ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια απάντηση-επικίνδυνη πολιτική ακροβασία

Εικόνα του άρθρου Μια απάντηση-επικίνδυνη πολιτική ακροβασία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2022, 15:27
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η περιφερειακή αρχή Ηπείρου έρχεται να απαντήσει στην παρέμβαση που έκανε την περασμένη εβδομάδα η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων. O τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έθετε διάφορα ερωτήματα, καταθέτοντας παράλληλα την πάγια πολιτική θέση του ότι η διαχείριση των απορριμμάτων ανήκει στους Δήμους και κατ’ επέκταση στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Διαβάστε ακόμα: ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων κατά Καχριμάνη και δημάρχων

Η περιφερειακή αρχή, με την απάντησή της, θέτει αυτόματα τον ΣΥΡΙΖΑ στο απέναντι «μέτωπο». Το χειρότερο δε, είναι ότι χρησιμοποιεί εκφράσεις που αποτελούν μια επικίνδυνη πολιτική ακροβασία. Η περιφερειακή αρχή θέτει με ανεπίτρεπτο τρόπο στον δημόσιο πολιτικό λόγο εκφράσεις όπως «’τα παιδιά’ του ιταλικού νότου» κάνοντας εξίσου επικίνδυνους συνταυτισμούς με τα υπονοούμενά της.

«Τέτοιες ρητορικές ‘πρακτικές’ θα τις ζήλευαν μέχρι και τα ‘παιδιά’ του ιταλικού νότου. Δείχνουν να είναι ‘νέες αφίξεις’ στην Ήπειρο ‘φίλων από τα παλιά’» αναφέρει η περιφερειακή αρχή, χωρίς να διευκρινίζει ποιοι είναι οι «φίλοι από τα παλιά». Η φράση αυτή της περιφερειακής αρχής έρχεται ως απάντηση στο ερώτημα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ «πόσο πραγματική είναι η κόντρα Περιφέρειας-Αειφορικής Ηπείρου αφού η εταιρία τα παίρνει όλα…».

«Η εταιρία ‘τα παίρνει όλα’ γιατί της ‘τα δίνουν όλα’ οι συνταξιούχοι δικαστές. Ο τρίτος διαιτητής, τακτικός καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ‘δεν της δίνει ούτε ένα ευρώ’», αναφέρει η περιφερειακή αρχή πριν παραπέμψει στα «’παιδιά’ του ιταλικού νότου». Το επιχείρημα των «συνταξιούχων δικαστών» επί της διαιτητικής απόφασης που επέβαλε πρόστιμο εκατομμυρίων ευρώ στην Περιφέρεια Ηπείρου, είναι το αγαπημένο επιχείρημα της περιφερειακής αρχής. Ο τρίτος διαιτητής, σημειωτέον ότι ο διαιτητής που είχε οριστεί από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Κατά τα άλλα, η περιφερειακή αρχή κατηγορεί τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ για «δεκάρικους» λόγους. Σε μία αντιστροφή της κατηγορίας του ΣΥΡΙΖΑ περί «εκλεκτών της κυβέρνησης», εννοώντας τον περιφερειάρχη και κάποιους δημάρχους, η περιφερειακή αρχή  αναρωτιέται «αν οι διοικήσεις της εταιρίας και του ΦοΔΣΑ» είναι οι ‘τοπικοί εκλεκτοί’ του ΣΥΡΙΖΑ». Η περιφερειακή αρχή του Αλέκου Καχριμάνη επιμένει στην πολιτική της γραμμή ότι «όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι με την εταιρία». Μάλιστα χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ «γραμματοκομιστή».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει μεταβίβαση της Σύμβασης της ΜΕΑ στο ΦοΔΣΑ. Συμπτωματικά αυτός είναι και ‘διακαής κοινός πόθος’ και των δύο νυν διοικήσεων εταιρείας - ΦοΔΣΑ. ‘Πόθος’ που όχι μόνο δεν κρύβεται, αλλά εκδηλώνεται με προκλητικό πλέον τρόπο. Άλλωστε είναι αλήθεια πως η Περιφερειακή Αρχή ‘δεν άρεσε’ εξαρχής στη διοίκηση της εταιρείας.  Και επειδή ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει αναλάβει τον ρόλο του ‘γραμματοκομιστή’ ανάμεσα στους δύο, θα του προτείναμε να μεταφέρει ‘το γράμμα’ και λίγο παραπέρα: στο Ελληνικό Δημόσιο και στους Κύριους Χρηματοδότες της εταιρείας, δηλαδή στους δανειστές της, τις Τράπεζες. Και αν πουν το ναι αυτοί, η Περιφέρεια δεν θα μπει εμπόδιο στη νομιμοποίηση αυτής της σχέσης, με ‘κουμπάρο’ τον ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει η περιφερειακή αρχή.

Κατά τα άλλα, η Περιφέρεια Ηπείρου επισημαίνει ότι νόμιμα διαχειρίζεται τα απορρίμματα, ως απόρροια της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί στο παρελθόν με τους τότε τέσσερις ΦοΔΣΑ. Τη νομιμότητα της προγραμματικής αυτής σύμβασης δεν αμφισβήτησε κανείς ποτέ. Η περιφερειακή αρχή «προκαλεί» πάντως τον ΦοΔΣΑ να καταγγείλει την προγραμματική αυτή σύμβαση.

Όσον αφορά το υπόλειμμα, επανέρχεται στα γνωστά περί «φθηνότερης τιμής» που η ίδια πέτυχε με την ανάθεση στη θυγατρική εταιρία του Αστικού ΚΤΕΛ, ενώ αποποιείται κάθε ευθύνης για τη μη λειτουργία των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). «Αν δεν ήταν ολοκληρωμένοι οι ΣΜΑ, τότε πώς προκήρυξε η διοίκηση του ΦοΔΣΑ το 2020 τον διαγωνισμό των 37.124.559,33€ για τη λειτουργία τους που ακυρώθηκε αυτεπάγγελτα για λόγους δημοσίου συμφέροντος; Γιατί δεν προχωρά η διοίκηση του ΦοΔΣΑ στις προσλήψεις 21 οδηγών και 24 εργαζομένων διαφόρων ειδικοτήτων που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, όπως ορίζει η έκθεση τεκμηρίωσης ΥΓΟΣ, αλλά επιδιώκει να αναθέσει τη λειτουργία τους σε ανάδοχο;» επαναλαμβάνει.

Επανερχόμενη κατά του ΦοΔΣΑ, αναφέρει: «Στην προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να επαναδιαπραγματευθεί ο ΦοΔΣΑ τη σύμβαση με την εταιρεία, απ’ ό,τι φαίνεται η διοίκησή του έχει ήδη ανταποκριθεί, από τότε που μετέφερε το υπόλειμμα, μεταφέροντας και τα Μη Επιτρεπτά που όχι μόνο δεν επιβαρύνουν τα νοικοκυριά της Ηπείρου, αλλά η υποδοχή τους στη ΜΕΑ από την εταιρεία συνιστά και λόγο καταγγελίας της Σύμβασης. Παρόλα αυτά ο ΦοΔΣΑ μετά από ‘επαναδιαπραγμάτευση’ τα μετέφερε κιόλας, ‘προικοδοτώντας’ την εταιρεία από τα ανταποδοτικά των δημοτών και στέλνοντας το λογαριασμό στους Δήμους. Η ‘επαναδιαπραγμάτευση’ μάλιστα στέφθηκε με «απόλυτη επιτυχία». Η Διοίκηση του ΦοΔΣΑ τα χρεώνει στους πολίτες δύο φορές: μία ως υπόλειμμα και ακόμα μία ως Μη Επιτρεπτά. Τελικά ‘ποιος κυβερνά αυτόν τον ΦοΔΣΑ;’»

Τέλος, για το ερώτημα του ΣΥΡΙΖΑ «ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο;», η περιφερειακή αρχή αναφέρει: «Η Περιφέρεια δεν έκανε τροχαία παράβαση για να της επιβληθεί πρόστιμο. Όταν ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αφήσει τους ‘δεκάρικους’ και ενδιαφερθεί για το περιεχόμενο της διαιτητικής απόφασης, ευχαρίστως να τον ενημερώσουμε σχετικά»…

Προφανώς οι αναφορές περί «τροχαίας παράβασης» (κι όχι μόνο) διακατέχονται από έναν έντονο σαρκασμό, που δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο υγιούς πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back