ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέροβο-Πηγάδια: Ερωτήματα κατοίκων 4 μήνες μετά την κατολίσθηση

Εικόνα του άρθρου Τέροβο-Πηγάδια: Ερωτήματα κατοίκων 4 μήνες μετά την κατολίσθηση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/04/2024, 13:50
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα έργο της Περιφέρειας Ηπείρου που προβληματίζει και έχει υποστεί ήδη μια μεγάλη κατολίσθηση, επανέρχεται στην επικαιρότητα με την επιστολή του πολιτιστικού συλλόγου Πηγαδιών, στα Κατσανοχώρια, προς τον περιφερειάρχη Αλέκο Καχριμάνη. Το κείμενο συνυπογράφει ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Απόστολος Σκανδάλης και κοινοποιείται και στον δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων.

Πρόκειται για το… πολυθρύλητο οδικό έργο Τέροβο-Πηγάδια, μήκους 10 χλμ, που μετά από 5,5 χρόνια και 13,1 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, άνοιξε για τρεις μήνες, μέχρι να συμβεί μια κατολίσθηση πάνω από τα Πηγάδια. Ο δρόμος έκλεισε τότε και παραμερίστηκαν οι όγκοι εδάφους που υποχώρησαν, ώστε να είναι προσβάσιμο το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Φυσικά, σε έναν δρόμο τέτοιου κόστους, με μια κατοικημένη περιοχή κοντά του και με μια κατολίσθηση να έχει συμβεί, υπάρχουν εύλογοι προβληματισμοί τους οποίους καταθέτουν οι κάτοικοι του χωριού Πηγάδια.

Ερωτούν λοιπόν, με την επιστολή τους, αν υφίσταται κίνδυνος για νέα κατολίσθηση στο ίδιο σημείο, αν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουν τα εδάφη που παρασύρθηκαν κατά την κατολίσθηση και ποιο το χρονοδιάγραμμα της πλήρους αποκατάστασης.

Επίσης, διατυπώνουν το ερώτημα «ποιος παίρνει την ευθύνη αν κινδυνέψουν ζωές, κατοικίες, υλικά ή μέσα».

Ο σύλλογος αναφέρει επίσης ότι η κατασκευαστική εταιρία άφησε πολλές εκκρεμότητες όπως οι φυτεύσεις σε πρανή, οι ζημιές στο εσωτερικό δίκτυο του χωριού, οι ιδιωτικοί χώροι που χρησιμοποιήθηκαν και δεν αποκαταστάθηκαν, οι «βράχοι που κύλησαν από τα σημεία διάνοιξης του δρόμου» κοντά σε σπίτια, στην περιοχή Γούβα.

Η κατολίσθηση του περασμένου Δεκεμβρίου προκάλεσε αντιδράσεις και παρεμβάσεις στο περιφερειακό συμβούλιο. 

Ο περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης απάντησε πλημμελώς, αποφεύγοντας να μπει στην ουσία του προβλήματος, το «γιατί» δηλαδή ένα νέο οδικό έργο κλείνει πολύ γρήγορα, από εγνωσμένο πρόβλημα, αρνούμενος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και, κατά το συνήθειό του, επιτιθέμενος με λαϊκίστικο τρόπο σε όποιον του ασκεί κριτική. 

Ο σύλλογος παραθέτει και κάποιες συγκριτικές και ενδεικτικές φωτογραφίες από τα σημεία που αναφέρει:


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back