχε την ευθύνη μεταφοράς του υπολείμματος, πώς μεταφέρθηκαν τα μη αποδεκτά απόβλητα που εισήλθαν στη μονάδα αν όχι ως υπόλειμμα;».

Απαντά στο «πολυδιαφημιζόμενο ποσοστό έκπτωσης της τάξης του 30% σε σχέση με τις προηγούμενες συμβάσεις που με τόσο ζήλο προβάλλει η περιφερειακή αρχή επικαλούμενη την προστασία του ‘χειμαζόμενου λαού της Ηπείρου’».

Σύμφωνα με τον ΦοΔΣΑ, το ποσοστό έκπτωσης από τις απευθείας αναθέσεις οφείλεται στη χρήση δημόσιου εξοπλισμού κι όχι ιδιωτικού από την ανάδοχο εταιρία, στο μειωμένο κοστολόγιο λόγω μεταφοράς μόνο στον ΧΥΤΑ Ελληνικού (και όχι και στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας, όπως προβλέπεται από τις προγραμματικές συμβάσεις) και στην «πρακτική της συσσώρευσης υπολείμματος στη ΜΕΑ».

Ο κ. Καχριμάνης επανήλθε σήμερα με νέες του δηλώσεις, στο περιθώριο του πρωτοχρονιάτικου μηνύματος. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, είπε ότι υπάρχουν δύο κατηγορίες υπολείμματος: αυτό μεταφέρεται με δαπάνη της Περιφέρειας και αυτό των «μη επιτρεπτών αποβλήτων» που πρέπει να μεταφέρεται με δαπάνες του εργοστασίου. «Αυτά τα δύο είναι διακριτά, άλλος πληρώνει τα μεν και άλλος τα δε, και δεν μπορεί να συζητούνται επιδερμικά αυτά τα θέματα, χωρίς να εξετάζονται οι συμβάσεις που υπάρχουν» σημείωσε ο περιφερειάρχης. Βέβαια, η «επιδερμική συζήτηση» άνοιξε από τον ίδιο, μετά τη χτεσινή του ανακοίνωση.

Και, εντέλει, το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων παραμένει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back