ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το τζαμί της Καλούτσιανης και τα περί πεζοδρόμησης της Αγίας Μαρίνας

Εικόνα του άρθρου Το τζαμί της Καλούτσιανης και τα περί πεζοδρόμησης της Αγίας Μαρίνας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/04/2024, 12:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες αποκατάστασης του Τζαμιού Καλούτσιανης, με τον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη να κάνει επίσκεψη-αυτοψία στο μνημείο.

Το έργο δεν το υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου, αλλά το υπουργείο Πολιτισμού με χρηματοδότηση 2,2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Ωστόσο, η Περιφέρεια Ηπείρου είναι αυτή που είχε αναλάβει πριν από χρόνια την εκπόνηση της μελέτης, αναθέτοντας την σε ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με επικεφαλής την καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής Ελευθερία Τσακανίκα.

Οι εργασίες της αποκατάστασης του οθωμανικού μνημείου πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Ο κ. Καχριμάνης, κατά την επίσκεψή του, έκρινε, σύμφωνα με την ανάρτησή του στο fb, ότι «γίνεται πολύ ωραία δουλειά», ευχαριστώντας τόσο τους μελετητές και τον ανάδοχο όσο και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης, και «μίλησε» για τη δημιουργία «ενός κέντρου πολιτιστικής δράσης»…


Ο κ. Καχριμάνης συνέδεσε δε το έργο με τη «δημιουργία πεζόδρομου» στην οδό Αγίας Μαρίνας, που θα συνδέσει τα Λιθαρίτσια με το Τζαμί της Καλούτσιανης, προσθέτοντας ότι «θα αναβαθμιστεί η όλη η περιοχή».

Τα περί πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Μαρίνας δεν συμμετέχουν σε κάποιο έργο της Περιφέρειας Ηπείρου. Προφανώς ο κ. Καχριμάνης αναφέρεται σε σχεδιασμούς του Δήμου Ιωαννιτών, οι οποίοι βρίσκονται στα πολύ αρχικά τους βήματα. Μόλις πριν από λίγο καιρό, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών για την ανάπλαση της περιοχής της λαϊκής αγοράς Αγίας Μαρίνας και την πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Μαρίνας. Κάτι που είχε σχεδιαστεί, με διαφορετικό και αμφιλεγόμενο τρόπο όμως και από την προηγούμενη δημοτική αρχή, χωρίς όμως να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ
Τάκης Μπαϊκονούρης
Σε ποιο άραγε έργο πρέπει να ενταχθεί το κτίριο του Δημαρχείου για να "ευπρεπιστεί" κατά πώς του αξίζει; Πολύ απλώνεται ο τραχανάς και στο τέλος θα ξινίσει όλος
Τζαναρντι
Κι άλλος πεζόδρομος; Συγκοινωνιακή μελέτη έχει γίνει; Δεν φτιάχνουν καλύτερα τα πεζοδρόμια γύρω από το Τζαμί που είτε είναι κατεστραμμενα (πχ Κουγκίου), είτε πολύ μικρά; (21ης Φεβρουαρίου, Αιακιδων κλπ)
Cp
Οπως καταστραφηκε η οδος Ανεξαρτησιας και οι εκει εμπορικες επιχειρησεις,το ιδιο θα γινει και εδω για να μας ζησουν τα υπερμαρκετ.
Jimmy Brooke
Κλείστε τους όλους το δρόμους στην Καλούτσιανη με πεζοδρομήσεις, να κλείσουν και τα τελευταία μαγαζάκια. Μετά ανοίξτε το τζαμί να λειτουργεί ως τέμενος για τους "επενδύτες μας" για να γίνει γκέτο η περιοχή. Όλες η "μοντέρνες" πόλεις έχουν το γκέτο τους, να έχουμε και εμείς.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back