Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πόσες απευθείας αναθέσεις ακόμη;

Εικόνα του άρθρου Πόσες απευθείας αναθέσεις ακόμη;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/12/2021, 14:31
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα επιστρέφει με ανακοίνωσή της στο σημαντικό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, και δη στη μεταφορά του υπολείμματος προς του Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η παράταξη κατηγορεί την περιφερειακή αρχή για «βιομηχανία απευθείας αναθέσεων χωρίς απολύτως κανέναν έλεγχο για την προστασία του περιβάλλοντος».

«Με τις αλλεπάλληλες αναθέσεις η Περιφέρεια Ηπείρου έρχεται να… ‘αποζημιώσει’ τον εργολάβο (σ.σ. εννοεί τη θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ) που του ανέθεσε τη μεταφορά για την έκπτωση που έδωσε, την οποία κατά τ’ άλλα διαφήμισε ως διαπραγματευτική επιτυχία. Βεβαίως ακόμα και αυτή την προηγούμενη έκπτωση ο λαός την έχει πληρώσει με χίλιους τρόπους, αλλά τελικά ούτε και έκπτωση υπάρχει αφού η Περιφέρεια πληρώνει το ίδιο έργο δύο φορές και τρεις φορές» σημειώνει.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτει τα εξής δεδομένα:

Στις 18 Νοεμβρίου, η Περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε την πρώτη σύμβαση για τη μεταφορά του υπολείμματος από το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων προς τους ΧΥΤ έναντι 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ (ΑΔΑ : ΩΔΠΝ7Λ-ΩΑΥ)

Στις 21 Δεκεμβρίου, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας αποφάσισε (ΑΔΑ: Ω5ΔΤ7Λ9-Γ58) νέα ανάθεση για τη μεταφορά του υπολείμματος «για τη χρονική περίοδο Δεκέμβριος 2021-Φεβρουάριος 2022» για 30.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

Στις 29 Δεκεμβρίου, σήμερα δηλαδή (συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής στις 9.30 το πρωί) «ανακαλύπτει ξαφνικά ότι ήδη από τις 16 Δεκεμβρίου υπάρχει ένα έγγραφο της ‘Αειφορική Ηπείρου’ προς την Περιφέρεια Ηπείρου». Η «Αειφορική Ηπείρου» διαχειρίζεται τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης. Σύμφωνα με αυτό το έγγραφο,  υπάρχει συσσώρευση υπολείμματος στη μονάδα που ανέρχεται σε 2.445,29 τόνους μέχρι σήμερα, και η οποία πρέπει με αρμοδιότητα της Περιφέρειας Ηπείρου να μεταφερθεί άμεσα από τον χώρο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στους κατά τόπους ΧΥΤΥ. Η περιφερειακή αρχή έφερε σήμερα προς ψήφιση στην οικονομική επιτροπή την ανάθεση νέας σύμβασης για την «απομάκρυνση του συσσωρευμένου υπολείμματος 2021» αυτή τη φορά, για άλλα 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

«Ενώ δηλαδή υπάρχει ενεργή σύμβαση για τη μεταφορά του υπολείμματος το οποίο φυσικά δεν διαχωρίζεται σε νέο υπόλειμμα και συσσωρευμένο υπόλειμμα. Όλο το υπόλειμμα που υπάρχει στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου οφείλει να μεταφερθεί από τον σημερινό εργολάβο, η Περιφέρεια δημιουργεί τον όρο ‘συσσωρευμένο υπόλειμμα 2021’ και βγάζει νέα απευθείας ανάθεση» επισημαίνει με έμφαση η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Για την παράταξη, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη συσσώρευση υπολείμματος στο εργοστάσιο ούτε για τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) ούτε για την Περιφέρεια Ηπείρου.

«Όλοι μαζί, ΤΕΡΝΑ, Περιφέρεια και ΦοΔΣΑ για να κάνουν τα παζάρια τους για την ανάθεση της μεταφοράς του υπολείμματος, επαναλάμβαναν και απειλούσαν ότι αν για 5 μέρες δεν μεταφερθεί το υπόλειμμα, τότε το εργοστάσιο θα κλείσει και μαζί του θα σταματήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων σε όλη την Ήπειρο. Αποδεικνύεται ότι αξιοποιούσαν τον περιβαλλοντικό κίνδυνο για να δώσουν τις απευθείας αναθέσεις ο καθένας στο δικό του επιχειρηματία» τονίζεται.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» θέτει και το ζήτημα της επικινδυνότητας της συσσώρευσης υπολείμματος στο εργοστάσιο τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους εργαζόμενους, και ζητάει εξηγήσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου, καθώς η σύμβαση για τη λειτουργία του εργοστασίου έχει υπογραφεί από την ίδια και την «Αειφορική Ηπείρου».

«Η Περιφέρεια που ‘επιβλέπει’ το εργοστάσιο ανεξάρτητα από το αν ήταν δική της η αρμοδιότητα της μεταφοράς του υπολείμματος ή όχι, ανεξάρτητα αν το υπόλειμμα συσσωρεύτηκε από τον προηγούμενο ή από τον σημερινό ανάδοχο οφείλει να δώσει εξηγήσεις για τους ελέγχους που έκανε στο εργοστάσιο τόσο καιρό…. Οφείλει να απαντήσει αν γνώριζε πριν από τις 16 Δεκεμβρίου ότι υπάρχει αυτή η περιβαλλοντική βόμβα στο εργοστάσιο και δεν πήρε μέτρα. Οφείλει να απαντήσει ποιος επιβλέπει τον εργολάβο που μεταφέρει σήμερα το υπόλειμμα. Αν υπήρχαν εκθέσεις που περιέγραφαν ότι η υπηρεσία δεν εκτελείται σωστά και παρόλα αυτά η Περιφέρεια συνέχισε να κάνει απευθείας αναθέσεις» υπογραμμίζει.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back