ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάνω από 1000 κλίνες μέσα σε τρία χρόνια στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Πάνω από 1000 κλίνες μέσα σε τρία χρόνια στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/04/2024, 12:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η τουριστική κίνηση στην Ήπειρο όλο και ανεβαίνει, με την επιχειρηματική δραστηριότητα να σπεύδει να συμβαδίσει με τη ζήτηση και να ανταποκριθεί στις ανάγκες μιας ανέκαθεν ελπιδοφόρας αγοράς.

Τα Γιάννενα έχουν μια καλή πορεία και προσελκύουν όλο και περισσότερους επισκέπτες. Ωστόσο, κατά διαστήματα και ανάλογα με τις συγκυρίες, αναδεικνύονται και κάποια σοβαρά προβλήματα που έχει η πόλη στη φιλοξενία, όπως είναι η καθαριότητα, η αιθαλομίχλη, το κυκλοφοριακό. Προβλήματα που μπορεί να αναστείλουν το τουριστικό κύμα, κάποια στιγμή.

Σημαντικό είναι δε και το ζήτημα της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος που θα εμπλουτίσει την ταξιδιωτική εμπειρία. Όλα αυτά αποτελούν προκλήσεις. Καμία πόλη δεν μπορεί να βασιστεί μόνο στα φυσικά ή πολιτιστικά συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Και φυσικά, από την εξίσωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να βγουν οι κάτοικοι των Ιωαννίνων, για τους οποίους το στοίχημα είναι να μην νιώθουν ξένοι ή αφιλόξενοι στην ίδια τους την πόλη τους κάποιες περιόδους.

Τα τελευταία δύο χρόνια, η άνοδος του τουρισμού έχει οδηγήσει λοιπόν σε μια αρκετά έντονη οικοδομική δραστηριότητα για τη φιλοξενία επισκεπτών.

Μικρά ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα, πολυτελείς κατοικίες έχουν ανεγερθεί σε διάφορες περιοχές της πόλης. Μέσα σε τρία χρόνια, από το 2021 έως το 2023, οι κλίνες έχουν αυξηθεί κατά 1100. Σύμφωνα με την καταγραφή που έχει κάνει ο ΕΟΤ Ιωαννίνων, σε όλο τον Δήμο Ιωαννιτών, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 6000 κλίνες, με 180 επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται. Σημειωτέον ότι τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, δηλαδή τα airbnb τη διαχείριση των οποίων έχουν ιδιώτες, και όπου παρατηρείται επίσης μια άνθηση.

Από την ανάλυση των δεδομένων, προκύπτει ότι η πόλη των Ιωαννίνων (ο παλιός Δήμος Ιωαννιτών) διαθέτει σήμερα περίπου 4.837 κλίνες -900 κλίνες περισσότερες από ό,τι το 2020.

Οι περισσότερες νέες μονάδες δημιουργήθηκαν το 2023- 338 κλίνες από 26 επιχειρήσεις.

Οι μονάδες αυτές έχουν γίνει όχι μόνο στις συνήθεις ύποπτες, τουριστικά, περιοχές, όπως στο εμπορικό ή παραδοσιακό κέντρο ή κοντά στη λίμνη, αλλά και σε μη δημοφιλή σημεία, ακόμα και για τους Γιαννιώτες. Όπως είναι η Καλούτσιανη. Μια περιοχή που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κέντρο, αλλά υποβαθμισμένη εδώ και δεκαετίες.

Εκτός της πόλης, μια περιοχή που ανεβαίνει, είναι το Νεοχωρόπουλο όπου δραστηριοποιούνται πέντε-έξι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Συνολικά, στην περιοχή αυτή, υπάρχουν 162 κλίνες.

Η πιο δυναμική περιοχή σε κλίνες, εκτός της πόλης, παραμένει το Πέραμα. Το Πέραμα μετράει πάνω από 600 κλίνες. Η συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων, ωστόσο, μετράνε πολλά χρόνια ζωής, πίσω στη δεκαετία του ’90.

Η γειτονική Αμφιθέα μετράει 182 κλίνες και οι Λιγγιάδες 120 κλίνες. Ξενοδοχειακές μονάδες υπάρχουν επίσης σε Νεοκαισάρεια (76 κλίνες) και Πεδινή (91 κλίνες).

ΣΧΟΛΙΑ
Φονιάς
Τραγική πόλη γεμάτη σκουπίδια κατεστραμενους δρόμους και πεζοδρόμια, ανύπαρκτοι χώροι στάθμευσης,καμία κυκλοφοριακή παιδεία, αισθητική των 80s,μια άθλια βρώμικη λίμνη,ποδήλατο δρόμοι για κλάματα κι ένα μικρό παρακμιακό αεροδρόμιο. Ποιος σοβαρός τουρίστας θα έρθει και για ποιο λόγο;
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back