ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Περιφέρεια Ηπείρου: «Υπόλειμμα κι όχι χρηματαποστολή»

Εικόνα του άρθρου Περιφέρεια Ηπείρου: «Υπόλειμμα κι όχι χρηματαποστολή»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/11/2021, 23:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε μια άλλη Παρασκευή γεμάτη με αντιπαραθέσεις για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης παρακάμπτει με τον πιο προκλητικό τρόπο το Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Ηπείρου και αποφεύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας της όλης υπόθεσης.

Με νέα της παρέμβαση, η περιφερειακή αρχή έρχεται να απαντήσει στον ΦοΔΣΑ και στην παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» για τα όσα υποστήριξαν σε ανακοινώσεις τους με αφορμή την ανάληψη της αρμοδιότητας της μεταφοράς του υπολείμματος από την Περιφέρεια Ηπείρου και την απόφαση του περιφερειάρχη για απευθείας ανάθεση στη θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ.

Διαβάστε: ΦοΔΣΑ: Οι ακροβασίες της περιφερειακής αρχής

Η περιφερειακή αρχή κατηγορεί τον ΦοΔΣΑ ότι «αγνοεί τα στοιχειώδη για τον τρόπο που γινόταν η μεταφορά του υπολείμματος» από τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στους κατά τόπους Χώρους Υγειονομικής Ταφής και επικεντρώνει στη χαμηλότερη από άλλες φορές τιμή που «πέτυχε» η Περιφέρεια Ηπείρου με την απευθείας ανάθεση.

Καταρχάς δεν αποδέχεται το επιχείρημα του ΦοΔΣΑ ότι ο ανάδοχος χρησιμοποιούσε ιδιόκτητο εξοπλισμό και «μιλάει» για κοντέινερς που είχε παραδώσει η Περιφέρεια Ηπείρου στη ΜΕΑ. «Ο ανάδοχος του ΦοΔΣΑ χρησιμοποιούσε και αυτόν τον εξοπλισμό» επισημαίνει και κάνει μια αναφορά σε δύο κοντέινερς τα οποία φόρτωσε σήμερα το πρωί ο ανάδοχος του ΦοΔΣΑ «και δεν είναι γνωστό αν τα επέστρεψε».

«Επομένως η τιμή μονάδας που εξασφάλισε η Περιφέρεια πέραν του 30% χαμηλότερη σε σχέση με την τιμή που εξασφάλιζε ο ΦοΔΣΑ, δεν έχει καμία σχέση με τον εξοπλισμό» τονίζει. Σε αυτό το σημείο, με αρκετό σαρκασμό, αφήνει τις αιχμές του προς τον ΦοΔΣΑ.

«Υποθέτουμε ότι μάλλον οφείλεται στο γεγονός (σ.σ. η χαμηλότερη τιμή) ότι η Περιφέρεια δεν απαίτησε από τον ανάδοχο να διαθέτει ομάδα έργου με τρεις μηχανικούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για να επιβλέπουν τη φόρτωση του υπολείμματος, όπως απαιτούσε ο ΦοΔΣΑ, ούτε έθεσε ως προϋπόθεση τα απορριμματοφόρα να είναι εξοπλισμένα με παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS)» τονίζει.

Στο θέμα του GPS στα απορριμματοφόρα, η περιφερειακή αρχή γίνεται ακόμα πιο καυστική, λέγοντας ότι η διαδρομή είναι γνωστή και ότι οι οδηγοί δεν κινδυνεύουν να χαθούν, ότι η τιμή είναι φιξαρισμένη ανά χιλιόμετρο και ότι τα απορριμματοφόρα «μεταφέρουν από τη ΜΕΑ στη Δωδώνη μέχρι το ΧΥΤΥ Ελληνικού υπόλειμμα κι όχι χρηματαποστολή ώστε να απαιτείται ο εντοπισμός της θέσης τους ανά πάσα στιγμή με GPS». Βέβαια, τα GPS στα απορριμματοφόρα δεν έχουν τοποθετηθεί για να μη χάνονται οι οδηγοί, αλλά για τη βελτίωση της διαχείρισης και ελέγχου των απορριμματοφόρων.

Τέλος, η περιφερειακή αρχή, απαντώντας στην παράταξη «Κοινό των Ηπειρωτών» την οποία κατηγορεί για «ελιτισμό», σημειώνει ότι η ανάδοχος εταιρία, δηλαδή η θυγατρική του Αστικού ΚΤΕΛ, είναι νομίμως καταχωρημένη  στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ). Και συνεχίζει: «Σε κάθε περίπτωση ας απαντήσει η παράταξη αυτή στον Ηπειρώτη πολίτη: προτιμά να επιβαρύνεται αυτός με 30% επιπλέον, αρκεί η μεταφορά του υπολείμματος να εποπτεύεται από μηχανικούς πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και τα οχήματα να διαθέτουν GPS;».

Οι εποπτεύοντες ή τα GPS δεν μπορούν να ανάγονται σε πρωτεύοντα θέματα από την περιφερειακή αρχή. Κι αυτό επειδή πρόκειται για θέματα που θα μπορούσαν να λυθούν με τη συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ιδίως από τη στιγμή που η Περιφέρεια Ηπείρου διατείνεται ότι έχει την τεχνογνωσία. Και εδώ ακριβώς είναι αυτό κρίσιμο ερώτημα: Γιατί η Περιφέρεια Ηπείρου δεν θέλει να διαθέσει την τεχνογνωσία που πιστεύει ότι διαθέτει στον ΦοΔΣΑ; Γιατί δεν αποδέχεται ότι η αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back